Начало » Важно за фермера » Животновъдство
06.01.2015 г.

Как да подобрим плодовитостта при кравите

Практика

Целта на всеки фермер-говедовъд е да увеличи максимално плодовитостта на кравите. Задачата е да се получат повече телета от всяка крава, което означава ежегодно по едно теле или общо за целия продуктивен период (8-10 години) - 6 - 8 телета. Това е икономически изгодно и възможно само при добра организация на репродуктивния процес. За да се постигне оптималният междуотелен период под 365 дни, решаващо е заплождането на кравите да става най-късно до 80-ия ден след отелването.

Тази стратегическа цел може да бъде постигната само при стриктно спазване на някои условия и съобразяване с физиологичните потребности на животното.

НАЙ-ВАЖНИТЕ УСЛОВИЯ СА:

Сухостойният период не бива да се скъсява под 60 дни. Животните да се хранят балансирано, за да се развие нормално плодът - теглото достига 35 - 40 кг в края на бременността. Бременните крави се нуждаят от ежедневни разходки на чист въздух и слънце.

Създаване на благоприятни хигиенни условия на отелването. Следващото заплождане ще се забави при трудно отелване, задържане на плацентата и възпалителни процеси на половата система- най-често ендометрити.

Производителните функции се стимулират само при правилно хранене, отглеждане, движение и доене на бременните животни за избягване на аборти, които често са предизвикани от плесенясали, гнили, замръзнали фуражи, травми и стрес.

Откриване на разгонените крави и осеменяване в най-подходящия момент. Кравите и юниците се разгонват средно през 21 дни (18 - 23 дни), като оптималният срок за осеменяване е около 18-ия час от началото на разгонването или 8 часа преди овулацията (отделянето на яйцеклетката).

Перфектният вариант е заплождане на кравата още от първото осеменяване (това са 65 - 70 % от животните), което зависи от здравословното и телесно състояние, умението и квалификацията на осеменителя и от стреса.

Допълнителните грижи през сухостойния период и по време на осеменяването.

Гореописаните условия и мерки са взаимно обусловени и е добре да не се нарушава целостта на действие на целия размножителен процес. Неглижирането на само едно от тези условия със сигурност ще опорочи поставената висока цел - получаване на повече телета от всяка крава.

ГАРАНЦИЯ ЗА УСПЕХ

Отглеждането на телетата е огромно предизвикателство пред фермера, особено за начинаещия. Гарантиран успех може да се очаква само при спазване на някои основни изисквания:

Телето трябва да се храни индивидуално, редовно и точно в определени часове, като се вземат предвид и се контролират стриктно живото тегло, апетитът му, телесното и здравословно състояние. Поенето да се извършва на равни интервали от време и в точно определен час. Принципът е: през коластралния период - 5 пъти дневно, от 6-ия до 15-ия ден - 4 пъти, а след това трикратно.

Препоръчително е поемането на повече коластра (без да се прехранват).

Телето да се храни с пресни коластра и мляко с температура до 30оС, която към края на млечния период да спадне до 13оС. Температурата на водата за поене трябва да бъде със същите градуси през първия месец.

Млякото да се поема на глътки.

Съдовете за поене и доене, помещенията за гледачите да бъдат подложени на строга хигиена.

Ако съществува и най-малко съмнение за замърсеност, млякото за поене на телетата да се пастьоризира при температура 80-90оС.

По изпражненията да се следи внимателно състоянието на храносмилането.

Хранителните дажби да бъдат балансирани по отношение на белтъчини, витамини и минерали, като преминаването от един вид дажба към друг да става постепенно, а не рязко.

Задължителни са редовните разходки през зимата и пасищно отглеждане през лятото.

Индивидуален и хуманен подход към всяко теле с наблюдаване и изучаване на поведението, растежа и развитието му.

Настъпването на половата зрелост (пубертета) при кравите не съвпада с възрастта на стопанската им зрелост, когато могат да се използват за размножаване. При бичетата половата зрелост настъпва обикновено на 7 - 8 месеца, а при юниците на 5 - 6 месеца. От 4-ртия месец мъжките и женските животни трябва да се отглеждат отделно, за да се избегне преждевременно покриване. Ранната бременност забавя растежа на юниците, те се превръщат в ювенилни недоразвити крави, раждат слабо, немощно и дребно потомство и имат ниска продуктивност. Късното покриване също не е препоръчително то съсипва икономически фермера. Задържа се възпроизводството, увеличава се яловостта, губи се ценна продукция Оптимално е към момента на заплождане юницата да бъде на 16 - 18-месечна възраст и с тегло 350 - 370 кг (70 - 75 % от теглото на възрастната крава). Бичетата могат да се използват като пълноценни разплодници на възраст 14 - 16 месеца с живо тегло, съответстващо на породните стандарти.

Разгонеността при кравите се определя визуално по външни признаци- те стават неспокойни, не пасат, скачат върху другите животни в стадото. Намалява се млечната продуктивност, а външните полови органи са подпухнали, лигавиците- зачервени, отделят слуз. Бременността при кравите продължава 9 месеца (от 270 до 285 дни). Според датата на заплождане се определя денят на раждане. Кравата се поставя на съответната дажба 60 дни преди предстоящото отелване (сухостойния период), престава да се дои, в цицките се поставят шприц канюли за сухостойни крави - DC /Dry cow/, които предпазват от бъдещи мастити. Последват приготовления за предстоящото раждане и подготовка на помещението за бъдещият приплод.

Раждането на разнополови близнаци при кравите се нарича фримартенизъм. Това е аномалия в развитието на половия апарат на кравата. В резултат на наличието на анастомози (връзки) между плацентите на двата плода настъпва смесване на кръвта им! Мъжките полови жлези се развиват преди женските и преобладава влиянието на хормоните им. Вследствие на това се изменя плодът от женски пол (маскулинизация), в резултат на което той придобива бикоподобен вид. Така от разнополовите близнаци почти всички юници са фримартини и не са годни за разплод, докато бичетата са пълноценни разплодници./Д-р Валентин ИВАНОВ, квмн, fermera.bg

Как да подобрим плодовитостта при кравите
25284
 

Последни материали
Виж
В конкуренция с преработващите предприятия на вътрешния пазар
Царевицата за износ от Украйна поскъпва на фона на спада в цените на превоза
За да овладее резкия ръст в цените на месото на вътрешния пазар
Турция планира временна забрана за износ на пилешко
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Без установени огнища на заболяването
В Габровско въведоха превантивни мерки срещу птичия грип
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Свързани материали
Виж
За да намали годишни разходи от 200 милиона евро
Нидерландският млечен кооператив FrieslandCampina уволнява 1800 служители
Местните породи едър рогат добитък са добре приспособени за горещините
Над 1500 крави не понесоха ниските положителни температури в Бразилия
Използваема площ за говеда, биволи, овце и кози
Нова наредба променя изискванията за животновъдните обекти
Наръчник за директните плащания – шеста част
Породите месодайни и застрашени от изчезване говеда, за които ще има обвързана подкрепа
Наръчник - пета част
Новостите при обвързаната подкрепа за млечни крави – Кампания 2023 г.
Почти всички животни са с положителен тест, а малка част вече са мъртви
Откриха шап в голямо стадо едър рогат добитък в Йордания
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини