Начало » Новини » Света
24.06.2022 г.

Руски ракети поразиха терминал за олио на Viterra в украинско пристанище

Пострадал е и зърненият комплекс на Bunge
Руски ракети поразиха терминал за олио на Viterra в украинско пристанище

Разположеният в украинското пристанище Миколайв терминал „Евери”, собственост на големия международен търговец със селскостопанска продукция Viterra (доскоро Glencore), бе поразен от руска ракета, съобщи „Ройтерс”, като се позова на говорител на компанията. Няма жертви при обстрела, но един служител е получил леки изгаряния.

Остава неясно колко продукция е била унищожена в терминала, който разполага с мощности за износ на 1,5 млн. тона растително масло годишно, обявиха от Viterra, който приключи сделката по придобиването му през 2020 г.

Междувременно губернаторът на Миколайвска област Виталий Ким уточни, че 7 руски ракети са ударили по града.

От електронното издание Порты Украины добавиха, че са поразени промишлени и пристанищни обекти. Те цитират кмета на града Олександър Сенкевич, според когото ракета е паднала на територията на частна компания в пристанището на Миколайв, където се съхранява слънчогледово олио, и е предизвикала пожар. По данни на главното управление за областта на украинската Държавна служба за изванредни ситуации пожарът в терминала е обхванал 300 квадратни метра. „По данни на „Украински пристанища” вследствие на ракетния удар са нанесени значителни щети на комплекса за претоварване на масло в терминала „Евери”, който е собственост на международната селскостопанска и търговска компания „Витера”. Пострадали са и съседните терминали на „ДССК” ООД (собственост на COFCO International) и на Кораборемонтния и корабостроителен завод на „Нибулон””, се уточнява в съобщението.

Впоследствие и от Bunge, друга голяма компания за международна търговия със зърно, обявиха, че е пострадал техен зърнен комплекс в пристанището на Миколайв, съобщи „Блуумбърг”. „За оценка на конкретните щети, нанесени на обекта, ще е необходима по-подробна проверка”, уточниха от компанията, като изтъкнаха, че няма пострадали в обекта, който не работи след нападението на Русия над Украйна на 24 февруари. Терминалът бе закупен от Bunge през 2011 г. и включва завод за преработка на маслодайни култури, хранилище за зърно и товарно-разтоварна инфраструктура. По данни на електронното издание Elevatorist капацитетът за съхранение на компанията в пристанището е около 150 хил. тона, а мощностите са в състояние да осигурят натоварването на около 3 млн. тона годишно, най-вече соя, слънчоглед и пшеница.

През пристанището на Миколайв обикновено преминава около една четвърт от изнасяното зърно от Украйна, но доставките за чужбина бяха пресечени от военните действия, припомнят от „Блуумбърг”.

Руски ракети поразиха терминал за олио на Viterra в украинско пристанище
8459
 

Последни материали
Виж
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Европейска асоциация за вълна
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини