Начало » Новини » Коментари
17.03.2022 г.

НАЗ: Промените в закона за земята ще върнат хаоса и злоупотребите при наемните договори

Позиция на бранша
НАЗ: Промените в закона за земята ще върнат хаоса и злоупотребите при наемните договори

sinor.bg

Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) оповести официалното си становище по предложените от агроведомството корекции в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, с което категорично не подкрепя планираните изменения в чл. 37 от закона, предвиждащи отмяна на чл. 37б, ал. 6 и създаване на чл. 37р. Днес становището беше подписано от всички членове на асоциацията, така че НАЗ се вмества в срока 18 март, поставен от агроминистерството за приемане на становища по този законопроект, съобщи за Синор.бг изпълнителният директор на асоциацията Наталия Шукадарова.

Ето и мотивите за това възражение:

-        Досега прилаганите разпоредби имаха за цел да въведат ред в поземлените отношения. Определянето на законова йерархия на договорите при регистрирането им от страна на общинските служби по земеделие ограничи злоупотребите с фалшиви едногодишни наемни договори. Въпреки цитираните съдебни прецеденти, посочени в законопроекта на министерството, НАЗ отчита, че като цяло приоритизирането на регистрирането на договорите за земеползване се съблюдава и от ползвателите, и от земеделските служби, и допринася за прозрачността и предвидимостта на поземлените отношения.

-  В случай, че бъде премахната практиката за законово регулиране на регистрирането на договорите за земеползване, в поземлените отношения в страната ще настъпи хаос и ще се отвори врата за мащабни злоупотреби. Ще се възстанови порочната практика за набързо написани договори „на коляно“, целящи дискредитирането на даден земеделски производител. Съответно това ще доведе до множество дублирани договори и ще се превърне в инструмент за нелоялно уреждане на конкурентни взаимоотношения. Фиктивното дублиране на договори заплашва да се превърне в механизъм за изнудване.

-  Заложените промени създават като възможна хипотезата за регистриране на множество фиктивни земеделски производители, чрез които да се саботират поземлените отношения в страната. 

-  Противно на посочените мотиви в проекта на ЗИД на ЗСПЗЗ за решаване на колизиите със спорните договори, предлаганите промени в чл. 37 създават предпоставки за акумулиране на много повече колизии и съдебни спорове между ползвателите.

-  Същевременно спорните земи, за които има дублирани договори и за които се водят съдебни дела, ще бъдат оставени в реални граници, възпрепятствайки по този начин всички останали ползватели в землището да работят комасирано земята.

- По време на съдебните дела спорните земи не могат да бъдат обработвани или стопанисвани по какъвто и да е начин. Това излага на риск голям процент от площите да остават пустеещи за неопределен срок от време. НАЗ счита, че на фона на потенциалната продоволствена криза е недопустимо страната ни да бележи производствен регрес.

- В случай на разрушаване на механизмите за трайно и устойчиво земеползване ще се възпрепятстват инвестиционните нагласи на земеделските производители. Несигурността в земеползването ще доведе и до невъзможност за изпълнение на дългосрочни практики и ангажименти, свързани с целите на опазването на компонентите на околната среда.

Позицията и на собствениците на земя

Затова членовете на НАЗ призовават за засилено внимание при планирането на законовите политики, за да се избегне колапс на земеделския производствен процес. В заключение, предлаганите промени в чл. 37 от ЗСПЗЗ ще саботират цялостно процеса на доброволно споразумяване за комасирано ползване на земеделските земи, ще доведат до непредвидимост в поземлените отношения и ще компрометират осъществяването на земеделска дейност.

Припомняме, че пред ден и от Българската асоциация на собствениците на земеделска земя представиха становище против тези текстове в законопроекта за собствеността и ползванеот на земеделските земи.

НАЗ: Промените в закона за земята ще върнат хаоса и злоупотребите при наемните договори
18465
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Тълкувателно решение на върховните съдии
При договорите за аренда нотариусът, а не съдията по вписванията, проверява собствеността на земята
Промени в законите за собствеността и за опазването на земеделските земи
Ново изискване в арендните договори - заявявате,че няма да палите огън в пасища и ливади
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини