Начало » Новини » Коментари
08.11.2021 г.

Бозуков: Около 30 процента от стадата в България са нереални!

И през тях се точат милиони левове субсидии
Бозуков: Около 30 процента от стадата в България са нереални!

sinor.bg

Колкото повече се задълбочават проверките на стадата в България, толкова повече нереални животни излизат като регистрирани от фермерите за получаване на субсидии. По предварителни данни около 30% от животните са записани само на книга,  съобщи земеделският министър Христо Бозуков в интервю за националното радио.

От аграрния доклад за 2020 г. се вижда, че броят на говедата и овцете и козите в страната (а това основно декларираните породи, за които се иска подпомагане) надхвърлят 1,46 милиона. Макар не всички да се заявяват от стопаните за субсидии, все пак 30 процента са около 400 хиляди животни, което умножено по парите за обвързаната подкрепа, показват, че за последните години са точени милиони левове само по тази схема. А при тази масовост, няма как чиновници и ветеринари да не участват в схемите за източване на средства!

Проверките през миналия месец

Първите проверки през октомври бяха засекли над 500 несъществуващи животни само в десетина проверени ферми, за които администрацията беше получила сигнали от хора по места. Инспекциите продължават да се извършват от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) и инспектората на фонд „Земеделие”, като всички нарушители ще бъдат санкционирани, посочи Бозуков. Освен че няма да получат заявените за 2021 г. субисидии, те ще бъдат лишени от подпомагане в рамките на три последователни календарни години.

При последния си отчет за работата на служебния кабинет в периода май - октомври т.г. Бозуков обясни, че освен проверките на инспектората на фонд „Земеделие” се прави и счетоводна проверка за разходваните средства (одит) в БАБХ, като някои резултати са направо стряскащи с липсата на законово оправдани действия. Необяснима според Бозуков е била заповедта от края на 2019 година за проверки на доставките на пилешко месо и яйца от Полша, които според информациите бяха връщани заради установени остатъчни вещества на салмонела в месото.

Сегашните проверки на инспектората обаче не показали отклонения в лабораторните изследвания, което означава, че тази заповед е прокарана по искане на определени български фирми, основни доставчици на пилешко месо на вътрешния пазар. Затова и служебният кабинет ще даде цялата информация, събрана до момента по случая на прокуратурата.

Одитът в БАБХ също се натъква на необяснима безстопанственост при разходването на държавните пари от страна на предишното ръководство, заяви министър Бозуков. „Става въпрос за лабораторни изследвания, възложени на външни компании за пари, които са финансово необезпечени, защото не фигурират в бюджета на ведомството”, обясни земеделският министър. Става въпрос за лабораторни изследвания на луда крава и други болести, които спокойно е можело да бъдат извършени от държавните лаборатории, но без обясними причини са възлагани на частни фирми.

Скандалите около фиктивните къщи за гости

Колкото до договора с фирмата, извършваща дезинфекцията по границите с Турция, така наречения „златен гьол”, то служебният кабинет е решил, след като този договор изтече през 2022 г., дейността да се поеме от експерти в самата агенция по храните.

Очевидно, че темата ще бъед актуална и за следващия кабинет.

Бозуков: Около 30 процента от стадата в България са нереални!
25374
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
БАБХ и ДФЗ
От днес започват да броят кравите и биволите във фермите
Представяне на новия кабинет на МЗХ
Корекциите в Стратегическия план - с акцент върху зеленчуци и плодове, месо, мляко и мед
Новите изменения на Наредба 3
Променяме прилагането на директните плащания по инструкции на евроодиторите
Пред медиите
От февруари агроминистерството разкрива виртуални приемни за фермерите
Проверките на БАБХ са по сигнал на областния управител на града
Схема с виртуални животни и в Хасковско - готвят се уволнения за ветеринарите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини