Начало » Важно за фермера » Животновъдство
08.04.2022 г.

Агенцията по рибарство с остра реакция след открити мъртви делфини в Бургас

Защитен вид
Агенцията по рибарство с остра реакция след открити мъртви делфини в Бургас

sinor.bg

Ръководството на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) излезе с официално становище по повод посегателството над двата делфина от вида муткур или морска свиня (Phocoena phocoena), чийто останки от тела са намерени в контейнер, в близост до основно училище в един от бургаските жилищни комплекси.

Като припомнят, че делфините са защитен вид по Закона за биологичното разнообразие и са включени в Червената книга на Република България, администраторите остро осъждат тяхното умъртвяване.

От агенцията припомнят, че се полагат усилия и ресурс за опазване на този застрашен вид. През месец януари тази година, със съдействието на контролните органи към Главна дирекция „Рибарство и контрол“ беше спасен делфин в района на рибарско селище Ченгене скеле.

В чл.43 от Закона за рибарството и аквакултурите е въведена изрична забрана за улов, пренасяне, превозване и търговията на морски бозайници, а в случай на прилов, уловените животни следва незабавно да се връщат обратно в морето, независимо от тяхното състояние.

При установени от гражданите случаи на нарушение на Закона за биологичното разнообразие и Закона за рибарството и аквакултурите следва да се подаде сигнал на телефон 112, за да могат компетентните контролни органи да предприемат съответни действия, съобщават от ИАРА.

По повод случая с двата делфина институциите са сезирани и са предприели необходимите действия за откриване на нарушителите.

Китоподобните бозайници са най-видимият и емблематичен показател за здравето на моретата и океаните на Планетата. Нарушителите носят наказателна отговорност по реда на Наказателния кодекс, поясняват от агенцията.

В международен аспект делфините, обитаващи Черно море, са включени в редица природозащитни документи — Конвенцията за мигриращите видове (СМS), Споразумението за опазване на китоподобните в Черно море, Средиземно море и съседната акватория на Атлантическия океан (ACCOBAMS), Директивата за местообитанията на ЕС и др. България изпълнява национален план за опазване на китоподобните в Черно море в рамките на ангажиментите на страната ни към международните споразумения и в духа на строгия режим за защита на китоподобните във водите на ЕС, четем още в становището на ИАРА.

Агенцията по рибарство с остра реакция след открити мъртви делфини в Бургас
6968
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
МОСВ
Намаляват случаите на мъртви делфини по българското Черноморие
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини