Начало » Новини » Страната
07.03.2022 г.

Фермери притеснени от слухове за цените, по които държавата ще изкупува зърното

Очаква се решението на Министерския съвет
Фермери притеснени от слухове за цените, по които държавата ще изкупува зърното

sinor.bg

Земеделски производители от страната се обадиха в редакцията на sinor, силно притеснени от слуховете за цените, по които държавата ще изкупува пшеницата за Държавния резерв, както и за продължаващата забрана за износ, този път и на царевица от страната. Това, което фермерите чуват, е, че тон пшеница до пристанището ще струва 680-690 лв., което е поне със стотина лева под борсовите цени. Днес е спрян износът и на царевица от пристанищата, сигнализираха фермери, разтревожени от невъзможността да експортират продукцията си.

Земеделците очакват решението на Министерския съвет за интервенирането, при което изкупните цени на пшеницата да бъдат обвързани с дневните борсови котировки на пшеницата, царевицата и другите зърнени култури, като се предвидят и транспортните разходи за извозване на зърното до складовете на резерва.

Потърсихме отговор за фермерските въпроси от пресцентъра на министерството на земеделието, но оттам ни насочиха към Агенция „Митници”. И понеже словестната мантра на властта е, че интервенцията била въпрос на националната сигурност, затова не ни информират, тогава се обърнахме към председателя на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов, който е участник в Консултативния съвет по зърното. А, знаем, че в петък беше създадена работна група за определянето на механизма за изкупуването на зърното.

„Министърът на финансите предложи на съвета точна схема, по която ще върви интервенцията и ние я определяме като справедлива. Проблемът е, че тя трябва да се официализира, но на този етап държавата все още не е представила на бизнеса точни изчисления, по които ще става изкупуванет”, съобщи за Синор.бг Костадинов. Само да припомним, че унгарското правителство още миналата седмица забрани износът и обяви интервениране на държавата, като изкупуването става на борсови цени плюс разходите за транспорт до държавните складове. Затова и браншът настоява за яснота, като цените бъдат справедливи за производителите.

Цените на храните през февруари

По отношение на експорта, сутринта износът на зърно временно е бил вдигнат, за да отпътуват двата кораба, които бяха на рейд във Варненското пристанище от миналатапседмица, за да не търпят загуби за забавянето. Веднага след това обаче експортът отново е бил спрян и в момента не може да се товари нито пшеница, нито царевица.

Припомняме, че редица фермери възнамеряваха да експортират част от зърното, което държат на склад, за да осгурят средства за пролетната сеитба.

Фермери притеснени от слухове за цените, по които държавата ще изкупува зърното
36933
 

Последни материали
Виж
При ръст на ставката от 2,5 пъти спрямо предходната кампания
Преведоха близо 15 милиона лева на млади стопани за Кампания 2023
Обзор на Софийска стокова борса за периода 21-23 май 2024 година
Продавачите на зърно и слънчоглед на борсата вдигат офертите и без търсене
Тунис също получи доста по-високи оферти спрямо търга преди 7 седмици
Йордания за трети пореден път отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
Ставката за младите фермери е 24,45 лв. на декар
Предстоящо
Международен семинар за човека и дивата природа ще се проведе в Габрово
Калинките са полезни, но и опасен вредител по редица културни растения
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини