Начало » Пазари » Зърно
03.12.2021 г.

САРА: Пшеницата има потенциал да поскъпва и през следващите месеци

Рапицата носи най-висока доходност през 2021 г.
САРА: Пшеницата има потенциал да поскъпва и през следващите месеци

sinor.bg

Ако сравним изкупните цени на зърнените култури през ноември 2021 г. спрямо 2020-та, на годишна база най-много са поскъпнали слънчогледът и царевицата, където офертите са се покачили съответно с 56% и с 48%. Това показва анализът на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство, предоставен на медиите. Сравнявайки с поскъпването при пшеницата, където през август цените бяха 389 лв. за тон, а през ноември офертите достигнаха 465 лв. ва т, икономистите прогнозират, че тази култура има най-голям потенциал за ново поскъпване в следващите месеци, като най-вече ечемикът има място да повиши световните си цени с 25%.

По повод доходността от маслодайните и зърнени култури, изчисленията на САРА показват, че с най-високи брутни маржини за реколта 2021 (разлики в цените спрямо предходната реколта) е рапицата, при които на хектар се постигат около 1 350 лв/ха, приспадайки преките производствени разходи (без рента, труд и др. постоянни разходи). Осезаемото увеличение на цените на слънчогледа повишиха брутните маржини за тазгодишната реколта и той заедно с пшеницата се изчислява да имат около 1 200 лв/ха доходност.

По-слабата реколта от царевица сваля брутната доходност до 1 115 лв/ха, а същата при ечемика се оценява на 885 лв/ха.

В края на есенната сеитба от САРА прогнозират, че площите с пшеница през следващата 2022 г. ще достигнат 1,15 млн.ха (11,5 млн. дка), с ечемик – 117 хил ха. 1,17 млн. дка и рапица – 133 хил.ха. 1,3 млн. дка Тези площи са почти аналогични с миналогодишните и със средните за последните години. Впечатление прави намаление на площите с ечемик, които в сравнение с 2017 г. са заемали около 180 хил.ха. от обработваемата земя. Намаление има и при рапицата, която до 2018 г. е покривала около 180 хил.ха. Засега повишените разходи за производство не се очаква да се отразят на свиване на площите, но ще засегнат в известна степен добивите.

FOB цените от Украйна за ноември не спират да се покачват, като са с 7% нагоре на месечна база и са с повече от 1/3 над миналогодишните.

Достигнатите цени са съответно: хлебна пшеница - 344 щ.д./т, ечемика - 300 щ.д. т, фуражна пшеница - 320 щ.д./т. При царевицата FOB цената е 290 щ.д./т. При слънчогледовото олио, FOB цените остават почти на нивата от октомври и са 1430 щ.д./т, а за слънчогледовото семе 700 щ.д./т.

Очаква се цените на пшеницата да продължат да се вдигат, като за качествена хлебна пшеница достигнат 360-370 щ.д., а цената на слънчогледовото олио да надхвърли 1500 щ.д..

Русия се опитва да предпази вътрешния си пазар от недостиг и от ново нарастване цените на слънчогледовото олио, като експортното мито е 277 щ.д./т за декември, което се очаква да доведе до намаление цената на слънчогледовото семе, отбелязало рекордни исторически нива. Увеличението на цените на цялата маслодайна група превишават ръста отчитан при зърнените култури с между 2-3 пъти.

САРА: Пшеницата има потенциал да поскъпва и през следващите месеци
11919
 

Последни материали
Виж
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
През сезона изоставането в доставките от Украйна за чужбина е с над 80 на сто
Износът на слънчоглед от Украйна за България скочи близо 4 пъти през март
Цената се повиши с 1 долар спрямо тръжната процедура преди седмица
Йордания купи планирания ечемик и пак отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини