Начало » Новини » Страната
09.03.2022 г.

Основна цел за МЗ е създаването на среда за устойчиво развитие на стопанствата

Само заедно с фермерите ще развием конкурентоспособно земеделие
Основна цел за МЗ е създаването на среда за устойчиво развитие на стопанствата

Снимка: МЗХГ

Основна цел на министерството на земеделието е да подпомага дейността на стопанствата и да създаде среда за устойчивото им развитие, заяви заместник-министърът на земеделието Стефан Бурджев при откриването на 30-ата Международна селскостопанска изложба “АГРА”, 29-та Международна изложба за лозарство и винарство “ВИНАРИЯ” и 27-та Международната изложба за храни, напитки, опаковки, машини и технологии “ФУДТЕХ”, цитиран от пресцентъра на агроведомството. „Министерството на земеделието цели да подпомогне дейността бранша, да е в полза на земеделците и да създава най-добрата среда за тяхното устойчиво развитие“, подчерта Бурджев.

„Убеден съм, че целите, които с ръководството на министерството на земеделието си поставихме, да променим модела на работа, като в центъра поставим земеделския производител и по-конкретно малките и средни земеделци, ще намерят подкрепа и на този форум“, каза заместник-министърът. Той бе категоричен, че един от основните приоритети на министерството на земеделието е работата в подкрепа на българските производители, така че те да произвеждат не само суровини, но и да имат възможност да преработват и да създават продукти с висока добавена стойност. Само така българските граждани ще имат достъп до качествени български храни на достъпни цени, смята Бурджев.

Той припомни, че МЗ защити допълнителен ресурс от 150 млн. лв. в бюджета за 2022 г., като общо средствата възлизат на 450 млн. лв. От тях 111,5 млн. лв. ще бъдат отпуснати по така наречените COVID помощи, а над 36 млн. лв. – по de minimis, уточни заместник-министърът. „Работихме на бързи обороти, за да можем да завършим Стратегическия план на България по Общата селскостопанска политика, по който в българското земеделие трябва да бъдат инвестирани над 8 млрд. евро. С него българското правителство за първи път от 30 години насам показа, че земеделието е приоритет, като заложи 60% съфинансиране за развитие на селските райони“, изтъкна той.

Бурджев сподели, че всичко това е резултат от ежедневни разговори с браншовите организации, така че техните искания и решаването на проблемите им да бъдат максимално удовлетворени. „Във всички свои инициативи и действия екипът на министерството на земеделието целяхме равномерно и справедливо разпределяне на средствата между земеделските производители – малки, средни и големи, както и между отделните отрасли. Само заедно и в непрестанен диалог можем да постигнем конкурентоспособно, устойчиво земеделие, което да осигурява продоволствена обезпеченост на българския народ“, коментира той.

Заместник-министърът  изтъкна, че изложението, което отново се провежда под егидата на МЗ, се е утвърдило като най-голямото икономическо събитие за агробизнес в Югоизточна Европа. То продължава да предизвиква интерес с иновациите на световно ниво, които представят водещи производители и не само от България, но и от света. Той поздрави  домакините и гостите на изложението, като пожела на организаторите да продължат тази полезна традиция за обмяна на опит, идеи и нови визии за развитието на сектора. „Само вървейки в крак с развитието на новите технологии в земеделието и отговаряйки на нуждите на производителите и потребителите можем да постигнем модерно земеделие на международно ниво“, подчерта той.

Основна цел за МЗ е създаването на среда за устойчиво развитие на стопанствата
4062
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Служебен министър на земеделието и храните
Старият, нов министър Кирил Вътев встъпи в длъжност
Споразумение
Европейската инвестиционна банка безвъзмездно ще консултира екоминистерството
Учени обсъдиха с агроминистерството приоритетите за биоразнообразието на горите
Привеждат терминологията в нормативната база в съответствие с последното име на ведомството
Създават дирекция за хидромелиорации в агроминистерството
Ще има дирекция „Хидромелиорации“ в МЗХ
МЗХ и Министерство на околната среда облекчават достъпа до вода за напояване
Министерството на иновациите и растежа
Близо 900 фирми са кандидатствали с проекти за кръгова икономика
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини