Начало » Новини » Страната
14.06.2022 г.

Антикорупционната комисия в парламента не успя да изслуша Пламен Моллов, в отпуск бил

Депутатите ще търсят съдействие от МВР
Антикорупционната комисия в парламента не успя да изслуша Пламен Моллов, в отпуск бил

sinor.bg

На днешното си заседание Комисията за превенция и противодействие на корупцията в парламента не успя да изслуша ректора на Университета по хранителни технологии в Пловдив и бивш директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) проф. Пламен Моллов, уличен в опит да корумпира сега действиящия изпълнителен директор на агенцията проф. Христо Даскалов.

Самият Даскалов още в началото на годината съобщи за опита да бъде подкупен, с искане да продължи договор с частната фирма, наела от БАБХ помещения на граничния контролно-пропускателен пункт при Капитан Андреево. Проверките на новата власт впоследствие осветлиха схемата, при която тази фирма заедно с неин предшественик още от 2012 г. не само че са наемали държавните помещения, но и са извършвали лабораторните анализи на пресните плодове и зеленчуци, внос от трети страни, изземвайки по този начин контрола от държавата. Одитите на новата власт показаха, че за тези „анализи” частната фирма е внасяла минимални суми в държавната хазна и това се видя от последните анализи, оповестени от зам. министъра на земеделието Иван Христанов, пряко наблюдаващ дейността на БАБХ.

Миналата седмица в публичното пространство изтече запис, в който ясно се чува разговор между проф. Христо Даскалов и мъж, който от името на неизвестни лица се опитва да му даде „папка с документи”, като „документите” се оказали пачки, за да не бъде разтрогван договора с частната фирма. Пред телевизионните медии сегашният изпълнителен директор съобщи, че този мъж е проф. Пламен Моллов.

Какво съобщи проф. Христо Даскалов по повод рушвета

Именно затова и като точка втора от днешното заседание на антикорупционната комисия депутатите искаха да изслушат проф. Моллов. Председателят на комисията Михал Камбарев обаче съобщи, че от вчера го е търсел и на двата негови телефона, но той не е отговарял. От ректората на пловдивския университет отговорили, че професорът бил в отпуск до края на юни.

По предложение на депутата Константин Бачийски беше решено комисията да потърси съдействие от органите на МВР, които да издирят проф. Моллов, който да бъде изслушан на следващото заседание на комисията.

Междувременно скандалът с подслушването се разрастна за броени дни. В същото време висши държавни служители и експерти от БАБХ, работещи на границата, получаваха смъртни заплахи. Подобни телефонни съобщения са отправяни и към зам. министър Христанов, в резултат на което той и семейството му вече са охранявани от НСО, съобщи премиерът Кирил Петков на вчерашната пресконференция, дадена от „Продължаваме промяната”.

Самият Христанов обясни пред журналистите, че „метастазите на мафията” така са обхванали търговията по границата за последните 10 години, че по данни на разследващите органи всяка година от бюджета са източвани милиарди левове. Самият той по никакъв начин не би се отказал от решението на кабинета да се справи с корупцията. "Съжалявам само, че не започнахме преструктурирането, така че държавата да поема контрола по границата 15 дни по-рано, още, когато бяхме назначени на постовете в Министерството на земеделието в средата на декември миналата година”, обясни още Христанов.

Антикорупционната комисия в парламента не успя да изслуша Пламен Моллов, в отпуск бил
7501
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Скандал с продължение
Проф. Даскалов: Атаката срещу реформата на „Капитан Андреево” дойде не толкова от опозицията, колкото от партньорите
Начало
Бизнесът продължава битката с корупцията в Агенцията по храните
Право на отговор
Агенцията по храните ще сезира прокуратурата за уронен престиж
Краен резултат
Одобрените ваксини за синия език ще се внесат по 1 евро вместо по 1,02 лева за доза
Отчет
Около 2 хиляди фермери са получили обезщетения за синия език
Право на отговор
Частните ветеринари с остри критики срещу директора на агенцията по храните Пламен Моллов
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини