От юни тази година към Министерството на земеделието ще работи постоянен Консултативен съвет с участието на микро- и малки производители на земеделска продукция, храни, вино и напитки, както и на собственици на къщи за гости, предлагащи местни храни. Това съобщи на интернет страницата си Гергана Кабаиванова, ръководител на академията за обучение на начинаещи производители на фермерски храни „Пендара”, създадена с основната цел за прокарване на политики за изсветляване на сектора.
От три месеца експерти в областта обсъждат по инициатива на зам. министъра на земеделието Момчил Неков и със съдействието на зам. министър Иван Христанов промени в законодателството. В работната група участват още специалисти от дирекция "Политики по агрохранителната верига" в агроведомството, Българската агенция по безопасност на храните БАБХ, центъра за оценка на риска ЦОРХВ, службата за съвети в земеделието НССЗ и Националната занаятчийска камара.
Очертават се различни важни посоки за дългосрочна работа по пакет от наредби и ръководства, които да сложат ред за предлагането на местни храни, което е свързано с развитието на селския туризъм в страната.
Нови проверки на ОЛАФ и фонд "Земеделие" в къщите за гости
По отношение достъпа на физическите лица, които искат да предлагат на пазара микроколичества земеделска продукция, храни, вино и напитки, ще се прилагат голяма часто от правилата на досега действащата Наредба 26 за директни продажби от фермите, като се предвиждат промени и в още няколко нормативни документа, плюс създаване на нови наредби:
- Наредба за изискванията за директни доставки от производителя на малки количества първични продукти от растителен произход;
- Наредбата за специфичните изисквания към производството на храни от неживотински произход (тук влизат: преработката на първични продукти от растителен произход - напр. домашни лютеници, сладка, трахана, кус-кус и пр.; домашно вино, домашен оцет и пр.);
- Наредби за специфичните изисквания към производството на храни от животински произход (за отделни групи храни от животински произход - месни, млечни и др.).
- Наредба относно специфични изисквания при производството на храни в домашни условия и изменение и допълнение на Закона за храните, за добавяне на правно основание за издаването й.
Целта е най-малките производители на домашни млечни и месни храни да получат лесен достъп до пазара, посочва Кабаиванова.
По отношение опростяване на изискванията към малките производители, вкл. и на тези работещи по традиционни технологии, които искат да се регистрират по Закона за храните, се очертава следното:
- Изменение и допълнение на Закона за занаятите, с което да се върнат хранителните специалности в занаятчийството.
- Разработване и утвърждаване от Националния съвет по храните на ръководства за добри хигиенни практики при производство и предлагане на храни в къщи за гости, малки хотели, фермерски пазари, от малки производители на храни, които предлагат на пазара храни, произведени в домашни условия, по занаятчийски начин и/или събирани от гората.
Тепърва се предвижда да бъде създаден и Правилник за ползване на фермерски пазари.
„Както става ясно, очаква ни много и продължителна работа, като най-голямото предизвикателство ще бъде промяната на културата и нагласите на микропроизводителите на домашни храни”, посочи още Гергана Кабаиванова. И допълни, че се надява „там, където имаме огромна сива икономика и лоши практики, принудително налагани години наред, с общи усилия да надвием скептицизма и онова чувство за виновност у някои производители”.
Целта на експертите е „по веригата, където се предлагат домашна, селска храна, да бъде изградена една нова производителска общност с повече самочувствие в предприемачеството, с размах да иновира и разнообразява пазара”.
Депутати от „Демократична България” и „Продължаваме промяната” съще ще съдействат за прокарването на законодателните инициативи.