Начало » Хоби земеделие » Малката градина
08.06.2022 г.

Защо не цъфтят доматите?

Защо не цъфтят доматите?

Цъфтежът при доматите обикновено настъпва около месец след засаждането им на постоянно място. Различните сортове могат леко да ускорят или забавят този процес, в зависимост от техните характеристики и климатични особености на мястото на отглеждане. Необходимо е да се намери подход, за да се ускори този процес.

Развитието на растенията може да бъде контролирано, когато е необходимо, като се измества към вегетативен (развитие на листна маса) или генеративен (формиране на съцветия) тип. Всеки сорт домати има тенденция към един или друг тип развитие.

Когато причините за закъсняване на цъфтежа при доматите не се дължат на заболяване, каквито най-често са вертицилийното и фузарийно увяхване, тогава няма да бъде много трудно да им се помогне.

Какви могат да бъдат причините за забавяне на цъфтежа?

Когато е минал месец, но все още няма цветове или количествата са съвсем оскъдни – време е да търсим причините и да направим необходимите корекции. Основният проблем най-често е стресирането на растенията и причините за това.

Възможно е да са засадени твърде гъсто, а когато се намират на близко разстояние, те се конкурират за хранителни вещества и рискът от заболяване на листната маса е висок.

По-малкото количество здрави листа означава намалена фотосинтеза, което води до недостиг на енергия за цъфтеж.

Често срещан проблем на участъци, на които постоянно в близко съседство се отглеждат домати, картофи и патладжан е алтернарията. Патогенът оцелява в почвата или презимува върху растителните остатъци на растенията гостоприемници.

Първите признаци се изразяват в появата на кафяви петна върху най-долните листа. Петната се разрастват постепенно и увеличават размера си, образувайки концентрични пръстени около центъра на засегнатата тъкан, обикновено под формата на “око”.

Известно е, че инфекцията прогресира от основата към върха, което позволява да се отстранят и изхвърлят долните вече заразени листа. В тежки случаи могат да се използват медни препарати за обработване на растенията.

Първата стъпка при закъсняване на цъфтежа е да се провери за наличие на болести или вредители – например гъсеници, които се хранят с листата и затрудняват фотосинтезата.

Втората стъпка е подхранването на доматите. Ако сме се поувлекли с азота, като към компоста или оборския тор, налични в почвата, внесем допълнителни количества при засаждането. Той е от съществено значение за растежа. Богатата на азот почва насърчава здравословния растеж на листата в ранните етапи, но прекомерното им развитие се превръща във враг на цъфтежа.

Азотните вещества се използват от доматените растения за подобряване растежа на листата и стъблото. Всеки излишък от азот ще се фокусира върху тези части, отвличайки вниманието им от формиране на цветове.

Това поведение на доматите може да се коригира чрез внасяне на фосфор и калий. При спешни случаи се използват листни торове, които имат по-бързо действие.

Това, което е важно да знаем още при засаждането: на ранен етап, в зависимост от състоянието на почвата и наличните хранителни вещества в нея, трябва да се използват комбинирани торове NPK, съдържащи равни количества азот, фосфор и калий, а преди цъфтеж – NPK с минимални количества на азот.

Защо не цъфтят доматите в оранжерията и при високи температури на открито?

Известно е, че доматите обичат топлото и се чувстват най-комфортно при температури 18-23 градуса по Целзий. В зоните с по-хладен климат (предимно по високите полета и планински части на страната) се чувстват по-добре в закрити съоръжения.

Когато температурите надвишат 26 градуса за по-дълъг период, тогава доматите преустановяват цъфтежа и плододаването. Това е своеобразна форма на самосъхранение, в опит да икономисат вода и енергия за оцеляването си.

При продължително повишени температури е необходимо да се помогне на растенията – използват се тъкани, временно ограничаващи контакта с преките слънчеви лъчи в най-топлите часове на деня. Остават се на въздействието на слънцето в ранно утро и надвечер, когато високите температури спадат.

При високи температури е необходимо да се увеличи поливането, като по този начин се стимулира цъфтежа. Недостигът на вода влошава усвояването на хранителни вещества. Дефицитът на влага при високи температури не само прекратява цъфтежа, но води до опадане на цветовете.

Преполиването и мокренето на листата е също много вредно. Почвата трябва да се омокря бавно и на голяма дълбочина. Отличен вариант е капковото напояване.

При отглеждане в затворени съоръжения е полезно и ще даде допълнителен импулс лекото разклащане на растенията или потупване по цветовете, така че да падне и се разнесе прашецът.

Защо не цъфтят доматите?
35981
 

Последни материали
Виж
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Заек капама
Свързани материали
Виж
Иглолистна настойка за популярни растения, които цъфтят през зимата
Подхранване на доматите по време на цъфтеж и плододаване
Какво да правим с дебели домати, които не раждат плод
Защо нарцисите не цъфтят – причини и отстраняването им
Грижи за ябълките и крушите през март
Цикламите – цветето на елфите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини