Начало » Важно за фермера » Животновъдство
26.07.2022 г.

Администрацията изпрати рибарската програма в Брюксел в „последната минута”

Дано няма забележки
Администрацията изпрати рибарската програма в Брюксел в „последната минута”

sinor.bg

Преди дни министърът на земеделието Иван Иванов отчете, че България е изпратила проекта за Програмата за морско дело, рибарство  и аквакултури 2021 – 2027 г., по която тепърва започват преговори с Брюксел. Като се знае, че подобни преговори продължават между 3 и 5 месеца, дано българските предложения са подготвени добре, за да не се повтори случая със Стратегическия план за развитие на земеделието, където забележките от Еврокомисията са значителни.

Рибарската програма е пратена чрез Системата за управление на средства SFC 2021, след като преди това родната администрация е имала две обществени обсъждания със заинтересованите страни.

От агроведомството увериха, че по българския проект са проведени и обществените консултации, а преди изпращането той официално е бил одобрен и от Съвета за координация при управлението на средствата от Европейския съюз, и от Министерския съвет. Комисията може да направи коментари в срок от 3 месеца от датата на представяне на програмата и да я одобри не по-късно от 5 месеца след датата на първото ѝ представяне.

Общият бюджет на програмата е изчислен на 115 298 345 млн. евро, или 225 500 504 млн. лева безвъзмездна финансова помощ, като разпределеният финансов ресурс от Европейския фонд за морско дело, рибарство и аквакултури (EФМДРА) е в размер на 84 944 698 млн. евро или 70% от общия бюджет, а националното съфинансиране е 30 353 646 млн. евро или 30% от бюджета на Програмата.

Целта на това подпомагане е секторът „Рибарство“ да стане по-конурентен и да отговаря на съвременните изискнаия за производство на аквакултури и преработка на продукти от риболов и аквакултури. За постигане на тази цел предприятията ще бъдат подпомогнати за инвестиции в повишаване на енергийната ефективност, дигитализация и диверсификация на производството.

През програмен период 2021 – 2027 г. фокусът ще бъде насочен и към насърчаване на адаптирането на риболовния капацитет, осъществяване на ефективен контрол и правоприлагане в областта на рибарството, включително борба с незаконния, недеклариран и нерегулиран риболов.

Част от финансовият ресурс ще бъде използван за повишаване качеството на събиране на надеждни данни, с цел вземане на решения, основани на знанието. Друг основен акцент по ПМДРА 2021 – 2027 г. е защитата и възстановяването на водното биологично разнообразие и на водните екосистеми. По програмата ще се подпомагат и инвестиции в устойчива синя икономика в крайбрежните и вътрешните райони, както и ще се насърчава развитието на общностите, занимаващи се с рибарство и аквакултури. Важен аспект от прилагането на ПМДРА 2021 – 2027 г. е и повишаване на знанията за морската среда и разширяване на морското наблюдение.

Изпълнението на Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021 – 2027 г. ще допринесе за прилагането на Общата политика в областта на рибарството, както и на Морската политика на Европейския съюз.

Администрацията изпрати рибарската програма в Брюксел в „последната минута”
5781
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Консултативен съвет по рибни продукти и аквакултури
Първият прием за инвестиции в рибни стопанства и предприятия е с бюджет от 36 млн. лв.
Екшън планът срещу загубата на средства
Платени са още 1,7 млн. лева за проекти на рибарските общности
Министерство на земеделието и храните
Одобрени са критерии за кандидатстване по новата рибарска програма
Компенсации за войната в Украйна
На първото си заседание кабинетът гласува 13 млн. лв. за старата рибарска програма
Министерство на земеделието
До 10 януари се кандидатства за участие в мониторинговия комитет по рибарската програма
Министерство на земеделието
Плащанията по рибарската програма надхвърлят заложеното
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини