Начало » Важно за фермера » Животновъдство
08.04.2022 г.

Агенцията по рибарство с остра реакция след открити мъртви делфини в Бургас

Защитен вид
Агенцията по рибарство с остра реакция след открити мъртви делфини в Бургас

sinor.bg

Ръководството на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) излезе с официално становище по повод посегателството над двата делфина от вида муткур или морска свиня (Phocoena phocoena), чийто останки от тела са намерени в контейнер, в близост до основно училище в един от бургаските жилищни комплекси.

Като припомнят, че делфините са защитен вид по Закона за биологичното разнообразие и са включени в Червената книга на Република България, администраторите остро осъждат тяхното умъртвяване.

От агенцията припомнят, че се полагат усилия и ресурс за опазване на този застрашен вид. През месец януари тази година, със съдействието на контролните органи към Главна дирекция „Рибарство и контрол“ беше спасен делфин в района на рибарско селище Ченгене скеле.

В чл.43 от Закона за рибарството и аквакултурите е въведена изрична забрана за улов, пренасяне, превозване и търговията на морски бозайници, а в случай на прилов, уловените животни следва незабавно да се връщат обратно в морето, независимо от тяхното състояние.

При установени от гражданите случаи на нарушение на Закона за биологичното разнообразие и Закона за рибарството и аквакултурите следва да се подаде сигнал на телефон 112, за да могат компетентните контролни органи да предприемат съответни действия, съобщават от ИАРА.

По повод случая с двата делфина институциите са сезирани и са предприели необходимите действия за откриване на нарушителите.

Китоподобните бозайници са най-видимият и емблематичен показател за здравето на моретата и океаните на Планетата. Нарушителите носят наказателна отговорност по реда на Наказателния кодекс, поясняват от агенцията.

В международен аспект делфините, обитаващи Черно море, са включени в редица природозащитни документи — Конвенцията за мигриращите видове (СМS), Споразумението за опазване на китоподобните в Черно море, Средиземно море и съседната акватория на Атлантическия океан (ACCOBAMS), Директивата за местообитанията на ЕС и др. България изпълнява национален план за опазване на китоподобните в Черно море в рамките на ангажиментите на страната ни към международните споразумения и в духа на строгия режим за защита на китоподобните във водите на ЕС, четем още в становището на ИАРА.

Агенцията по рибарство с остра реакция след открити мъртви делфини в Бургас
7033
 

Последни материали
Виж
Предстоящо
През юни в София се организира българо-китайски бизнес форум
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 17-23 май 2024 година
Времето остава неустойчиво с чести валежи, но при по-високи температури
Семо Семков, продуктов мениджър за „Кубота България“
КББГ ООД представи на БАТА АГРО прецизната си навигация Ag Leader, произведена в Айова
Обзор на Софийска стокова борса за периода 14-17 май 2024 година
Май продължава в приспивно темпо и без сделки със зърно на борсата
Петкратно увеличение на огнищата с Африканска чума при домашните свине
Продажбите на пестициди в ЕС намаляват
Свързани материали
Виж
МОСВ
Намаляват случаите на мъртви делфини по българското Черноморие
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини