Начало » Важно за фермера » Животновъдство
11.08.2023 г.

Платени са още 1,7 млн. лева за проекти на рибарските общности

Екшън планът срещу загубата на средства
Платени са още 1,7 млн. лева за проекти на рибарските общности

Развъдници Снимка: sinor.bg

Фонд „Земеделие“ (ДФЗ) е изплатил нови 1 735 745  лв. на 11 получатели на субсидии по Програмата за морско дело и рибарство (ПМДР 2014-2020). От тях пет са публичните проекти на местни инициативни групи, останалите шест са договорили финансиранеот Еропейския фонд за морско дело и рибарство за реализиране на частни инвестиции.

За изпълнението на петте общински проекта са преведени общо 717 760 лв., от които 443 853 лв. са за два проекта на община Балчик, част от Стратегията за Водено от общностите местно развитие (ВОМР) на Местна инициативна рибарска група (МИРГ) „Шабла – Каварна – Балчик“. Договорите са подписани по мярка 2.1.1 „Инвестиции в многообразна публична инфраструктура свързана с рибарската общност и морския потенциал на територията” по ПМДР 2014-2020. Средствата за първия проект възлизат на 357 097 лв. и с тях се покриват част от разходите, направени за вече изградената зона за спорт и отдих в квартал "Балик“, разположена на площ от 28 дка. За втория проект, който е за опазване на културните ценности и съхраняване на традициите в рибарския район, са оторизирани 86 738 лв.

Медицинският университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ в гр. Варна е получател на 198 669 лв. Средствата са договорени по мярка 6.3 „Повишаване на знанията за състоянието на морската среда“. Безвъзмездното финансиране се предоставя за извършени анализи и оценка за състоянието на морската среда и за нивата на химични замърсители и биотоксини в нея.

Финансова подкрепа от 75 257 лв. е преведена на още две местни инициативни рибарски групи. Това са междинни плащания, за текущите разходи на групите за първото тримесечие на 2023 г.

По останалите 6 договора, които се реализират от частни кандидати по ПМДР 2014-2020, са наредени общо 1 017 985 лв.  Най-голямото плащане от 353 099 лв. е по мярка 2.2 „Продуктивни инвестиции в аквакултурите“. Средствата са за 6 нови басейна за отглеждане на зарибителен материал с дъгова пъстърва, есетра, европейски сом и шаран. Те са допълващи басейни към съществуващото пъстървово стопанство, с което се постига затворен производствен процес – от люпенето на личинките, до угояването на рибата за консумация.

Платени са още 1,7 млн. лева за проекти на рибарските общности
3658
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Концесията е за 15 години
Държавата възлага на частници да се грижат за дивеча в Балчик
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини