Начало » Пазари » Маслодайни култури
10.07.2022 г.

Свитата преработка на слънчогледа в Украйна натиска цените за износ

Търсенето на културата за доставка до България падна до 550 долара за тон
Свитата преработка на слънчогледа в Украйна натиска цените за износ

Спирането на основните заводи за преработка на слънчоглед в Украйна, които се намират най-вече в пристанищата на Черно море, принуди местните фермери да активизират продажбите към износителите, съобщиха от украинския филиал на френската компания за търговия и превоз на селскостопански продукти GrainTrade. Преработващите предприятия държат цените на търсене на слънчогледа ниски на нива 10-11 хил. гривни (около 350 долара по текущия курс – бел. ред.) за тон с доставка до завода, тъй като изпитват сериозни затруднения с продажбите на кюспето и понижените цени за износ на слънчогледовото масло. Същевременно поевтиняването на растителните масла като цяло свали цените на търсене на слънчогледа с доставка до България от 750-800 до 550-570 долара за тон.

През настоящия селскостопански сезон, приключващ на 31 август, Украйна е изнесла 1,6 млн. тона слънчоглед, включително рекордните 540 хил. тона през юни – с 60% повече в сравнение с май и 3 пъти над целия износ за миналия селскостопански сезон от 189,6 хил. тона.

Наскоро на конференцията „Проблеми в износа на селскостопанска продукция с железопътния транспорт” генералният директор на асоциацията „Укролияпром” Степан Капшук заяви, че масовият износ на слънчоглед от страната е свалил цените наполовина. „От началото на войната износът на слънчоглед нарасна масово и това също е правилно, но аз винаги съм казвал, че слънчоглед не се изнася. А в момента, в който Украйна започна да го изнася, цената от 20 хил. гривни падна до 9 хил. гривни за тон. През юни са изнесени над 500 хил. тона слънчоглед, който можехме да преработим. Имаме тази възможност, заводите ни са на неокупираните територии, но заради липсата на възможности да продадем продукцията те са в принудителен престой”, посочи Капшук, цитиран от електронното издание AgroPortal.

По думите му в преработващите предприятия и пристанищата на Украйна остават блокирани 500 хил. тона слънчогледово масло, които можеха да бъдат изнесени, съобщи елекктронното издание АПК-Информ. По негови данни преработващите предприятия произвеждат всеки месец още 200-250 хил. тона продукция, докато за 27 дни през юни с железопътен транспорт е осъществен износ само на 82 хил. тона слънчогледово масло и 52 хил. тона кюспе. При положение, че всеки трети долар в селскостопанския сектор на Украйна влиза от продажбата на слънчогледово масло в чужбина, изнасяните количества в момента са прекалено малки, изтъкна директорът на „Украолияпром”.

Преди нападението на Русия маслото бе изнасяно за Индия и Китай, който купуваше и около 50% от украинското кюспе, но последната партида от 43 вагона така и не успя да потегли, припомни той. Проблемът се оказва сериозен, тъй като в Украйна кюспето не се търси. „Сега сме принудени да го горим. Ценният протеинов фураж изгаря в пещите. И през новия сезон положението няма да се промени коренно”, смята Капшук.

Междувременно от украинския Институт за селскостопанска икономика прогнозираха, че реколтата от слънчоглед в страната през тази година ще намалее до 7,9-8,8 млн. тона при произведени 16,5 млн. тона през 2021 г. и средно 14,9 млн. тона през 2019-2020 г. 

Свитата преработка на слънчогледа в Украйна натиска цените за износ
20027
 

Последни материали
Виж
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Свързани материали
Виж
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
Могат да участват фирми в областта на хранително-всуковата промишленост и агросектора
На 25 април се организира българо-украински бизнес форум
През първото тримесечие на годишна база
Износът на пчелен мед от Украйна скочи почти двойно при ръст на приходите под 40 на сто
На 22 април трябваше да се изплати украинската помощ за ограсъла
Меглена Плугчиева: Под въпрос са много плащания за фермерите
През първото тримесечие на годишна база
Приходите от износа на плодове и ядки от Украйна скочиха с близо 50 на сто
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини