Начало » Новини » Интервю
08.07.2022 г.

Ловец на рояци пчели: И климатичните промени влияят за синдрома на „празния кошер”

Пчеларят Калин Божилов
Ловец на рояци пчели: И климатичните промени влияят за синдрома на „празния кошер”

sinor.bg

Когато практикуваш пчеларството като хоби в продължение на десет години, се научаваш сам да умножаваш кошерите си. Не е необходимо да бързаш с размножаването на пчелите и с добива на пчелни продукти, но постепенно развиваш усет за хуманно отношение към пчелите. Калин Божилов е един от тези опитни, търпеливи пчелари. Основната му професия е електроинженер, но през последното десетилетие отглежда пчели в наследствен имот близо до село Владо Тричков в Искърското дефиле. По повод деня на Свети Прокопий (почита се на 8 юли), покровител и закрилник на пчелите и пчеларите, Калин Божилов разказва как сам прави отводки и размножава семействата си.

Рояците се отделят от силни кошери, например когато семейството се е умножило толкова, че кошерът става тесен и не може да побере всички. В градска среда вече не рядко се срещат блуждаещи пчели, които попадат в жилищни помещения, разказва пчеларят. В гората също има диви пчели, отделили се в хралупи, които могат да бъдат уловени.

В своя пчелин с 15-ина кошера Калин Божилов оставя така наречения „капан“ за рояци. „Пчеларят не винаги може да забележи, когато някой кошер се рои и може да изпусне отделилите се пчели“, обяснява стопанинът и допълва: „Капаните за рояци, които поставям в гората, представляват малки, лесно преносими кошери със заложени вътре пити, които привличат пчелите с миризмата на восък. След това премествам рояка в редовен кошер. Ако семейството изкара зимата, може да даде мед.“

„Избягвам да купувам майки, защото два пъти съм го правил, но не съм доволен. Сам си правя отводките и си размножавам семействата. Не съм привърженик на вмешателството при подбора на майки, оставям пчелите сами да си изберат майка при делене на кошер и обикновено тя е най-добра за тях. Случвало се е, разбира се, да изберат майка и след това да не я харесат, но докато те не одобрят съответната майка, процесът на избор продължава. След втория път обикновено те одобряват майката“, разказва Калин Божилов.

Младите пчелари могат да започнат с 2 кошера, така че да имат запасно пило от втория кошер, и всяка година да увеличават броя на семействата, по думите на стопанина.

Трудности за пчеларя създават некачествените ленти за акари, които се продават на пазара: „Тогава съм губил кошери. Също така през последните години наблюдавам „синдрома на празния кошер“. Мое предположение е, че има съвкупност от причини за този синдром: не само 5G мрежите и лошите ленти за акари, а и климатичните промени. През последните 4 години се вижда удължаване на топлия сезон към октомври и ноември, което позволява на акарите да се развиват доста бурно през този период. Студената пролет също възпира пчелите от ранна паша и пречи да се подхранят с прашец. Това довежда до по-късно увеличение на силата на кошера, по-късно снасяне на майката, вследствие на което на практика по-слабите кошери, които са пострадали от акари, по-трудно се възстановяват и намаляват производството на мед“.

Дивите пчели - опрашители

Пчелата никога не напада спокоен човек, но стават агресивни, когато усетят страх, стрес или химически миризми от индустрията, например дезодорант. „Готови са да загинат, за да защитят кошера и няма друго същество, което да е толкова жертвоготовно за себеподобните си, както пчелите“, казва опитният пчелар.

Основната паша на пчелина е акация, останалото са билките в екологично чистия район над селото. Тук никога не е имало индустриално производство или интензивно земеделие, затова и пчелните продукти са чисти. Медът, който добива Калин Божилов, е търсен и от преработватели, които го смесват с вносни, некачествени имитации. Стопанинът обаче категорично отказва да продава и пази скромните си добиви за семейството и приятелите.

През есента и зимата на пазара се предлага течен мед, но истинският продукт трябва вече да е захаросан през зимата, категоричен е опитният пчелар. „Течен мед е сигурен признак за дообработка, която нарушава полезните свойства на пчелния продукт. За мен е важно това, което произвеждам, да бъде качествено. Всеки съвестен земеделски производител се гордее с хубавата си продукция. Аз се гордея с това, че моето семейство консумира качествен, естествен продукт, който наистина е полезен“, казва той и допълва: „Никога не вадя мед от плодника, събирам само от „магазина“. Добре е 15-ина килограма да останат в плодника, за да преживеят пчелите зимата.“

Калин Божилов е изпитал полезните свойства на меда, например при кашлица в комбинация с канела елексирът омекотява носоглътката. При гнойни рани помага налагането с листа от растението лепка, намазани с мед.

Намаляват пчелните семейства

Над 81 хиляди пчелни семейства в България са загинали в рамките на година, според последните статистически данни от края на 2021 г. Това представлява 84% ръст спрямо 2020 г. От отравяния са унищожени 17 031 пчелни семейства, от болести – 8 443, от глад – 12 500, а по други причини – 43 466. Като цяло броят на пчелните семейства намалява с близо 3% до 838 000, а стопанствата се стопяват със 7% до 10 801 броя. Разходите за профилактични мероприятия и подхранване на пчелните семейства през 2020 г. са се увеличили с 18% на годишна база.

От общо 11 638 тона произведен мед в страната 5 667 т са изкупени от преработвателни предприятия, 1 952 т са доставени от директен производител, 1 540 т са запазени за собствена консумация, 277 т са продадени от търговци на дребно, 209 т са отишли в промишлеността.

Традицията в България

На 8 юли Българската православна църква отбелязва Деня на Свети Прокопий, покровител и закрилник на пчелите и пчеларите. Той бил роден в Йерусалим в семейство на езичници и бил кръстен Неаний. Майка му го възпитала в езичество и го дала на служба при цар Диоклетиан. Прокопий станал александрийски военачалник, но веднъж по време на буря, чул глас от небето и видял кръст над себе си.

Поръчал да му направят такъв кръст и го носел винаги със себе си. След една от поредните трудни победи, майка му го повикала да принесе жертва на римските богове, но той отказал – кръстът вече бил неговата вяра. Увещавали го – и неговата майка, и императорът, да се вразуми и да се откаже, но той не го направил, затова го достигнала съдбата на стотиците мъченици - негови събратя. През 303 г. Свети Прокопий бил затворен, изтезаван и посечен с меч.

Традицията на празника в България е свързана с освещаването на мед и хляб – за здраве и лековитост на меда. Обикновено съпругите на мъжете, които се занимават с пчеларство, изпичат по два обредни хляба - единият се нарича „боговица“, а другият — „на Свети Прокопий“. Преди изгрев слънце питките се занасят при кошерите, прекадяват се с тамян и се намазват с мед. След това се посещава църковна служба и се носи паничка с мед, която чак на следващия ден се прибира вкъщи. Обредният хляб се раздава на хората.

На 8 юли пчеларите стават рано, още преди да е изгряло слънцето, за да сварят пчелите в кошерите. Отиват при тях с 2 бели погачи (едната за Господ, другата за свети Прокопий), кадят пред кошерите хляба, намазват го с мед и после го раздават на съседи и познати за здраве и берекет. Кошерите се „подрязват“, което ще рече, че от всеки се отчупва по парче от медената пита. Този първи мед има магически свойства – с него се лекуват всякакви болести. Затова трябва са се скъта на сигурно място и да се пази през цялата година: ако децата се разболеят от гърло, ако някой тежко е ухапан от насекоми, пчели, стършел, паяк... с този мед се мажат питите в чест на Баба Шарка, а също и челата на децата, момите и невестите, за да не хващат уроки. Не се работи, за да не „изрови облак полето“. Жените пазят празника, за да има „държат“ децата, да растат живи и здрави.

В народния календар покровителите на пчелите и пчеларите са двама и се почитат на две дати - Свети Харалампий с празник през февруари и Свети Прокопий с празник през юли, които са използвали меда за лечение.

Лилия Александрова

Ловец на рояци пчели: И климатичните промени влияят за синдрома на „празния кошер”
27089
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
В Деня на Земята
От WWF дават съвети на фермерите как да се предпазват от набези на мечки
Кани и други браншови организации да се включат
Пчеларска асоциация започва борба срещу подправения мед в Европа
Като потребители е време да помогнем!
С мед на световно ниво пчеларският ни бранш бавно потъва под морското равнище
Според най-проспериращия млад пчелар у нас
Българският мед е най-добрият в света
Вижте условията за кандидатстване
Фонд Земеделие ще кредитира пчеларите
С участието и на български представители
Учредиха Европейска пчеларска асоциация
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини