Начало » Хоби земеделие » Малката градина
01.04.2022 г.

Многофункционалните лучени люспи - обработване на разсада и възрастните растения

Доматите реагират много позитивно на внасяне в ямките на лучени люспи при засаждането
Многофункционалните лучени люспи - обработване на разсада и възрастните растения

Лукът е проверено народно средство за лекуване на настинки и други заболявания при хората, но може да бъде добър съюзник и помощник в градината. Неговата обвивка се е утвърдила в качеството и на естествен инсектицид за обработване на разсада и възрастните растения. Използва се също за подхранване и като материал за мулчиране.

Как да събираме и съхраняваме лучените люспи?

Лучените отпадъци от здравия лук можем да събираме през цялата година. Ако не ги използваме непосредствено, тогава трябва да ги изсушим и приберем на сухо място.

Класически проблеми с разсада за домати и как да ги избегнем

Люспите могат да се използват по различен начин – внасят се наситнени директно в почвата при засаждане или окопаване, приготвят се студени и горещи настойки, отвари, а също и като мулч, който се прилага предимно при разсада.

Как да използваме лучените люспи за подхранване и профилактика срещу патогенните микроорганизми?

Лучените люспи съдържат витамини, минерали, фитонциди, каротин и други полезни вещества, които повишават имунитета на растенията, помагат в профилактиката, като потискат действието на почвените патогенни микроорганизми, предизвикващи различни гъбични болести и гниещи процеси. Действат и като инсектициди срещу много вредители.

За разсада се използва предимно гореща настойка от 1 чаша лучени люспи в 10 литра вряла вода – изстива, прецежда се и се пръскат домати, краставици и други градински култури. Това повишава имунитета на младите растения и профилактира появата на гъбични болести и гниене.

Тази настойка може да се използва за пръскане след засаждане на постоянно място, а също по време на цъфтеж.

При необходимост разсадът домати може да се обработва с по-концентрирана настойка.

За възрастните растения настойката се приготвя от 2 пълни чаши наситнени лучени люспи в 2 литра вряла вода. Престоява две денонощия, прецежда се и се разрежда в съотношение 1:1,5 до 1:2. Растенията се пръскат 2-3 пъти за сезон.

Тази настойка може да се приготви в същото съотношение, но като се доведе до кипене за 5 минути, изстива 4-5 часа и се разрежда в същите пропорции.

Доматите реагират много позитивно на внасяне в ямките на лучени люспи при засаждането им на постоянно място, както и на поливане с отвара, което помага в борбата с гъбичните заболявания. Приготвя се в същите пропорции, но се разрежда в съотношение 1:3. Полива се пристволово, като количеството в началото е 0,5 л за растение, а следващите две подхранвания се увеличава – 1 л второто и третото на 1,5 л. Тези подхранвания се правят във вечерно време след поливане, което не трябва да бъде обилно.

За тиквите, тиквичките, патисоните, зелето, пипера и други градински култури се приготвя отвара от 2 пълни чаши лучени люспи в 10 л вода, довежда се до кипене, престоява 4-6 часа, прецежда се и се поливат растенията кореново.

Лучените люспи могат да се използват за обработване на почвата преди засяване на семената. Пропорцията е 1 чаша люспи за 10 литра.

Лучените люспи като инсектицид

Лучени люспи се използват за пръскане на растенията, но и на почвата тогава, когато вредителите са се настанили по стъблата и листата на растенията. Използва се 1 чаша люспи, които се заливат с 10 литра вода. Престоява 12-14 часа, прецежда се и се пръска почвата.

За борбата с пъпковия акар по френското грозде настойката престоява 5 денонощия.

Лучените люспи пропъждат бръмбара полски ковач, чиито личинки нанасят сериозни щети на реколтата от картофи. При засаждане се поставят в ямките.

Срещу паяжинообразуващия акар и трипса настойката се приготвя по следния начин: 4 чаши люспи се заливат с 2 л вряла вода, настояват две денонощия, разрежда се 1:2 и се добавя течен сапун.

С листните въшки по краставиците успешно се справя настойка от 100 г люспи в 5 л вряла вода, престоява 12 часа и се пръска по няколко пъти на ден.

Настойката е ефикасна и срещу кръстоцветната бълха по зелето и другите култури от това семейство.

Многофункционалните лучени люспи - обработване на разсада и възрастните растения
11608
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Обвивката на лука е отличен тор за разсада и растенията по-късно през сезона
Биотор в градината
Ползите от картофените обелки в градината
Полезни съвети
Картофените обелки са прекрасна тор за градината
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини