Начало » Хоби земеделие » Рецепти от село
08.12.2021 г.

Ароматите на пипера

Ароматите на пипера

Черен, бял, зелен - той е най-разпространената в света кулинарна подправка. Може и да не знаете, но в Европа тя е позната отпреди 4000 години! Произходът й е от Индия. Още в древния Рим пиперът бил толкова ценен, че се използвал като разменна единица – много градове плащали данъците си в пипер. Една торба струвала колкото един човешки живот. Монопола върху търговията държали арабите и строго пазели тайната на пътя до неговата родина.

- След гибелта на Римската империя Европа останала без източници и подправката станала изключителна рядкост. Едва когато венецианците сложили ръка върху търговията с нея, изкупувайки я от Александрия, тя отново се появила. Именно нуждата от пипер подтикнала Колумб да се отправи на пътешествие към Индиите – знаете как завършило то: с откриването на Америка...

- Черният, зеленият и белият пипер се добиват от едно и също растение от тропиците. Разликата е само в степента на зрялост на зърната и последващата обработка. Зърната на зеления пипер са обрани недобре узрели. Когато зърната станат бледорозови до червени, те се обират и при изсушаване обвивката им става черна – това е черният пипер. А когато обвивката се обели, имаме бял пипер.

- Розовият пипер се получава от съвсем различно растение – вид американски ясен. Наречен е пипер заради приликата му по форма и лютивия вкус. Съществува и още един вид – кечуански или китайски пипер. Той се добива от азиатски нисък храст, който ражда кафеникави плодчета. Вътрешността им е пълна с малки черни семенца. Използват се узрелите и напукани плодове заедно със семенцата.

- Пиперите имат остър лютив вкус. Белият е по-мек от черния, зеленият и розовият са по-деликанти и по-щадящи стомаха. Кечуанският е дъхав и екзотичен.

Различните видове често се комбинират в смеси, но нито едно барбекю или скара не минават без черен пипер. Розовият е подходящ за рибни ястия, пиле, както и за някои екзотични десерти. Използва се и за декорация. Зеленият е предпочитан за салати и дресинги. Кечуанският се използва в супи, задушени меса и риби.

- Най-добре е пиперът да се купува на зърна и да се смила непосредствено преди употреба. Зеленият трябва да се съхранява в плътно затворени бурканчета и да не се смесва с други подправки в шкафа. За да се съхрани ароматът на тази подправка, добре е тя да се държи на тъмно и на хладно.

Ароматите на пипера
15900
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
План
От „Български пипер“ планират да произведат 72 хиляди тона зеленчуци и плодове през 2024 г.
Полезни съвети
Правилното пикиране на пипера е важен фактор за добра реколта
Практика
Съвместимост на зеленчуковите култури в оранжерията
Срокове и топлина
Важни температурни режими за отглеждане на качествен разсад
Времето наближава
Кога да засеем семената при отглеждане на разсад за зеленчуците?
Износа е главно реекспорт на цитруси
Регистраме увеличен внос в страната на домати и пипер
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини