Начало » Новини » Интервю
19.03.2022 г.

Иван Христанов: Зърното за резерва ще бъде изкупено през държавната фирма „Врана”

Държавата ще спре износа, като поиска разрешение от ЕС
Иван Христанов: Зърното за резерва ще бъде изкупено през държавната фирма „Врана”

Министър Иванов (в средата) и Иван Христанов (вляво) с подробности по държавната интервенция Снимка: Синор.бг

Министреството на земеделието ще замени държавното дружество „Сортови семена Елит” с друго предприятие от системата на агроведомството - “Врана” ЕАД, което да изкупи необходимото количество зърно за „Държавния резерв” до 2023 г. Това съобщи зам. министърът на земеделието Иван Христанов в интервю за предаването „Офанзива” по телевизия „Нова нюз”.

Припомняме, че в края на седмицата агроминистърът Иван Иванов поиска оставката на Съвета на директорите на „Сортови семена Елит”, поради отказа им да участват в механизма по изкупуване. Обяснението на ръководството бе, че предприятието е с числен състав от петима души и няма капацитет да извършва счетоводните операции, свързани с изкупуването. Отказът им обаче беше оприличен от Иванов на саботаж.

„Врана“ ЕАД произвежда и продава висококачествена животинска и растениевъдна продукция при условията на реална конкуренция. Стопанство „Врана“ се намира на около 11 км от София в източна посока и има над 100 годишна история. То е прминало през различни етапи на развитие в своята история – придворно царско стопанство на цар Фердинант и цар Борис /1900 г.-1946 г./, ДЗС до 1963 г., До 1990 г е стопанство на бившето УБО и на Министерски съвет, след което “Врана” ЕАД е преобразувано в еднолично акционерно дружество с едноличен собственик на капитала – Държавата и принципал Министерство на земеделието и храните. Това става през 2015 г.

“Врана” ЕАД още с учредяването си е създадена като търговско дружество за осъществяване на търговска дейност и реализиране на печалба в сферата на преработвателната промишленост и селското стопанство. Към настоящия момент фактическата дейност на дружество, която осъществява, се изразява в производство на селскостопански животни и продукция от растителен произход, както и отдаване на недвижими имоти под наем, собственост на дружеството.

В активите на „Врана “ ЕАД, гр. София са 1 810 дка земеделска земя, кравеферма овцеферма, свинеферма и ферма за угояване на пуйки. В кравефермата се отглеждат около 200 животни от породите „Кафяво говедо“ и „Джерсей“. Всички животни са със сертификат за родословие от 1954 г. насам. В овцефермата се отглеждат около 200 животни от породите „Източнофрезийска“ и Синтетична популация на Българската млечна овца.

В интервюто за „Нова нюз” Иван Христанов обясни още, че изкупуването на пшеницата, царевицата и други фуражи, необходими за баланса, ще стане чрез брокери от Агенция „Държавен резерв”, така че държавата няма да плаща комисионни. Така ще бъдат спестени около 1 млн. лв. Поради големите обеми на сделките, които ще се сключват при изкупуването, ведомството очаква да се намали и комисионната на Софийската стокова борса, така че падне под 1 млн. лв.

Над 260 хиляди тона пшеница и царевица са в сивия сектор

На въпроса дали земеделците ще се съгласят да продават зърното си на държавата, при положение, че износът в момента е на по-високи цени от тези, по които „Врана” ще купува, зам. министър Христанов обясни, че има голяма вероятност износът на зърно да бъде спрян. „С темповете, с които в момента се изнася, цялото налично зърно в страната ще бъде експортирано за 4 месеца”, посочи той.

В момента, в който се достигне санитарният минимум, България ще поиска разрешение от Европейската комисия да наложат забрана за износ, като се задейства предвидена за целта процедура от европейското законодателство за осигуряване на продоволствената сигурност на държавите в ЕС.

Иван Христанов: Зърното за резерва ще бъде изкупено през държавната фирма „Врана”
25318
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
От 15 април 2024 г. влиза в сила забраната за улов на риба
Списък със свободните за риболов водоеми през 2024 г. по области
Разрешени обекти за нощен риболов от 1 април до 1 ноември 2024 година
Загрижени за собствените си износители
Властите в Унгария вече нямат нищо против вноса на украински мед
Основните клиенти от Близкия изток и югоизточна Азия изпищяха
Индия удължи забраната за износ на кромид за неопределено време
Нечестната ценова конкуренция влошава положението на фермерите в общността
ЕП призова за спешна забрана за внос в ЕС на селскостопанска продукция от Русия
Представена като част от санкциите на ЕС срещу държавата-агресор
Латвия наложи забрана върху вноса на селскостопанска продукция от Русия
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини