Начало » Новини » Света
19.01.2022 г.

За шеста година декември е сред най-топлите месеци в България през 2021 г.

Анализ
За шеста година декември е сред най-топлите месеци в България  през 2021 г.

Топящите се айсберги край Гренландия Снимка: Филипа Филипова

Есенните дългосрочни прогнози, че зимата през 2021 и 2022 г. в Европа и България ще бъде сурова и тежка, отново се оказват неверни, след като за шеста поредна година и минарият декември се оказа сред най-топлите за последните 43 години. Констатацита е на докторът по климатология Симеон Матев и асистент по климатология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, който за сайта Климатека.бг публикува разработката „Съвременни изменения на климата в България“.

Учени търсят начини за намаляване на риска от природни бедствия в България

Поради важността на проблема за земеделските производители, които заради топлите зими са изправени пред различни проблеми, налагащи използването на нови агротехники, Синор.бг публикува със съкращения статията на Симеон Матев.

Декември 2021 г., шестият най-топъл декември за последните 43 години, запази тенденцията за масови наднормени условия в глобален аспект, но и показа склонността на определени места към големи температурни контрасти. В канадската провинция Литън например през юни бяха отчетени близо 50 градуса по Целзий, а през изминалия месец температурата се понижи до минус 26°C.

Според обобщената информация от Европейската служба за изменение на климата Коперник (C3S) средната температура на въздуха през декември 2021 г. в глобален план е с 0,52 °C по-висока спрямо стандартния климатологичен период (1981 – 2010 г.) и с 0,32 °C по-висока от новия климатологичен период 1991 – 2020 г. По-този начин декември 2021 г. се нарежда като 6-ти най-топъл месец декември за последните 43 г. и е с близки стойности на аномалията, както през 2016 г. и 2018 г., но е по-топъл от всеки един декември до 2015 г. (Фиг. 1).

По света

За положителната аномалия на декември допринасят по-високите от нормалните средни температури в близо 3/4 от планетата ни. С най-голяма по стойност на отклоненията, доближаваща на места 7 до 10°C, се открояват някои югоизточни щати на САЩ, Североизточна Канада и Западна Гренландия. В Тексас изминалият декември е най-топлият за повече от 130 години, като месечната аномалия в щата варира между 5 и 9°C. Високите температури, в комбинация с продължаващ период на малко валежи, поставят 2/3 от щата в състояние на суша, а за 10% от територията засушаването се оценява вече като екстремно. Според думите на щатския климатолог Нилсен-Гамън, климатичните промени са причина сезонните температури в Тексас да станат средно с около 2°C по-високи, спрямо тези през ХХ-ти век.

След като има толкова топли райони, защо декември 2021 г. не е рекордно топъл?

Защото, както и през останалите месеци от годината, има немалко територии с отрицателни температурни аномалии, като тези аномалии на места имат значителни стойности. С 5 до 8°C по-студено от обичайното е било в Западна и Югозападна Канада. Това доведе до любопитни и интересни факти. Литън, Британска Колумбия, регистрира сериозна годишна температурна амплитуда от 75°C, след като на 26 декември минималната температура е била минус 25,4°C, а през юни бе поставен исторически рекорд с фамозните 49,6°C. На въпросната дата в Югозападна Канада са поставени няколко дневни температурни рекорда по отношение на минималните стойности, като се подобряват рекорди с 10 — 20 годишна давност с по няколко десети. Т.е. въпросната студена вълна се случва веднъж на 10 – 20 г., докато „топлият“ рекорд е исторически в цялата метеорологична история на Канада. Т.е. за тази температурна амплитуда от 75°C , по-голяма роля в случая играе безпрецедентната топла вълна от лятото.

За информация, подобна годишна температурна амплитуда около 75 °C  имат и редица станции в България, разположени, както в Дунавската равнина – като Кнежа, Видин, Плевен, така и такива в Тракийската низина, както Пловдив и Чирпан, имащи абсолютни минимални температури между -31 и -36°C и абсолютни максимални от 43 до 45°C.

Български учени ще предлагат варианти да се намали рискът от бедствията

А с отрицателна месечна аномалия се открояват още и Сибир, където в някои дни минималните температури се понижиха под -50°C, Централно-азиатският регион, Южна Африка и Източна Австралия. Една от причините за подобно разпределение на температурните аномалии в Западния Пасифик е, че те започват да намаляват, което е в синхрон с отслабващата към този момент Ла Ниня.

В Европа

В Европа декември 2021 г. е най-студеният от 2013 г. Аномалията спрямо периода 1981 – 2010 г. е 0,42°C, а спрямо новия климатологичен период 1991 – 2020 г. е с отрицателна аномалия от -0,21°C.

В много дни от месеца имаше подходящи условия за интензивен пренос на студени въздушни маси с арктичен произход от север на юг, но повечето пъти, поради голямата динамика на атмосферата, потенциалът на тези нахлувания се реализираше в северните райони. Затова и с отрицателна аномалия се отличават Източна Германия, Полша, Прибалтика, Скандинавието и северната половина на Европейска Русия. Според шведската метеорологична служба, Швеция регистрира най-студения декември от 2012 г. В Санкт Петербург, Русия на 5 декември са измерени –20,9°C, което е с 0,4°C по-ниска температура от предишната най-ниска на този ден, измерена преди 128 г., през далечната 1893 г. В останалата по-голяма част на Европа средните температури бяха над норма, като интересното е, че огромни площи се отличават със сравнително еднаква положителна аномалия. Последният ден от годината за редица места в Западна и Централна Европа беше най-топлият от началото на метеорологичните измервания, като на места новите стойности са с 3 до 5°C по-високи от старите.

В България декември 2021 г., подобно на месец ноември се отчете с по-високи средни температури. Спрямо периода 1981 – 2010 г. положителната аномалия в равнинната част на страната варира между 1 и 3°C. Според данни от някои станции на НИМХ, както и от стандартно разположени автоматични станции, декември 2021 г. е с по-големи отклонения от нормите на места в Северозападна и Югоизточна България, а по-близки до обичайните са били температурите в югозападните райони. Във височина положителната температурна аномалия намалява и над и около 1500 м.н.в. средните температури са около нормата, а по-нагоре и под нея. Т.е. декември 2021 г., в средния и високопланински пояс на страната, е със средни температури около и под норма.

За последните 22 г. или от 2000 г. до днес преобладават месеците с положителни аномалии, което не е изненадващо предвид климатичните промени. Но за разлика от повечето други месеци в годината, то през декември се наблюдават цели 8 случая, през които средните температури са били около и под норма. Интересен факт е, че и един от най-студените месеци декември изобщо в историята на България се случва през този век – през 2001 г., когато отрицателната аномалия надминава 5°C и това е един от малкото месеци в годината, през които отрицателната аномалия е по-голяма от положителната по максимална стойност.

Декември 2021 г. ще се запомни с валежи над нормата, като на места в страната превишението достига 300%. Основните валежни количества паднаха през първата половина на месеца, като през първите дни на второто десетдневие на места в Родопите, както и по склоновете на Беласица паднаха екстремни 24 часови количества от 100 до 150 мм. Това доведе до бедствена ситуация в някои райони на Родопите и в Югозападна България, като най-критично беше положението около село Триград и високите квартали на град Петрич. В резултат на наднормените валежи в средните и високите части на планините се натрупа значителна снежна покривка, която на височина около 2200 м н.в. в Пирин надвиши 200 см, а в останалите планини достигна около 100 см.

Ледена покривка

В Арктика площта с морски лед за декември 2021 г. е с 5% по-малко от средната за 1981 – 2010 г. (Фиг. 4.) или с около 0,6 млн. км2 под нея. Тези стойности определят тазгодишния декември с най-голяма ледена площ от 2014 г. и далеч от рекордно ниските нива, достигнати през 2016 г. За това неминуемо спомогнаха условията за близки до средните температури в по-голямата част от Арктика.

В заключение в статията се посочва, че декември 2021 г. отново е с положителна глобална аномалия, но стойността ѝ не е впечатляваща, което повечето климатолози анализатори отчитат, че е резултат от няколкомесечната Ла Ниня. Въпреки не особено голямата месечна аномалия, впечатление правят големите площи с наднормени месечни температури, заемащи близо 75% от територията на Земята. Някои събития от изтеклия месец затвърдиха очакванията на редица учени за увеличаващи се екстремни метеорологични явления. Трябва да отчетем и изводите на климатолозите в Тексас, че климатичните промени са причина за по-голямо повишение на сезонните температури и последващи негативни тенденции в редица икономически сектори, като най-важният от тях е водният сектор.

* Публикацията е част от поредица, която прави обзор на метеорологичните и климатичните условия на глобално, регионално и локално ниво. Ежемесечните публикации излизат в рамките на следващия календарен месец и са базирани на обзор на Европейската служба за изменение на климата Коперник (C3S) за предходния месец.

За шеста година декември е сред най-топлите месеци в България  през 2021 г.
8089
 

Последни материали
Виж
БАБХ поддържа публичен регистър на търговците с храни от разстояние
Купувайте козунаци по интернет само от регистрирани търговци
С акцент върху необходимите мерки за устойчиво развитие
Одобриха резултатите от неофициалното заседание на Съвета на ЕС за сектор рибарство
С приветствия за предложенията на ЕК и обсъждане на състоянието на пазарите
Одобриха резултатите от заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
На 22 април трябваше да се изплати украинската помощ за ограсъла
Меглена Плугчиева: Под въпрос са много плащания за фермерите
През първото тримесечие на годишна база
Приходите от износа на плодове и ядки от Украйна скочиха с близо 50 на сто
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
Свързани материали
Виж
Мнението на бранша
Милена Горанова: Не 30-процентното орязване на субсидиите, а пазарните аномалии са голяма заплаха за фермерите!
Есенниците в ЕС не пострадаха от аномалиите във времето
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини