Начало » Новини » Света
13.05.2022 г.

Войчеховски: Биоземеделието би могло да спаси от фалит малките ферми

Алтернативи
Войчеховски: Биоземеделието би могло да спаси от фалит малките ферми

Снимка: ЕК

Биологичното земеделие може да бъде алтернатива за фермерите, които се чудят дали да останат в земеделието или изобщо да се откажат от него. Това заяви еврокомисарят по земеделие и развитие на селските райони Януш Войчеховски по време дебат, организиран от Института по граждански дела (Instytut Spraw Obywatelskich) в полския град Лодз, предаде полският земеделски сайто farmer-pl.

Войчеховски поясни, че не става дума за унищожаване на индустриални ферми, а за създаване на възможност за малките и средните стопанства, които на този етап не са конкурентни в конвенционалното производство.

Според европейския политик стратегията „От фермата до трапезата“ предоставя чудесни шансове за полското земеделие, при условие че правителството ги използва правилно. Могат например да бъдат подкрепени малките и средни ферми, да се предостави помощ за създаване на къси вериги за доставки, да се стимулират местната преработка и местните пазари. В тази връзка Европейската комисия дава „зелена светлина“ за преференции към биохраните в обществените поръчки.

Конкурентното предимство на Европейския съюз и Полша на селскостопанските пазари не е в количеството или цената, а по отношение на качеството на продуктите, посочва още еврокомисарят. Развитието на биологичното земеделие не означава намаляване на производителността или отслабване на значението на европейското селско стопанство. За пример Войчеховски даде държави като Италия и Австрия, където средният размер на биофермите е подобен на този в Полша. Двете страни са значими производители на биологични храни и този профил на производството е допринесъл за техния икономически растеж.

Еврокомисарят дори сравни ситуацията с анекдота за обущаря, който изпратил двама свои представители в Африка, за да проучат местния пазар. Когато се върнал, единият пратеник казал, че там не могат да се продават обувки, защото всички ходят боси по навик. Вторият решил, че пазарът е много обещаващ, защото много хора биха си купили обувки. Според Войчеховски в Полша е разпространен песимистичният възглед, че хората не могат да си позволят здравословна храна, но това е погрешно. Пандемията доказа, че търсенето на биологични храни се увеличава дори когато търсенето на хранителни стоки намалява, каза той и определи като неоправдано убеждението, че потребителите не могат да си позволят биологичната храна.

Зелените мерки - прилагане

В националния стратегически план на Полша е поставено за цел биоплощите да бъдат увеличени със 7%, но това не е достатъчно амбициозно, категоричен е полският еврокомисар. По негово мнение, предложенията в стратегическия план не отчитат потенциала на полското селско стопанство, където доминират малки и средни ферми. „Потенциалът за развитие на биоземеделието в страната е огромен. Забелязвам, че тук преобладава общата реторика, според която „колкото повече торове и химикали се влагат, толкова по-високи ще са добивите“, отбеляза той.

Националният стратегически план на Полша изисква допълнително обсъждане, тъй като поставените в него цели са минималистични и може да се направи много повече, заяви Януш Войчеховски и отправи критики към правителството относно комбинацията от еко-схеми, които страната е избрала да прилага. Необходима е реконструкция на тази „зелена архитектура“, посочи Войчеховски и обясни: „Някои екосхеми са насочени към твърде тясна група от бенефициенти, а това не е желателно. Необходимо е да работим още по националния план, за да намерим решения, които са по-благоприятни за фермерите. Вярвам, че най-доброто решение - както по отношение на благосъстоянието, така и по отношение на отглеждането - е каскадна, степенувана система за подкрепа със специфични прагове. Фермерите трябва да получават възнаграждение на всеки последователен етап от постигането на поставените цели. Полша може да има добър план, но настоящият вариант трябва да бъде променен“.

И още опит от Европа

Войната в Украйна ще затрудни плановете, които ЕС си постави в областта на земеделието и производството на храни преди началото на конфликта. Според доклад на Съвместния изследователски център (JRC) земеделската производителност в ЕС ще намалее с 20%, ако бъдат изпълнени стратегиите „От фермата до трапезата“ и за биоземеделието, които предвиждат значително увеличаване на биологичното земеделие и намаляване на използването на торове и продукти за растителна защита. Все пак, според Войчеховски авторите на доклада не са взели предвид някои много важни фактори. От друга страна, войната в Украйна и очакванията, че на пазара ще има недостиг от най-малко 25 милиона тона зърно, задълбочиха настроенията на някои браншови организации против Зелената сделка и поставиха на преден план въпроса за осигуряване на продоволствието.

Националният стратегически план на Полша

Полша е една от първите държави-членки на ЕС, които представиха на Европейската комисия своя национален стратегически план за реформата на Общата селскостопанска политика през периода 2023-2027 г. Общата цел на страната е да постави по-силен акцент върху продоволствената сигурност и помощта при кризи, като същевременно се придържа към целите на Зелената сделка. След като получи коментарите от ЕК, министърът на земеделието Хенрик Ковалчик призна необходимостта от преразглеждане на плана с цел да се вземат предвид негативните последици от войната в Украйна. Ковалчик приветства и други препоръки на Комисията като например тази за увеличаване на фокуса върху възобновяемите енергийни източници и по-специално – използването на повече естествени торове във фермите. Министърът добави, че в бъдеще ще бъдат въведени повече стимули за екологично земеделие и че финансирането на еко-схемите ще бъде увеличено, предаде EURACTIV.pl.

От април 2022 г. Полша съсредоточи усилията си в осигуряването на временна извънредна помощ за фермерите. Страната получи разрешение от Комисията да приложи схема с бюджет 836 милиона евро за подпомагане на земеделските производители заради нарастващите разходи, дължащи се на повишение на цените на торовете. Стойността на амониевия нитрат например се увеличи със 130% на местния пазар, а земеделските производители имат право на 500 полски злоти (приблизително €107) за всеки хектар земеделска земя и 250 полски злоти (€53,50) на хектар пасища и пасища, до 50 хектара.

Схемата е насочена предимно към малките и средните стопанства, чието развитие е акцент в полския стратегически план. Правителството също се възползва от възможността, която Европейската комисия предостави, да приложи временна дерогация от забраната за използване на угар за отглеждане на култури. Тази мярка ще позволи на фермерите в страната да използват допълнителни 4 милиона хектара земя, която не е била обработвана. Също така на фермерите е разрешено да използват продукти за растителна защита в екологично насочени площи, с изключение на земята, предназначена за пчеларство.

Лилия Александрова

Войчеховски: Биоземеделието би могло да спаси от фалит малките ферми
9207
 

Последни материали
Виж
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Заек капама
Нова оценка
Перспективите за производство на зърнени култури в Южна Африка рязко се влошиха
Свързани материали
Виж
И Вътев като Войчеховски очаква началото на нов диалог за ОСП 2027 г.
Предстоящо
Покана от еврокомисаря Войчеховски към бизнеса за посещение на изложението Anuga Select China 2024
България не отстъпва от искането да отпадне таванът по мярката
Близо 500 млн. евро държавна помощ са изплатени на производителите заради войната в Украйна
Министрите на земеделието в ЕС ще настояват за продължаване на украинската помощ през 2024 г.
ЕК предлага таван от 280 хил. евро по украинската помощ, България е против ограниченията
Среща на Кирил Вътев с Януш Войчеховски
Родните фермери ще получат украинската помощ и през 2024 г.
Съвет на ЕС по земеделие и рибарство
Агроминистрите от ЕС насрочват за юли среща с колегата си от Украйна
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини