Начало » Новини » Света
02.01.2022 г.

Климатичните промени ще определят ценовите колебания при селскостопанските стоки и през 2022 г.

Очаква се поредна влажна пролет в Европа
Климатичните промени ще определят ценовите колебания при селскостопанските стоки и през 2022 г.

sinor.bg

Метеорологичните условия през 2021 г. опъваха нервите на фермерите по целия свят. Сушата в западните части на Северна Америка, в Русия и Австралия, наводненията в Китай, продължителният мусон в Индия ни карат да се замислим каква ще бъде 2022 г. Тя се очертава поне толкова неспокойна и през нея ще преобладава поредната проява на феномена „Ла Ниня”, предизвикваща понижаване на температурите на повърхността на водата под дългогодишните климатични стойности в източната тропическа зона на Тихия океан, както и 22-годишният слънчев цикъл и Тихоокеанската декадна осцилация.

Тяхната роля ще бъде определяща за времето в Северна Америка и ще окаже известно въздействие върху формирането му в Русия, Китай, Южна Америка и Австралия, констатират от електронното издание World Grain.

Най-сухото време в света продължава да се задържа в западната част на Северна Америка от мексиканската граница на САЩ през високите равнини, Скалистите планини, големият подземен басейн и щатите по тихоокеанското крайбрежие до източната и южната част на провинция Албърта и провинция Съскечуан в Канада. Сушата там се задържа вече втора година, като от началото на 2020 г. не се усеща особена промяна. Единствено сезонът на мусоните в Мексико през 2021 г. се оказа достатъчен за преодоляването ѝ на територията на страната. Според анализатори едновременната проява на „Ла Ниня” и началото на 22-годишния слънчев цикъл предизвиква големи тревоги за времето в Северна Америак през 2022 г., тъй като статистическите данни от миналото сочат, че при съвпадането им се повишава възможността за дългогодишна суша, макар и с известни промени спрямо сегашното положение.

В Русия регионите за производство на пролетна пшеница и слънчоглед вече понесоха загуби на реколта през 2021 г. заради сухото и горещо време. Има основания да се смята, че това може да се повтори и през 2022 г., тъй като почвата още не е поела достатъчно влага, а в началото на сезона сушата може да се усили, създавайки неблагоприятни условия за отглеждането на селскостопанските култури.

Прогнозите сочат, че в Североизточен Китай през лятото на 2022 г. пък може да паднат доста повече валежи от обичайните. В източната част на страната пък след  две години на прекомерни валежи изглежда реалистично времето да е по-сухо.

Сушата в България през есента на 2018 г.

За разлика от очакваната суша в Русия и Китай, в Европа може да станем свидетели на вегетационен период с прекалена влага на моменти, който ще започне през пролетта и ще продължи през лятото.

Селскостопанските региони в южното полукълбо могат да пострадат от необичайни метеорологични условия, предизвикани от „Ла Ниня”, което според последните прогнози ще се проявява до второто тримесечие на 2022 г. включително.

Проблеми се очертават най-вече в Бразилия, Аржентина, ЮАР и Австралия. В Южна Америка „Ла Ниня” вече се прояви с по-слаби от обичайните валежи напоследък в южна Бразилия, южен Парагвай и източните части на Аржентина. Студеното време през ноември обаче не позволи сушата да окаже голямо въздействие. Освен това останалите части на двете големи южноамерикански държави не са засегнати и могат да компенсират загубите на реколта в посочените региони. В Австралия през януари пък може да се стигне до наводнения, особено в щата Куийнсленд.

Ако всички времеви аномалии се случат според прогнозите, общото въздействие на метеорологичните условия върху производството на селскостопанска продукция може да се оприличи донякъде на резултатите през 2007-2008 г. Тогава множеството проблеми с реколтите от селскостопански продукти, предизвикани от метеорологичния фактор, доведоха до спад на световното предлагане на зърно и маслодайни култури.

Климатичните промени ще определят ценовите колебания при селскостопанските стоки и през 2022 г.
13001
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Азия се затопля по-бързо от средното за света
Азия е най-засегнатия континет от промените в климата
Анализ
Лятото в България се удължава все повече, преходните сезони намаляват
Състоянието на климата през 2023 г. придава ново зловещо значение на фразата „извън класациите“
Най-топлият февруари в света, повишение с 1,77 °C
МЗХ актуализира агроекологичното райониране по култури
Природата бавно ни сварява, пореден най-горещ месец
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини