Начало » Новини » Коментари
27.04.2022 г.

С 2 години закъснение организациите на производителите може да получат финансиране

Шанс да приключат проектите си
С 2 години закъснение организациите на производителите може да получат финансиране

sinor.bg

На 30 март тази година експерти от Министерството на земеделието с огромно закъснение дават ход на заповед от януари 2020 г., с която би трябвало още по времето на ГЕРБ да влязат в сила нови насоки за кандидатстване по мярка 9 от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) за подкрепа на организациите и групите на производителите. С тази заповед по онова време беше увеличен бюджетът за приема на проекти по тази мярка на 16 млн. лева, предназначени за 30 проекта на признати организации.

Тъй като новите указания не са отговаряли на ситуацията, породена от ковид пандемията, а ръководството на фонд „Земеделие” е бил с вързани ръце да промени договорите за някои от инвестиционните дейности по одобрените проекти, през лятото на миналата година служебното ръководство на ведомството предлага корекции в наредбата. С основната цел – да се допусне изменение на договора, което да позволи на кандидатите да изпълнят ангажиментите си според сключените с фонда контракти.

Нормативни промени за микрофермите и за насърчение на селския туризъм 

Според новите изменения на указанията административният договор, включително одобреният с него проект, може да бъде изменян и допълван. За целта организациите или групите на производителите са длъжни да подадат искане за промяна договора при допълване или отлив на членове от организацията; при промяна на вида, количеството на продукцията, за която групата или организацията е одобрена за подпомагане; изменения в действията, заложени с одобрения бизнес план, както и други промени в обстоятелствата, свързани с подпомагането. Искането се подава през Информационната система за управление и наблюдение на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове (ИСУН 2020) чрез електронния профил на кандидата, в случая организациите и групите на производителите.

При искане за увеличаване на финансовата помощ ДФЗ-РА удовлетворява искането за промяна само в случай на наличен бюджет по мярката, като финансовата помощ за година не може да надвишава левовата равностойност на 100 000 евро.

Искане за промяна се подава еднократно в рамките на съответната година, но не по-късно от 2 /два/ месеца преди изтичане на десетия пореден месец на съответната година на признаване, която започва да тече от датата на признаването на групата/организацията на производителите  и обхваща всички промени, настъпили през годината.

В случай на нередовност или липса на документи, както и при необходимост от предоставяне на допълнителни документи при непълнота и неяснота на заявените данни и посочените факти в искането за изменение на административния договор, както и с цел да се удостовери верността на заявените данни, ДФЗ-РА изисква от бенефициентите да представят допълнителни данни и/или документи, които той осигурява до 15 дни от уведомяването.

За дата на получаване на уведомлението се счита датата на изпращането му в ИСУН. Срокът започва да тече за бенефициентите от изпращането на уведомлението в ИСУН.

В срок до един месец от подаването на искането за промяна, а когато са изискани документи и/или информация - в срок до 14 дни от изтичане на срока за представянето им, фондът одобрява или отказва исканата промяна. Бенефициентът се уведомява за мотивите за отхвърляне на искането, а при одобрение - в срок до 10 календарни дни от получаването на уведомлението, трябва да се яви в РА за сключване на допълнително споразумение към административния договор. В случай, че бенефициентът не се яви лично в посочения срок, правото на бенефициента за подписване на допълнителното споразумение към административния договор, се погасява.

Кореспонденцията между бенефициента и РА се осъществява през ИСУН чрез електронния профил на бенефициента.

Не се допуска изменение и/или допълнение на административния договор, което води до несъответствие с целите, дейностите, изискванията, определени в условията за кандидатстване и изпълнение, както и в административния договор или води до несъответствие с критериите за подбор, по които проектното предложение на бенефициента е било оценено, съгласно Приложение № 1 от административния договор и изменението ще доведе до брой на точките по-малък от минималния брой на точките, дадени на проектните предложения, за които е бил наличен бюджет, определен в Условията за кандидатстване, по реда, на които е било одобрено проектното предложение на бенефициента. Договорът не се променя и ако нарушава принципите на чл. 29, ал. 1 от ЗУСЕСИФ.

Но промяна на административния договор се допуска и при изменение/допълнение на приложимото право на Европейския съюз, българското законодателство и/или политиката на европейско и/или национално ниво, произтичаща от стратегически документ, или в ПРСР 2014-2020 г., а също и при констатирана очевидна фактическа грешка.

Пълният текст на насоките може да намерите тук.

С промените в насоките новото ръководство на министерството на земеделието и фонд "Земеделие" ще дадат възможност на 30-те групи и организации на производителите да доивършат проектите си, одобрени преди 4 години. Според правилата на ПРСР, изпълнението на тези договори трябва да приключат в края на 2023 г.

С 2 години закъснение организациите на производителите може да получат финансиране
7387
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
Позиция
Джиков предлага субсидии да се дават само при задължително членство в браншова организация
Предстоят разговори за разпределяне на финансирането
Средствата за селското стопанство през 2024 година са с 500 милиона лева повече
Заради сериозните трудности по прилагането на новата наредба
НАП кани земеделските организации за разяснения за стоките с висок риск
Две министерства ще разработват методология относно данъчния статус на признатите организации на производители
Изводи за една неосъществена политика
Родното сдружаване се хвали само с 40 фермерски групи – в другите европейски държави са стотици!
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини