Начало » Новини » Света
16.02.2022 г.

ЕС дава ход на инициативи за 6 млрд. евро за управлението на космическото пространство

ЕК го представи на 15 февруари
ЕС дава ход на инициативи за 6 млрд. евро за управлението на космическото пространство

sinor.bg

На 15 февруари Еврокомисията предложи регламент за базирана в космоса сигурна свързаност за управлението на космическия трафик. Космическите технологии са незаменими за облекчаване на всекидневието ни, тъй като допринасят за цифрово, екологично и устойчиво бъдеще за нашата планета. Космическата програма на ЕС вече предоставя ценни данни и услуги за широк спектър от ежедневни приложения като тези в областта на земеделието, транспорта, реакцията при кризи или борбата с изменението на климата. Ще припомним, че от следващата година всички земеделски парцели в България ще бъдат наблюдавани чрез сателита "Коперник".

Базираната в космоса сигурна комуникационна система на ЕС има за цел да отговори на тези нарастващи и променящи се нужди и ще включва и най-новите квантови комуникационни технологии за сигурно криптиране. Те ще се основават на разработването на иновативни и революционни технологии и на приноса на екосистемата „Ново космическо пространство“.

Общите разходи се оценяват на 6 милиарда евро. Финансовият принос на Съюза за програмата от 2022 до 2027 г. е в размер на 2,4 милиарда евро по текущи цени. Ще осигурено финансиране от различни източници на публичния сектор (бюджет на ЕС, държави-членки, вноски на Европейската космическа агенция (ЕКА) и инвестиции от частния сектор).

Тази инициатива ще повиши допълнителната конкурентоспособност на космическата промишленост в ЕС, тъй като развитието на новата инфраструктура ще осигури брутна добавена стойност (BDS) в размер от 17- 24 милиарда евро и допълнителни работни места в космическата промишленост на ЕС, а ще настъпят и още работи странични ефекти върху икономиката, тъй като като секторите надолу по веригата ще се използват иновативните услуги за ползване. Гражданите също ще се възползват от технологичната защита, надеждността и оперативната ефективност на такива спътникови комуникационни услуги, които осигуряват високоскоростни интернет връзки в целия ЕС.

Какъв процент от терените ще преминат на сателитно наблюдение

Предвид новите предизвикателства и засилената международна конкуренция обаче космическата политика на ЕС трябва постоянно да се развива и да се адаптира, ако искаме да продължим да се възползваме свободно от предимствата, които космическото пространството носи. Предложените вчера две инициативи ще спомогнат за запазване на ефективността и сигурността при разработването на авангардни европейски космически технологии в полза на гражданите и икономиката на ЕС, се посочва в прессъобщението от ЕК.

Базирана в космоса сигурна връзка

В днешния цифров свят космическата връзка е стратегически активна за устойчивост на ЕС. Тя поддържа нашата икономическа мощ, водеща ни позиция в цифровата сфера и технологична, нито суверенитет, конкурентоспособност и обществен напредък. Сигурната връзка се превръща в обществено благо за европейските правителства и гражданите. Поради това Комисията представлява амбициозен план за базирана в космоса сигурна комуникационна система на ЕС , която:

* гарантира дългосрочното наличие на постоянен достъп в световен мащаб за сигурни и наемани спътникови съобщителни услуги . Тя ще поддържа защитата на критичните инфраструктури, наблюдението, външните действия, управлението на кризи и приложенията от жизнената важност за икономиката, сигурността и защитата на страната;

* осигуряват търговски услуги от частния сектор, които да улеснят достъпа до модерни, надеждни и бързи връзки за граждани и предприятия в Европа , като включване и мъртвите зони в комуникацията и гарантират съгласието между държавите. Това е една от целите на предложеното цифрово десетилетие до 2030 г. Системата ще осигури също така ефективността на географските райони от стратегически интерес например Африка и Арктика като част от стратегията на ЕС за Глобален портал .

Управление на космическия трафик

Бързо увеличение на броя на спътниците в орбитата, изискано от нови разработки в областите на ракетните носители за многократно използване, малките спътници и частните инициативи в космическото пространство, устойчивостта и безопасността на космическите дейности на ЕС и другите държави са изложени на сериозен риск. От огромно значение е да се защити дългосрочната жизнеспособност на космическите дейности, като се гарантира, че космосът остава сигурна, сигурна и устойчива среда. Това управление на космическия трафик е приоритетно на публичния въпрос, което изисква от ЕС да действа, колективно и многостранно, ако искаме да гарантираме безопасно, сигурно и устойчиво използване на космическото пространство за едно поколение.

В този контекст се разработват конкретни инициативи, включително функции и закони, които осигуряват безопасна, сигурна и устойчива употреба в космическото пространство, като частично запазват стратегическата автономност на ЕС и конкурентоспособността на тази промишленост.

Подходът на ЕС е съсредоточен върху четири елемента:

* оценка на гражданските и военните изисквания и въздействия на укрепване на  технологичната способност (УКТ) за ЕС;

* укрепване на способността за откриване и проследяване на космически апарати и космически отпадъци;

* създаване на подходящата нормативна и законодателна рамка ;

* поддържане на международните партньорства в управлението на космическия трафик и сътрудничеството в многостранното участие .

Ето какво коментираха по повод одобрения проект за регламент трима от европейските комисари:

Заместник-председателят Маргрете Вестегер:

Космическите технологии са от основното значение за ежедневието и сигурността. Външните инициативи ще гарантират сигурна и ефикасна постоянна ефективност. Тя ще бъде от полза както за гражданите, така и за правителствата. Тя ще играе важна роля в цифровата трансформация на Европа. И ще ни направи по-конкурентоспособни. се, че подходът на ЕС към управлението на космическия трафик и космическите технологии ще гарантират безопасно и устойчиво използване на космическото пространство в дългосрочен план.

Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката за сигурност Жозеп Борел:

Космосът стана по-пренаселен от всеки друг път и това води до увеличаване на рисковете, свързани с космическите операции. За да се справя с това глобално предложение, днес предлагаме подход към ЕС към управлението на космическия трафик. Ще развием конкретни способности, ще изберем нормите и ще работим с ключови партньори и в многостранни форуми, за да гарантираме безопасно, сигурно и устойчиво използване в космическото пространство. УКТ е гражданско начинание, но европейската сигурност и защитата зависят от безопасен, сигурен и автономен достъп до космическото пространство.

Тиери Бретон , комисар по въпросите на вътрешния пазар: Космосът е с голяма роля в нашето ежедневие, за нашия икономически растеж, сигурността и геополитическата ни тежест. Новата инфраструктура за съответствието ще осигури високоскоростен достъп до интернет, ще служи като резерва за доброто ни интернет инфраструктура, ще увеличи устойчивостта и киберсигурността ни и ще предостави информацията за цяла Европа и Африка Тя ще бъде истински общоевропейски проект, който ще позволи на многобройните ни стартиращи предприятия и в Европа като цяло ще бъдат в челните редици на технологичните иновации.

ЕС дава ход на инициативи за 6 млрд. евро за управлението на космическото пространство
4024
 

Последни материали
Виж
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Десетки сигнали за мнимо бедстващи щъркели в Хасково
БНБ предупреждава за зачестили телефонни измами с името на банката
Свързани материали
Виж
Втора част на интервюто със зам. министъра на земеделието
Иван Христанов: Първите теренни проверки започват от март, категорично ще изключим „чертожниците”
Фонд Земеделие
Системата за сателитно наблюдение тестово ще обхване до 10 на сто от площите през 2020 г.
Важно за бъдещия контрол
Евроодитори: Държавите в ЕС да засилят сателитното наблюдение при контрола на екоизискванията
Електронизация
Грудев: От 2021 г. теренните проверки при директните плащания отпадат
Бъдеща ОСП
Със сателитното наблюдение след 2020 г. ще има пълен контрол върху цялата заявена земя
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини