Начало » Новини » Коментари
15.10.2014 г.

Частните ветеринари с остри критики срещу директора на агенцията по храните Пламен Моллов

Право на отговор
Частните ветеринари с остри критики срещу директора на агенцията по храните Пламен Моллов

Farmer.bg

В обширно интервю за Farmer.bg изпълнителният директор на Българската агенция по безопасността на храните (БАБХ) Пламен Моллов представи позицията на ведомството по повод разпространението на болестта „син език” и реакцията на държавните власти по овладяване на кризата. Голяма част от изразените от Моллов тези засягат пряко представители на Българския ветеринарен съюз БВС, които от своя страна поискаха трибуна за отговор. Представяме позицията на професионалното съсловие, изразена от доктор Вяра Гришина, пряко отговаряща за връзките на съюза с общестевността и медиите. ( За да сме максимално полезни на читателя при изразяването на двете позиции, публикуваме част от отговорите на г-н Моллов от интервюто и срещу тях становището от страна на ветеринарите).

 

Пламен Моллов: След излизането на първите положителни лабораторни анализи, ние реагирахме светкавично, като поискахме среща с тогавашния министър на земеделието Димитър Греков. На нея ние представихме ситуацията, обяснихме подробно необходимите мерки и поискахме от бюджета да бъдат отпуснати 800 хил. лв. за тяхното изпълнение. Целта ни беше да се направи ограждаща ваксинация на животните и да се дезинфекцират засегнатите обекти, за да може да се предотврати последващо разпространение на болестта.

Български ветеринарен съюз (БВС): На нас не ни е ясно в какво се изразява светкавичната реакция на БАБХ, защото самите ние като професионалисти научихме, че има „син език” в България на 7-и юли от публикации в медиите. На 9-и юли бяхме на протест пред Министерски съвет в София, но тогава никой чиновник не ни прие и ние се питаме защо? Агенцията на храните пусна информация за фермерите на сайта си чак на 15-и август, но до днешна дата до нас, практикуващите лекари не е достигала официална информация от БАБХ по отношение на болестта. Нещо повече, откакто г-н Моллов оглавява агенцията, въпреки многократните писмени искания от наша страна за среща с него, той не ни е приел нито веднъж и не сметна за необходимо да разговаря с нас.

 

Нали при подобни критични ситуации вие трябва да разполагате с бюджетно финансиране?

Пл. М.: Става въпрос за постоянно действащ фонд, който да бъде на разположение и следствата от който да могат да се разходват само със заповед на министъра на земеделието. Заради климатичните промени страната все по-често ще изпада в подобни ситуации. Ние не можем да се държим неадекватно при такива ситуации. Ако държавата не може да отдели за опазване на животните и за превенция на храните необходим ресурс, ние няма да можем да осигурим условия за здравословен живот. Статистиките напоследък отчитат завишена заболеваемост на дебелото черво, рак и др. тежки аномалии, които са свързани с храненето. И ако ние като държавни институции не го осмислим и не започнем да финансираме освен здравната каса също и ветеринарните дейности, няма да сме в състояние да решим здравословните проблеми на нацията.

БВС: Това е популистко говорене! Ако наистина бяха заинтересовани за здравето на хората, защо две години криха туберкулозата по говедата в Разградско? Защо не правят адекватен контрол за спазване на Закона за ветеринарномедицинската дейност от страна на собствениците на животни? За пример, България е на първо място в Европа по брой на заболели хора от кучешка тения и на второ място в света. Всеки собственик на куче по закон трябва да обезпаразитява кучето си на всеки 3 месеца. От друга страна искаме да зададем въпрос за това колко фермера са проверени от БАБХ, дали кучетета във фермата са идентифицирани, обезпаразитени и ваксинирани за бяс от ветеринарен лекар? Защото това е задължение на официалния контрол? Защо вече две години въпреки че фермерите трябва да имат сключен договор с практикуващ  ветеринарен лекар, от БАБХ отказват да дадат информация колко фермери всъщност са изпълнили закона и какво се случва с тези, които не са го изпълнили?

 

Според вас този фонд трябва да бъде аналог на здравната каса, само че за животните, така ли?

Моллов: Да, защото две седмици и половина след оповестяването на първото огнище ние нямахме средства да направим дори една дезинфекция. Като добавим и неблагоприатните метеорологични условия с влажното време и вятъра, резултатът беше налице. Болестта се разпространи изключително бързо – със 70 километра на ден, което беше отчетено от колегите като прецедент в световен мащаб. Между 15-я и 20-я ден заболяването беше влязло от Кърджали, в Хасково и Сливен. Тогава ние започнахме дезинфекция навсякъде, като всички мерки бяха направени изключително професионално. На интернет страницата на агенцията дадохме точни указания какво да се предприеме срещу заразата. И трябва да ви кажа, че хората, които приложиха тези мерки, нямат син език.

БВС: Синият език се разпространи с тази висока скорост поради нерегламентираната търговия с животни (по признание на самия Център за анализ на риска към БАБХ), за което според над агенцията носи изцяло отговорност и вина! Нещо повече, в разгара на епизоотията ( а не епидемията, защото за епидемия се говори, когато болестта е сред хората) през август от БАБХ отнеха достъпа на ветеринарните лекари до системата ВЕТ- ИС, с която се издават документи за движение на живи животни. Така вече никой нямаше нито отговорността, нито задължението да преглежда животните и да гарантира за тяхното здравословно състояние, което още повече влоши ситуацията!

Да, но нали вашите указания са предназначени за всички овцевъди и това би трябвало стане чрез структурите на агенцията по места?

Моллов: Проблемът е в това, че българските животновъди са обслужвани основно от частно практикуващите ветеринарни лекари, а те незнайно защо обявиха война на агенцията. Според мен това беше фундаментална грешка от тяхна страна и аз не мога да разбера защо я направиха. Двете теми са оплетени и затова се стигна дотук. Ако частно практикуващите лекари навреме бяха обявили за проблема и бяха предали нашите препоръки към животновъдите, нещата щяха да се променят. Защото основните функции на агенцията са контролни, ние нямаме право да извършваме ветеринарната практика. Следователно, ако те бяха нашите предписания, вероятно разпространението на болестта нямаше да бъде такова. Какво направиха те? Вместо да ни помагат, умишлено пречеха. Първо, оспориха тарифата за държавната имунопрофилактична дейност, въпреки че тази тарифа е одобрена не от агенцията по храните, а от Министерския съвет. Аз не искам да влизам сега в тази тема, защото самата система за одобрение на подобни тарифи е дълбоко сбъркана. Ще обясня мотивите си след време и то с проект на нормативни промени, за да се изчисти този проблем. За мен е нереална сегашната ситуация, при която агенцията е вкарана като търговски агент между министерството и частно практикуващите лекари и ние да сме виновни за нещо, което въобще не зависи от нас. Колкото до нападките от страна на ветеринарните лекари към агенцията, нямам обяснение защо ръководството на техния съюз иска моята оставка. Аз винаги съм готов да подам оставка пред тези които трябва, но въпросът е друг.

БВС: Казаното по горе е или цинично манипулативно или абсолютно невярно!

Животнъвъдите в България би трябвало да поверяват животните си за лечение и профилактика не основно, а единствено от практикуващи ветеринарни лекари, за което по закон трябва да следи БАБХ. Нещо, което не се прави от страна на агенцията при това умишлено. /нямат договори/.

Ние твърдим, че война има, но тя не е обявена от нас, а от БАБХ и ще дам примери за това.

1. Липсата на желание от страна на г-н Моллов за комуникация с нас. Нямаме нито един проведен разговор с него, въпреки многократните писмени покани от наша страна до него.

2. Още в началото на февруари т.г. му изпратихме проект на предложение за споразумение за съвместно сътрудничество и обмен на информация, на което дори не ни беше отговорено.

3. БАБХ изготвиха Тарифата за 2014 г. три до четири пъти занижена в сравнение с тази от 2013 г.  и я предложиха на МЗХ, а оттам на МС без всякаква финансова обосновка и въпреки нашите аргументирани  мотиви, че по такава Тарифа  е невъзможно практически да се работи.

4. БАБХ отне достъпа до ВЕТ ИС на практикуващите ветеринарни лекари, като по този начин ги притисна да нямат никаква възможност да обслужват фермите - без системата няма как да маркираме животните, да отразяваме новородените, закланите или умрелите животни. Не можем да издаваме документ за движение на продадените животни, гарантиращ, че произлизат от здрави стопанства. Всичко това в момента или не се прави, или се прави само про форма и на хартия.

5. Агенцията манипулира фермерите, като създава изкуствено напрежение между тях и нас практикуващите лекари с цел да прехвърля проблема от "болната на здравата глава", защото иначе трябва да признае, че агенцията нито има желание нито има правилна политика за това как да се справи с проблемите на здравеопазването на животните в страната.

 

Какво предприехте в този случай?

В закона има клауза, според която при неизпълнение на програмата от частните лекари, профилактичната програма може да се изпълни от държавни ветеринари. И аз се възползвах от тази ситуация. Освен държавните ветеринари към нас се присъединиха и частни лекари, които за своя сметка започнаха да извършват профилактиката. Ние предприехме този ход с надеждата, че фонд «Земеделие» ще започне да превежда на лекарите парите, защото по техните сметки има 10 млн. лв., които са предназначени само за тази програма. До този момент обаче фондът не е превел тези пари, което извади хората на улицата и те започнаха да протестират. И отново беше предприет бойкот спрямо агенцията, сякаш ние сме виновни, че липсва финансиране. А аз направих тази организация, защото ако не го сторя, догодина трябва да обяснявам защо България не е изпълнила държавната си профилактична програма. Поставен в това менгеме, направих единственото възможно нещо, като сключих договори с 200 частно практикуващи ветеринари, които не се съобразиха с тяхното ръководство. Още 200 са държавните лекари и всички тези 400 души работят активно, за да изпълнят програмата до края на годината. Всички очакваме парите да бъдат преведени, защото те седят по сметките на фонда.Единственото решение в този случай е управителният съвет на фонд «Земеделие» да се разпоредят средствата да бъдат отпуснати и да завършим програмата.

БВС: Протестират всички онези 80% ветеринарни лекари, които не са подписали договор с БАБХ, защото знаят, че да се работи при тези условия означава само едно  да се лъже българският народ, че профилактична програма е извършена.  Нотификацията за изпълнение на мерките по държавната профилактична програма е за 55 милиона евро за миналата и за тази година. Ние питаме къде отидоха тези пари, че днес се говори само за 10 милиона и какво стимулира г-н Моллов да подпише договор само с една лаборатория за изследване на кръвните проби? Членовете на ветеринарния съюз са категорични, че нашата дейност не е благотворителност. Тя трябва да се развива въз основа  на правилата на свободната търговия, основана на принципите на морала и професионализма на лекарите, които практикуват тази професия. Затова не можем да си позволим да работим в условия без правила и принципи, както се опитват да ни принуждават от Агенцията по безопасност на храните. Не можем да допуснем неразбирането и неглежирането на сериозността на проблема, а той е, че провеждавоно от страна на БАБХ и МЗХ здравеопазване по отношение на животните ще доведе до банкрут на ветеринарната професия и до срив на доверието на обществото спрямо професионализма и компетентността на ветеринарните лекари в България!

 

 

Частните ветеринари с остри критики срещу директора на агенцията по храните Пламен Моллов
10008

Последни материали
Виж
Приемът на заявления се отваря от 11 мартДФЗ
ДФЗ заделя над милион и половина за борба с телените червеи по картофите
Приемът на заявления започва на 18 март
Свиха бюджета за застраховане на агропродукция до традиционните милион и половина лева
С решение на Управителния съвет на ДФЗ
Отпускат 30 хиляди лева за унищожени от природни бедствия животни и пчелни семейства
Обзор на Софийска стокова борса АД за периода 19-22 февруари 2019 година
Зърното на борсата задържа цените от миналата седмица
Фонд Земеделие
Проекти от първия прием по 4,1 доживяха одобрение, ако са набрали 33 точки
Преди евроизборите
Помощта за млади фермери по двата стълба на ОСП след 2021 г. ще надхвърли таваните за директните плащания
Свързани материали
Виж
Предизборно
Евродепутат се намеси и в борбата срещу чумата
Променя се контролът, без да се отменя надзорът и се въвеждат облекчения за стопаните
ЕС е облекчила мерките в районите с чума по овцете
Опазване на животните
Агенцията по храните е домакин на среща на ветеринари от Гърция и Турция
Документи
Агенцията по храните утвърди нови договори с частните ветеринари
БАБХ
Вандализъм срещу ветеринари в Болярово
Фонд Земеделие
Близо хиляда ветеринари получиха парите си за имунопрофилактика за полугодието
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2019

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам