Начало » Важно за фермера » Животновъдство
31.10.2023 г.

Първият прием за инвестиции в рибни стопанства и предприятия е с бюджет от 36 млн. лв.

Консултативен съвет по рибни продукти и аквакултури
Първият прием за инвестиции в рибни стопанства и предприятия е с бюджет от 36 млн. лв.

Снимка: Министерство на земеделието

На Консултативния съвет по риба и рибни продукти, който се проведе на 30 октомври в Министерството на земеделието и храните, беше съобщено, че се отваря новата Програма за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 г., чиито приеми започват до дни. В съвета участваха министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, заместник-министърът Деян Стратев и изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури Николай Георгиев.

Най-очакваният прием - за инвестиции и иновации в аквакултурите, е с бюджет от 11 434 596 лв., като тепърва ще бъдаг отворени и мерки за инвестиции в преработката продукти от риболов и аквакултури с бюджет 5 061 647 лв. За мерките за контрол и правоприлагане и събиране на данни са разчетени приблизително 36 000 000 лв.

Първият прием е свързан с изпълнението на стратегиите по подхода ВОМР и с бюджет от 694 309 лв. Той е по мярка 3.1 „Изграждане на капацитет и подготвителни действия в подкрепа на разработването и бъдещото изпълнение на стратегии за Водено от общностите местно развитие“. Подготвят се за прием и процедурите за изпълнението на стратегиите по подхода ВОМР с бюджет 35 079 592 лв. и текущите разходи с бюджет 11 693 197 лв.

На Консултативния съвет бяха обсъдени и квотите за риболов на цаца и калкан в Черно море. През 2023 г. те бяха определени с еврорегламент 2023/195 от 30 януари 2023 г. Съгласно националното законодателство ИАРА може да започне процедура по разпределяне на квотите за калкан, която отнема две-три седмици, едва след публикуването на регламента. Така на практика рибарите получават годишните си квоти с месец и половина забавяне, което ги лишава от законното им право да извършват улов на калкан за този период. Това оказва отражение върху риболовната им активност и се явява също така една от причините за неусвояване на квотата.

С цел квотата да се усвоява, считано от първи януари всяка календарна година, след приемането на законодателни промени ще бъде предоставена възможност да се определят условията за улов на квотирани видове риба или други водни организми, без да е налице влязъл в сила акт на ЕС. При подготовката на проект на общия административен акт ще бъде съобразено количеството, което е договорено и предстои да бъде разпределено за България за следващата календарна година.

По време на Съвета бе представена и актуализация на националния списък с търговски обозначения на продуктите от риболов и аквакултури, приети на територията на страната с цел предоставянето на достъпна и разбираема информация на потребителите и на заведенията за обществено хранене. Продуктите могат да бъдат предлагани, само ако подходяща маркировка или етикетиране указват търговското обозначение на видовете и тяхното научно наименование.

В Консултативния съвет участваха и представители на Българската асоциация на рибарите, преработвателите и търговците на бяла пясъчна мида Донакс трункулус, Националната асоциация на рибопроизводителите, Асоциацията на производителите на рибни продукти БГ ФИШ и Сдружение „Черноморски изгрев“.

Първият прием за инвестиции в рибни стопанства и предприятия е с бюджет от 36 млн. лв.
2577
 

Последни материали
Виж
Пролетен празник
Честита Баба Марта!
България е един от лидерите по изнасянето на летен диворастящ трюфел
Гъбари и търговци настояват разрешителното за месечен добив да важи за всички държавни и общински гори в България
Конфискуваха над 1000 литра ракия от дом в село Пофесор Иширково
Служители на „ДЛС Дикчан“ се борят с огъня
Голям пожар край Сатовча
На цени между 227 и 230 долара за тон с включени разходи за превоз
Китай закупи голямо количество фуражна царевица от Украйна
Отново бе закупено половината планирано количество при лек спад в цената
Българската пшеница пак не успя да спечели търга в Йордания
Свързани материали
Виж
Близо половината от средствата са за производител на устойчиви аквакултури
Преведоха поредните над 1 милион лева по морската програма
Срещи с бранша
Фермите за миди получават 1 млн. лв. по схемата de minimis
С бюджет от близо 9 милиона лева
Отвориха приема по 2 подмерки от морската програма
Заместник-министър Василева: Отворен е приемът по мярка 2.2 „Продуктивни инвестиции в аквакултурите“
До 3 юли кандидатствате по три извънредни мерки
Рибарите ще бъдат компенсирани за коронавируса със 17 млн. лв.
Кандидатстването е до началото на февруари 2020 г.
В ход е трети прием на проекти за развъдници на риба и аквакултури
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини