Начало » Пазари » Зърно
19.11.2024 г.

Сушата попречи на фермерите в Турция да засеят зърнените култури

Може ли страната да неутрализира последиците от климатичните промени
Сушата попречи на фермерите в Турция да засеят зърнените култури

През октомври 2023 г. количеството на валежите е намаляло с 26% в сравнение обичайното и периодът на сеитба при пшеницата и ечемика се измества към по-късни дати, заяви във видеебръщение председателят на Съюза на селскостопанските камари на Турция (TZOB) Шемси Байрактар. „През този сезон, въпреки че варира в зависимост от региона, периодът на сеитба се измести с 20 дни до 1 месец по-късно поради факта, че валежите не бяха на желаното ниво през октомври и дойдоха доста късно в някои области. Много от нашите земеделски стопани не можаха да засеят зърното поради сушата“, посочва Байрактар.

По думите му през последното лято валежите са намалели с 9% в сравнение с обичайните и с 30% в сравнение с миналогодишните, а през октомври валежите дса били с 46% по-малко в сравнение със средните и с 27% в сравнение с миналата година.

Председателят на съюза на селскостопанските камари припомни, че през последните 6 години октомврийските валежи в Турция са били под нормата. „Валежите в Егейския регион паднаха до най-ниското ниво за последните 40 години, а в Мраморно море – до най-ниското ниво за последните 23 години. При анализ по региони валежите са намалели с 95% в Егейския регион, 90% в Средиземноморския регион, 87% в югоизточен Анадол, 81% в района на Мраморно море, 74% в централен Анадол и 37% в източен Анадол. Същевременно те са се увеличили с 31% само в Черноморския регион”, уточни той.

Като основна причина за неблагоприятното развитие Байрактар посочи климатичните промени. „Изменението на климата предизвиква промени в режима на валежите, природни бедствия, повишаване на температурата и засушаване. При това селскостопанският сектор усеща най-силно негативните последици от изменението на климата“, категоричен бе той.

Селскостопанските дейности са пряко зависими от климатичната обстановка, като промените в климата водят до спад в качеството и добивите, увеличаване на производствените разходи, по-топли и по-малко дъждовни сезони, увеличаване на крайните метеорологичните явления, ръст на разпространението на болестите и вредителите по растенията, промяна на екологичните райони, намаляване на растителното разнообразие и проблеми в културните процеси, убеден е председателят на съюза.

Сред проблемите, причинени от климатичните промени, той наблегна особено на засушаването. „Повишаването на температурите и намаляването на валежите в много части на света в резултат на глобалното изменение на климата увеличават честотата и тежестта на бедствията, причинени от сушата. За разлика от много други природни бедствия засушаването може да се развива бавно и да причини сериозни икономически, екологични и социални последици в много големи райони, а понякога дори в цяла държава. Освен това сушата има сложна структура, която засяга много сектори на селскостопанската икономика поради зависимостта на селското стопанство от повърхностните и подземните водни ресурси. Поради това водата е незаменима в селското стопанство. Междувременно засушаване се наблюдава във всички климатични зони, но чувствителността на района към него и степента на неговите последици могат да варират значително в различните региони”, отбеляза Байрактар.

Той подчерта, че Турция се намира в полусухия световен климатичен пояс и това увеличава чувствителността към засушаването. „Изпитахме последиците от засушаването върху селското стопанство през 2007, 2008, 2014 и 2021 г. През тези години бяха наблюдавани сериозни проблеми както по отношение на реколтата, така и по отношение на качеството, дължащи се на липсата на влага в почвата, от която растенията се нуждаят през периода на поникване и развитие. През тези години селскостопанското производство беше значително засегнато в резултат на засушаването и много производители, както и националната икономика, понесоха значителни щети”, припомни председателят на съюза.

Според него сушата тогава не само е повлияла на производителността на селскостопанските продукти, но и е отклонила земеделските стопани от засаждането на култури с по-високи нива на доход. „Освен това през последните години се наблюдават промени в датите на сеитба и прибиране на реколтата, дължащи се на въздействието на климатичните промени. През този сезон, въпреки че варира в зависимост от продукта и региона, датата на сеитба се измества с един месец, особено при пшеницата и ечемика”, изтъкна той.

Байрактар отбеляза също, че климатичните промени заедно с увеличаването на световното население, затруднява достъпа до здравословна храна и вода. „Дори в страните с напреднала селскостопанска техника засушаването е един от основните проблеми на селскостопанското производство. По данни на Световната метеорологична организация около 35% от света се състои от сухи, полусухи и сухо-влажни региони. Дори в страните с напреднала селскостопанска технология засушаването е основният проблем на селскостопанското производство. Фактори като липсата на валежи в сухите и полусухите региони, неравномерността на валежните режими и недостигът на ресурси са сред основните проблеми на селското стопанство. Ето защо, за да се намалят последиците от засушаването, причинено от недостига на вода и липсата на валежи, трябва да се развиват напоителни дейности или да се популяризира методът на сухото земеделие, за да се въведат сухите и полусухите региони в земеделието”, твърди той.

Климатичните промени се отразяват най-неблагоприятно на водните ресурси, убеден е председателят на съюз. „Научните изследвания показват, че най-важното въздействие на промените в климата ще бъде върху водния цикъл и че през 2025 г. над 3 милиарда души ще изпитват недостиг на вода. Турция разполага с общо 112 млрд кубически метра използваема вода, от които 98 млрд повърхностни води и 14 млрд. подземни води. От това количество 44 млрд се използват в селското стопанство, а 13 млрд – в промишлеността и за питейно-битови нужди. С други думи, 77% от водата, която изобщо потребяваме, се използва в селското стопанство. Количеството вода, което се пада на глава от населението за година, е 1302 куб м. Тези факти сочат, че не сме страна, богата на вода, и дори сме подложени на натиск по отношение на водата. Последиците от климатичните промени подсказват, че това количество трябва да бъде намалено. Ако си запушим ушите за този разговор, в бъдеще ще жадуваме за капка вода. С всяка изминала година количеството използваема вода на глава от населението намалява с ефекта от нарастването на населението”, обяснява той.

По данни на Съюза на стопанските камари площи със стопанско значение, подлежащи на напояване, са 8,5 милиона хектара, а площта на онези, които могат да бъдат напоявани в момента, е 7,1 милиона хектара. „От друга страна, за производството на 1 килограм пшеница се използват 1800 литра вода, за същото количество соя - 2100 литра, а за ориз – 2500 литра. Като се имат предвид тези количества, необходимостта от устойчиво управление на водните ресурси става все по-важна”, подчертава Байрактар.

По думите му незавършването на инвестициите в напояване и невъзможността да се осигури ефективност е един от другите важни структурни проблеми в Турция. „Водата е незаменима за устойчивото селскостопанско производство. Понастоящем напоителната инфраструктура не е завършена на 1,4 млн. хектара земя. Всеки квадратен метър земеделска земя, в който ще бъде осигурено напояване, ще бъде от полза за страната ни. Ние подкрепяме усилията на правителството за инвестиции в напояването. От друга страна, като се съсредоточим върху инвестициите в напояване, като например езера и язовири, е необходимо да осигурим устойчивост на нашите земеделски производители, особено на собствениците на малки предприятия, чиито разходи се увеличават с всеки изминал ден, а нормата на печалба остава ниска”, коментира той.

Председателят на съюза уточни, че в напояваните площи в Турция процентът на напояване е 68, а ефективността му - 51%. „Ефективността на напояването е ниска. Губим значителна част от водата от източника до полето. Значителна част от напоителните канали са стари и с отворена система. Напоителните канали трябва да бъдат обновени и да преминат към затворена система”, смята той.

Освен това Байрактар предлага да се проведат необходимите обучения на земеделските производители, за да могат да ползват водата съзнателно, и да се определи количеството вода, което трябва да се използва на декар, както и да се предотврати прекомерното използване на вода. „Тук задачата за създаване на модерни напоителни системи в полето е в ръцете на нашите земеделски производители. Но проблемите, изпотвани от нашите земеделски стопани в условията на нарастващи разходи, затрудняват преминаването към модерни напоителни системи. За тази цел трябва да се увеличат стимулите и кредитите за нашите земеделски стопани, за да инсталират модерни напоителни системи, които пестят вода“, предлага той.

С нарастването на световното население настоящите добиви в селскостопанското производство ще бъдат недостатъчни за задоволяване на хранителните нужди на населението, коментира председателят на съюза. „Ето защо е очевидно, че това, което трябва да се направи, е да се получи по-голям добив от единица площ. За тази цел винаги трябва да се дава приоритет на устойчивите политики в областта на водите, особено в нашата страна, която изпитва сериозно натоварване по отношение на водите. От друга страна фактът, че 74,5% от площите за отглеждане на пшеница, която се произвежда върху 28,5 % от 23,9 милиона хектара земеделска земя в нашата страна и има стратегическо значение, са сухи земеделски райони, подчертава колко важно е въздействието на сушата върху селскостопанското ни производство”, отбеляза той.

По думите му населението на света се увеличава с темпото на ръст на населението на Турция, т.е. средно с 1,1% на година. „Следователно селскостопанското производство трябва да се увеличи. За да се осигури устойчивост на селското стопанство, това увеличение трябва да се осъществи при най-малък разход на ресурси и суровини, при ниски разходи и с най-малко щети за природата. За тази цел е необходимо да се откажем от конвенционалните производствени техники и да преминем към модерни производствени технологии и да използваме подходящи инструменти”, подчертава той.

Като държава трябва да сме подготвени за прехода към съвременни практики, категоричен е Байрактар. „Като се има предвид потенциалът на нашата страна в областта на климата, почвите, водите и биологичното разнообразие, той съдържа и решения за свеждане до минимум на отрицателните последици от климатичните промени в световен мащаб. Мерките, които са предприети и предстои да бъдат предприети, трябва да бъдат за опазване, устойчиво и ефективно използване на природните ресурси като вода, почва и биоразнообразие. Поради тази причина секторът на селското стопанство и храните винаги е сред най-стратегическите. Осигуряването на устойчивост на този сектор зависи до голяма степен от практиките, които ще сведат до минимум последиците от климатичните промени и от устойчивото използване и управление на нашите природни ресурси“, категоричен е той.  

Сушата попречи на фермерите в Турция да засеят зърнените култури
3255
 

Последни материали
Виж
В Гърция тръгват проекти за 135 милиона евро за преработка на селскостопански продукти
Птичият грип сви производството на яйца в САЩ през миналата година
Арестуваха директор на училище с подкуп за ремонт на сградата
Най-зле е положението при производителите на мляко и зърно
За 18 години фермите в Англия са намалели с бизо 23 на сто
МЗХ стартира прием за подпомагане по интервенцията за опазване на горските екосистеми
В Румъния продали стотици килограми свинско с АЧС в магазините
Свързани материали
Виж
Засилване на турския внос се очаква през втората половина на 2024/25 г.
Турската зърнена реколта 2025 г. е застрашена от суша
За 4 месеца валежите са с 28,4 на сто под дългогодишните средни стойности
Сушата в Турция заплашва зърнената реколта
Износът на лешници от Турция расте от началото на сезона
През 2024 година
Приходите от износа на селскостопански продукти от Турция счупиха рекорда
Квотите за внос на слънчогледово семе и слънчогледово масло в Турция вече са в сила
При същия процентен спад на доставените количества
Приходите от износа на сушени плодове от Турция нараснаха с 15 на сто
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини