Начало » Новини » Страната
14.04.2022 г.

Високи заплати отчитат в малките общини около София, Пловдив и Варна

Институт за пазарна икономика
Високи заплати отчитат в малките общини около София, Пловдив и Варна

sinor.bg

За трета година Институтът за пазарна икономика (ИПИ) анализира развитието на 265-те общини в България, като в последнията си доклад, оповестен на 13 април, икономистите акцентират върху средната работна заплата и отражението на ковид пандемията върху икономическия живот на големите и малки общини.

През последните пет години експертите от ИПИ неотклонно отчитат, че най-високите заплати в страната се дават в малките общини с големи работодатели, свързани с миннодобивната промишленост и енергетиката. И през миналата година водещи са общините в Средногорието, на чиято територия действат подобни предприятия.

Данните показват как се развива средната брутна месечна заплата на наетите лица по трудово и служебно правоотношение в 265-те общини в страната, като анализът включва както наетите в частния, така и наетите в обществения сектор.

Заетост в земеделието

Картата на заплатите дава и по-дълъг ред данни – обхваща периода 2016-2020 г. Най-високата средна брутна месечна заплата в България  за 2020 г. е в община Челопеч (2 628 лв.). На второ място е средната заплата в община Козлодуй (2 336 лв.), следвана от Пирдоп (1 936 лв.) и Раднево (1913 лв.). Столична община е на пета позиция с 1 913 лв., а топ 10 в страната се допълва от Гълъбово - 1 830 лв.,  Девня - 1 745 лв., Елин Пелин - 1 638 лв., Панагюрище - 1 528 лв. и Божурище -1 540 лв.

Положителните процеси преди пандемията водят до ръст в средната заплата във всяка община в страната в периода 2016-2020 г.. Средната заплата на наетите лица в 182 общини в страната бележи ръст между 40% и 60% за пет години. Начело отново са малки общини, като в топ 3 влизат общините Крумовград и Брезник, където средната заплата нараства съответно с 88% и 83% за периода 2016-2020 г. Последното е провокирано от инвестициите в добивната индустрия и ефекта при доставчиците и свързаните дейности, по-конкретно в сферата на строителството.

Синдикатите и техните каузи

Прави впечатление и силното представяне на индустриалните общини в периферията на най-големите икономически центрове. В топ 20 по заплати в страната влизат общините Елин Пелин, Божурище и Костинброд от широката периферия на София; общините Девня и Белослав в непосредствена близост до Варна и общините Марица, Куклен и Брезово до Пловдив. Успешният модел на трите водещи центъра в страната – София, Пловдив и Варна, стъпва на развитие на услугите в рамките на града – водени от бурния растеж в дигиталната сфера, и силна индустрия в периферията, която се ориентира към по-високата добавена стойност и носи добри заплати.

Големите общини – София, Пловдив и Варна, също бележат добър ръст – в рамките на 40-45%, принос за което има и динамиката в дигиталната сфера.

Въпреки негативните икономически ефекти от пандемията през 2020 г. в почти всички общини в страната се отбелязва ръст на средната работна заплата. В седем общини заплатите на наетите намаляват през 2020 г., като спадове има например в Своге (-3% спрямо 2019 г.) и Лъки (-9%). Но в редица други малки общини се отчита значителен ръст на заплащането на фона на общото забавяне – например вече споменатите Брезник (38%) и Крумовград (20%). В Столична община повишението е с 9%, а от водещите икономически центрове най-добре се представя Велико Търново, с 14% ръст в годината на пандемията.

Високи заплати отчитат в малките общини около София, Пловдив и Варна
6615
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Обяви
ДФЗ търси финансов експерт за определяне на месечните заплати
Повечето служители в Изпълнителната агенция за борба с градушките са на минимална
Земеделското министерство иска средства за увеличаване на заплатите
Правителството отпусна допълнителни 8 милиона лева за заплати в БАБХ и ИАГ
Решения на Министерския съвет
Кабинетът гласува нови З млн. лева за заплати в Селскостопанска академия
Бюджет 2023 г.
От 1 август вдигат заплатите в БАБХ и агенцията по горите - между 10 и 15 на сто
Пред Федерацията на независимите синдикати
Събев: Риск е, че заплатите в земеделието нарастват по-бавно от други сектори на икономиката
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини