Начало » Новини » Света
04.01.2022 г.

Мишел Портие: Бъдете горди с професията на земеделци!

Новогодишно пожелание
Мишел Портие: Бъдете горди с професията на земеделци!

sinor.bg

В новогодишно обръщение към фермерите Мишел Портие, президент на водещата  европейска аналитична и консултантска компания, профилирана в пазарни анализи и изработване на стратегии в селскостопанския отрасъл и в агропромишления сектор Агрител (Argus Média Франция) честити Новата 2022 на земеделските стопани с пожелание да бъдат горди със своята професия.

„Изминалата година ще остане в спомените ни с многото си предизвикателства. Тя ни показа  колко крехки сме пред предизвикателствата на майката природа, като климатични промени или вируси. Твърде дълго време Covid продължава да бъде част от нашия живот и въпреки усилията и постиженията на медицинската общност, които заслужават похвала, той руши социалните ни отношения и на  работата ни или в личния ни живот. Епидемията ни напомня колко е важно ежедневно да поддържаме отношенията си с близките ни хора”, посочи Портие в речта си.

Като направи бърз поглед върху пазара през 2021 г., експертът припомни, че преди година никой не би предположил как цените на рапицата ще се изкачат почти до  800 евро за тон или, а пшеницата ще премине прага от 300 евро за тон.

„Това показва колко непредвидими са нашите системи. Впрочем, това трябва да напомни на  богатите хора, че основната функция на селското стопанство е да изхранва света. Не трябва да забравяме, че всяка минута в света 11 души умират от глад, включително 1 дете на всеки 8 секунди (Източник: Oxfam). Явно трябва  да напомним на онези, които прокарват тезата за  редуциране на нашия сектор, че те демонстрират престъпна слепота!”, обобщава Портие.

„Нашата аграрна система е отслабена от глобалното затопляне. То генерира безпрецедентни метеорологични прояви, които са източник на нестабилност не само в селскостопанския, но и в енергийния сектор. И в този контекст инструментите за хеджиране от ценовия риск определено имат смисъл.

От 2022 г. влиза в сила новото законодателство за биопроизводството

Земеделието е решението! Всъщност, каква друга дейност освен фотосинтезата може да абсорбира въглерод от въздуха и да върне кислород в атмосферата? Каква друга дейност ни позволява да храним света? Каква друга дейност допринася за производството на възобновяема енергия..?”, риторично попита експертът.

В заключение той се обърна към земеделците с пожеланието да бъдат горди със себе си и със своите професии заради значимостта им за обеществото!

Мишел Портие: Бъдете горди с професията на земеделци!
4062
 

Последни материали
Виж
В конкуренция с преработващите предприятия на вътрешния пазар
Царевицата за износ от Украйна поскъпва на фона на спада в цените на превоза
За да овладее резкия ръст в цените на месото на вътрешния пазар
Турция планира временна забрана за износ на пилешко
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Без установени огнища на заболяването
В Габровско въведоха превантивни мерки срещу птичия грип
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Свързани материали
Виж
Горски спасиха ранен мишелов
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини