Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
11.07.2022 г.

Български производители се запознаха с иновациите в отглеждането на домати в Нидерландия

Синджента представи добрите практики в развитието на сегмента от чери и „бейби плъм“ домати
Български производители се запознаха с иновациите в отглеждането на домати в Нидерландия

Доматите са една от най-отглежданите култури от земеделските производители в България. Близо половината от продукцията идва от оранжерии, за да може да бъде задоволяван пазарът през по-голямата част от годината. Стопаните все още залагат на стандартни сортове домати, но някои от тях вече търсят възможности да разнообразят и подобрят производството си. Пазарът на чери и специални домати в страната е по-ограничен в сравнение с познатите типове и разновидности, като в него има доста голям потенциал за разрастване. Основно е доминиран от вносна продукция на чери и „бейби плъм“ (baby plum) сортове. Затова производителите на зеленчуци у нас имат все повече стимули да се заемат с отглеждане на специални сортове домати и да въвеждат нови технологии, осигуряващи по-добър добив и по-качествена продукция. Водеща причина е търсенето на пазара, като все повече потребители искат да опитат нови и различни вкусове. Хората следват тенденциите в кулинарията, пътуват повече и се срещат с различни видове продукти, които са популярни по света.

Именно с отглеждането на тези специални видове, новите технологии, добрите практики и обмяната на опит се запознаха български производители на домати, които посетиха развойния център Tomato Vision на Синджента в Нидерландия. Страната е е лидер в производството на домати в Европа и всички иновации, свързани с него. Отглеждането на специални домати е свързано с използването на модерни технологии и иновации в т. нар. хидропонни оранжерии, които имат редица предимства. Демонстрационният център Tomato Vision в Маасланд, Нидерландия, променя методите в селекцията на домати и отговаря на бъдещите пазарни нужди. Той представлява високотехнологична оранжерия, разположена на 14 000 м², където 800 уникални нови хибрида са тествани и подбрани, като се използват ултра модерни и традиционни технологии за селекция.

С добрите практики на Tomato Vision се запознаха земеделските производители Иван Иванов и Александър Петров от Царева Поляна (Хасково); Васил Спилков от Нова Загора; Цветан Йорданов от Мездра. Те са дългогодишни партньори на Синджента, които освен традиционни домати, от няколко години отглеждат и т. нар. специални домати - чери и „бейби плъм“ (baby plum) и са едни от новаторите в отглеждането на такива сортове в страната. Производителите се срещнаха с Рик Лутенс, глобален портфолио мениджър за домати в Синджента, който ги запозна с новостите в селекцията, обмениха опит в технологията на отглеждане на домати на хидропоника и обсъдиха последните глобални тенденции в производството, дистрибуцията и маркетинга на готовата продукция домати. Много важно условие за постигане на добър и качествен добив е контролът на електропроводимостта (EC) и киселинността (Ph), като за тях е изключително важно да са постоянно, т.е. да не се получават резки промени в нивата има, сподели Рик Лутенс. Освен това електропроводимостта трябва да се покачва равномерно в периода на отглеждане, с около 0,5 пункта на 10 дни, за да не се стресира растението. По отношение на пазара, портфолио мениджърът каза, че над 70% от дистрибуцията в страните от БеНеЛюкс вече е в сегмента на чери и „бейби плъм“ (baby plum) домати. Това са дължи на нарастващата и вече много значима тенденция на здравословно хранене и прилагането на доматите като „снекинг“ - похапване между храненията. Важен момент при предлагането на този тип домати е да се съобрази опаковката и по-скоро количеството, което се предлага, спрямо мястото на продажба. Като пример Рик Лутенс даде, че в по-големите супермаркети, разположени в покрайнините на градовете, акцентът е върху по-големи опаковки (около 1 кг), тъй като потребителите там пазаруват основно за семейството и в по-големи количества за консумация вкъщи. В магазините в центъра на градовете се акцентира върху по-малки опаковки (около 250 гр), тъй като хората пазаруват основно с цел „снекинг“ – за офиса или парка.

След запознаването на производителите с новите технологии и тенденции в центъра Tomato Vision бяха селектирани няколко сорта специални и „бейби плъм“ домати, които ще бъдат изпитани следващия сезон в оранжериите им в България. Заедно с експертите на Синджента се спряха на червен и кръгъл сорт с отличителен наситен вкус, добре познат на потребителите в Нидерландия. Също така два сорта с бледожълт цвят, с характерен сладко-кисел вкус и един нов продълговат червен сорт, със силно растение за по-концентрирана реколта. Компанията ще работи в тясно сътрудничество със стопаните, за да може да оказва подкрепа за развитието на сегмента от чери и „бейби плъм“ домати и да ги консултира за всичко, което е необходимо в процеса на засаждане и отглеждане на реколтата. 

Български производители се запознаха с иновациите в отглеждането на домати в Нидерландия
5910
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 21-27 юни 2024 година
Горещините ще влияят зле на цъфтежа и оплождането при късните зеленчуци
От 24 д 27 юни се провеждат Световен конгрес на парфюмерията, съчетан с изложение
Родните етерични масла се представят на световната сцена в Женева
Обзор на Софийска стокова борса за периода 18-21.06.2024 година
Продавачите на фуражно зърно и слънчоглед на борсата понижиха офертите
Институт по аграрна икономика
Учените в ЕС дават съвети как да се усъвършенства ОСП
Ефектът от изпълнението на Стратегическия план за 2023 ще се види едва през 2025 г.
Младите фермери са заявили 81 на сто от допустимите за подпомагане площи през 2023 г.
София ще посрещне над 500 делегати от 150 държави
Междуправителствения комитет по изменение на климата ще заседава в България
Свързани материали
Виж
Новият сорт показва желаният баланс от добив, устойчивост и качество на реколтата
Отлични отзиви от Виго за ранната реколта краставици в Петрич
Шест съвета как да спрете разпространението на ToBRFV
Далновидното решение за първо третиране в житни култури
Иновативни сортове от Синджента обещават успешна реколта в зеленчукопроизводството през 2024 г.
Салатата Канариоле е търсена от потребители и производители и през лятото
Новият сорт Виго за ефективна борба със зелената мозайка
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини