Начало » Хоби земеделие » Малката градина
01.09.2017 г.

Морковената муха

Морковената муха е сериозен неприятел на морковите, която се появява често в домашните градини и поврежда клубените. Разпространена е навсякъде в страната. Освен морковите напада и целината, по-слабо магданоза.
Тя е дребна мушица – 4-5 мм дълга, блестящо черна, с дълги жълти крака. Зимува като какавида в почвата на дълбочина 4-10 см, също като ларва в неприбраните моркови на полето или тези, оставени за съхранение. Развива две поколения годишно. Мухите се появяват в края на април или в началото на май. Те летят продължително време, през което снасят яйцата си в почвата близо до морковените растения или по самите растения. Излюпените ларви навлизат в корена и издълбават извити ходове предимно във външния пласт на клубените. Тъканите на ходовете стават ръждивокафяви. Клубените се деформират, напукват и изгубват хубавия си вид. В тях се намират жълтеникави ларви, без крака, със заострен заден край на тялото, достигащи 7-8 мм дължина. Пълното им развитие продължава около един месец. Какавидират в почвата близо до корените. Какавидата е кафява, разположена в светъл пашкул.
Листата на нападнатите растения придобиват виолетово-червен оттенък, по-късно изжълтяват и изсъхват. Повредените клубени се развиват бавно и при съхранението си загниват.
През юли и до септември летят пеперудите от второто поколение. Вредите от него са по-големи, защото ларвите повреждат морковите, които се оставят за съхранение.
Прилагането на редица агротехнически мерки могат доста да помогнат за опазване на морковите от този неприятел. Да се почистват редовно плевелите, защото мухите се крият в тях. Нападнатите растения да се изскубват и унищожават. Отпадъците от повредените клубени да се събират и изнасят извън градината. При по-силно нападение, през следващата година да се смени мястото, на което се отглеждат морковите. Площта трябва да е открита и край нея да няма високи и гъсти плевели и храсти. Засяване на морковите по-рано. Препоръчва се също и по-ранно прибиране на реколтата. През есента или рано напролет дълбока обработка на почвата за унищожаване на зимуващите какавиди.
На площите, на които морковената муха се появява редовно и причинява по-големи повреди в борбата, се използват и химически средства. Пръска се срещу мухите по време на излитането им преди да снесат яйцата си. Срещу първото поколение се прави едно пръскане (по време то съвпада с цъфтежа на ябълката). Срещу второто поколение – 1 или 2 пръскания.
Подходящи са следните препарати: вазтак 100ЕК – 1,5 мл, децис 2,5ЕК – 3 мл, талстар 10ЕК – 1,25 мл, суперсект 10ЕК – 1,25 мл и шерпа 25ЕК – 3 мл. Карантинният срок на тези препарати е 7 дни. Фюри 10ЕК – 1,25 мл, карантинен срок 1 ден. Дадената доза е за 10 литра вода.
Посочените препарати се разграждат сравнително бързо, не остават вредни остатъчни количества, не проникват в почвата и не се поглъщат от корените на растенията. Не придават неприятна миризма на клубените.

Морковената муха
13519
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини