Начало » Новини » Коментари
28.01.2022 г.

Куп неясноти в диалога между бранш и управляващи по бъдещата политика на ОСП

Срещата на земеделските производители с ресорната комисия в парламента
Куп неясноти в диалога между бранш и управляващи по бъдещата политика на ОСП

sinor.bg

Първата среща между представителите на браншовите организации в агросектора с парламентарната Комисия по земеделие, храни и гори в парламента очерта доста неясноти в диалога между администрация и фермери, воден досега при подготовката на Националния стратегически план за развитие на земеделието през следващия програмен период 2023 – 2027 година.

Ще припомним, че 9-те варианта за налагане на тавани върху директните плащания плюс анализ за пренасочване на акумулираните средства към преразпределителното плащани и към Втори стълб от ОСП бяха подготвени през декември миналата година от служебния кабинет. На последното заседание на Тематичната работна група (ТРГ), проведено в средата на януари, беше изработен и десети вариант, който очевидно е бил крайно неаргументиран от администрацията, след като на вчерашната среща в парламента нито един от присъстващите земеделци и експерти не пожелаха да го коментират.

Участниците с неодобрение посочиха колко неясноти са срещнали в представените досега варианти за прилагане на таваните. Въпроси има и по дефинициите, свързани с изчисленията на доходи, работна заплата и др. По думите на Костадин Костадинов от Националната асоциация на зърнопроизводиелите (НАЗ), голяма част от изчисленията и бюджетите по отделните направления все още не са представени от агроминистерството. Затова техният подсектор, който ще бъде най-силно засегнат от таваните, няма как да се ориентира по въпроса как и къде ще бъде пренасочен спестеният ресурс – все пак идеята е за подкрепа на уязвимите подсектори.

Промени в наредбите за подпомагане на животновъдите през 2022 г.

Подобно становище изразиха розопреработватели и представители на асоциацията на етерично-маслените култури, които ясно посочиха, че при тези 9 варианта не виждат смисъл изобщо от налагане на тавани. „Единственият смисъл от налагането на тавани е, ако бъдат акумулирани 1 млрд. евро и тези средства се прехвърлят към Втория стълб, като се използват основно за поливно земеделие и за обезщетения на земеделците в планинските райони. Само тогава бих подкрепил тавани”, посочи Христо Николов от Сдружение „Българската розово масло”. А Гергана Андреева от етеричната асоциация допълни, че „няма нужда от тавани, защото на този етап не е ясно дали рационално ще бъдат използавни акумулираните от тях средства”.

Юлия Коюнджийска от Обединени български животновъди пък посочи, че членовете на тяхното сдружение изобщо не попадат в условията за преразпределителното плащане като размер на декарите, около чиито варианти за подпомагане на този етап са се обединили участниците в ТРГ. Колегата й от Националната асоциация на овцевъдите и козевъдите Симеон Караколев припомни, че за последните 10-15 години европодпомагането е отворило огромна бездна. Овцевъдите са за тавани от 100 хил. евро, но и за по-висок праг за преразпределително плащане – от 500 вместо 300 декара, каквито са досега очертаните становища.

Тодор Джиков от Националната асоциация на картофопроизводителите също изрази мнението, че „налагането на таваните само по себе си не е панацеята, за да положим нови основи на счупеното ни грохнало земеделие”. Той припомни, че секторът е очаквал от властта законодателни и нормативни промени, които да регламентират условия за ефективен контрол върху търговията и вноса, да има адекватното обезщетение на земеделците при природни катаклизми, да има стимули за осигуряване на работна ръка в земеделието и куп други решения, които са по-голям приоритет за фермерите от таваните.

Мариана Милтенова от Националния съюз на градинарите в България наблегна на необходимостта да се въведе преразпределително плащане за първите 300 декара и то само за стопани, които обработват до 300 дка. Според нея , е редно да се вдигне и процентът на преразпределителното плащане - от 10 на сто спрямо общия бюджет на Директните плащания, каквито са досегашните предложения на агроминистерството, прагът да стане поне 28-29%, защото еврорегламентът изрично посочва, че десетте процента са минималният праг, който държавите- членки на ЕС могат да изберат.

Почти екзотично предложение даде и председателят на Националната асоциация на млекопреработвателите Димитър Зоров, който подчерта, че изразява становището си като член на Националния съюз на говедовъдите в България. Според него било редно „при налагане на таваните да не се включват земите, които са необходими за изхранването на животните”. Това предложение няма нищо общо с клаузите в еврорегламента за Стратегическите планове, затова беше изненада фактът, че един от депутатите в комисията се възхити от предложението на Зоров, вместо да го коригира. Все пак, макар и отскоро да са членове на парламента, депутатите от земеделската комисия би трябвало вече да се запознали с еврозаконодателството.

Представителят на Националния браншови пчеларски съюз Сребрин Илиев наблегна на реалността, че дефект за родното законодателство е фактът, че „не се чете регламентът, а той е императивен и трябва да се изпълнява". Председателят на земеделската комисия Пламен Абровски също неколкократно се обърна към колегите от асоциациите с призива в детайли да се запознаят с еврозаконодателството.

Конкретика имаше в изказването на председателя на Федерацията на независимите синдикати в земеделието Светла Василева, която от името на синдикалистите припомни становището, изказано и на последното заседание на ТРГ. Според нея фермерите би трябвло да дискутират по 4 от предложените 9 варианти -  по трети, пети, седми и 9-и, тъй като при тях има възможност за акумулиране на бюджет, който да се прилага и с инструментите по Втория стълб. А голямото предизвикателство пред земеделците през следващия програмен период е социалната условност.

От името на Института за агростратегии и иновации становище по обсъжданията даде и председателят Светлана Боянова, която припомни, че като експерт, работещ в името на обществения интерес и познаващ европейското законодателство, би било редно дискусията да се придържа към клаузите, разписани в регламента по Стратегическите планове, защото в противен случай няма да има ефективност при изработването на българския проект. „Първото нещо, което трябва да си изясним, е точно на кои стопанства да се даде прерадзпределителното плащане, т.е. кои са най-силно нуждаещите се, и едва тогава да се говори за тавани”, обясни Боянова. И допълни, че е редно да се познават в подробности текстовете в европейския регламент. Само така предложенията и на администрацията, и на бранша могат да бъдат ефективни при изработването на новите политики.

(Очаквайте още по темата)

Екатерина Стоилова

Куп неясноти в диалога между бранш и управляващи по бъдещата политика на ОСП
12312
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
БАхК не присъства на срещата с премиера на 22 януари
От агрохранителната камара искат среща с депутати и изпълнителна власт по проблемите в сектора
Обръщение към обществеността и законодателите
НАЗ с остра критика срещу решението да се изграждат солари в нивите
Решение на парламента
България ще възстанови вноса на слънчоглед от Украйна
Първото за годината заседание на комисията в 47-то Народно събрание
Гечев: Другата седмица ще бъде избран Управителният орган на Стратегическия план
Кои депутати влизат в комисията
Маса въпроси от депутати в земеделската комисия по темата „БАБХ”
Представянето на проекта пред депутатите от земеделска комисия
Новият Стратегически план – добре познатото старо!
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини