Начало » Новини » Света
13.05.2022 г.

Войната не пречи на сеитбите в Украйна и Русия

ЕК подготвя коридор за солидарност
Войната не пречи на сеитбите в Украйна и Русия

sinor.bg

Въпреки военните действия пролетните сеитби в Украйна и Русия се провеждат с нормални темпове, така че първоначалните информации за дефицит от зърно тази година са силно преувеличени, съобщиха експерти, които следят двата пазара.

Вчера от Европейската комисия обявиха набор от действия в помощ на Украйна, така че да бъде улеснен износът на селскостопанска продукция през тази година. След руското нашествие в Украйна и блокадата на украинските пристанища украинското зърно и други селскостопански стоки вече не могат да бъдат изнасяни извън страната. Ситуацията застрашава продоволствената сигурност в световен оператор и е необходимо бързо да бъдат намерени алтернативни логистични маршрути, използващи всички видове транспорт.

Затова и ЕК представя план за действие за изграждане на т.нар. „коридори на солидарността“, с които да гарантира, че Украйна може да изнася зърно, но също така да внася стоките, от които се нуждае — от хуманитарна помощ до фуражи и торове.

Въпреки че непосредствените усилия на ЕС и ЕС за улесняване на преминаването на границата между Украйна и ЕС, хиляди вагони и камиони чакат в Украйна да бъдат освободени, за да преминат границата. Средно престоите са около16 дни, като на някои пропускателни пункта — до 30 дни. В украинските силози все още се съхранява зърно, готово за износ. Различната ширина между релсите на украинските вагони не са съвместими с най-голямата част от железопътната мрежа в ЕС, така че всички стоки трябва да бъдат претоварени на камиони или вагони, които отговарят на стандартното междурелсие в ЕС. Този процес отнема много време, а оборудването за претоварване на границите е ограничено.

За да се преодолеят тези пречки и да се създаде „коридори на солидарността“, ще работи по следните приоритетни действия в краткосрочен план:

Допълнителен товарен подвижен състав, тежки екипи и камиони: Комисията призовава участниците в пазара на ЕС спешно да предоставят допълнителни превозни средства. С цел да се отговори на търсенето и предлагането и да се установят специалните контакти, Комисията ще създаде логистична платформа за намиране на партньори, като се определи звено за контакт („обслужване на едно гише“) във връзка с „коридорите“ на солидарността“.

Капацитет на транспортните мрежи и терминалите за претоварване: Комисията се ангажира да участва в пазара за спешно прехвърляне на подвижни товари за зърно до специални гранични терминали, за да се ускори претоварването. Споразумението с Украйна в областта на автомобилния транспорт също ще изключат участъците със затруднения в транспорта. Комисията ще проучи и възможност за допълнителни финансови гаранции, за да се насърчат транспортните оператори от ЕС да разрешават на превозните средства да влизат в Украйна.

Митнически процедури и други проверки: Комисията настоятелно призовава националните органи за прилагане на максималната еластичност и осигуряването на подходящия персонал за ускоряване на процедурите на граничните контролно-пропускателни пунктове.

Складиране на стоките на територията на ЕС: Комисията ще направи оценка на наличния капацитет за съхранение в ЕС и в координацията на страните от двете страни ще помогне за осигуряване на големия капацитет за временно съхранение на украинския размер.

При нормални обстоятелства 75 % от производството на зърно в Украйна се изнася, което генерира около 20 % от националните годишни приходи от сумата. Преди войната 90 % от сумата на зърно и маслодайни семена се осъществяваше през черноморските пристанища. Около една трета от количествата са подходящи за Европа, Китай и Африка.

Войната не пречи на сеитбите в Украйна и Русия
4687
 

Последни материали
Виж
Румъния: Държавен служител е заподозрян в земеделска измама на стойност 561 000 евро
МЗХ
Обследват пораженията от падналата градушка в Централна България
Новият сорт показва желаният баланс от добив, устойчивост и качество на реколтата
Отлични отзиви от Виго за ранната реколта краставици в Петрич
Одобрени са 1 558 проекти за екологична модернизация за над 320 млн. лв. по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
Свързани материали
Виж
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Агростатистика
Вече са засети над 5 милиона декара с пролетни култури
Валежи и ниски температури пречат на полските дейности
Времето в САЩ бави сеитбата на царевицата
В повърхностния почвен слой почти не е останала влага
Летните температури напролет вещаят проблеми за сеитбата на царевицата в Сърбия
Не е прибрана реколтата от зърнената култура от 8 на сто от засетите площи
В Украйна още жънат царевица при започнала пролетна сеитба
Трябва ли да накисваме семената преди сеитба?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини