Начало » Новини » Страната
04.11.2021 г.

Взрив на заболявания от салмонела, внесена в 5 европейски държави с халва от Сирия

Внос от Сирия
Взрив на заболявания от салмонела, внесена в 5 европейски държави с халва от Сирия

sinor.bg

В периода ноември 2019 г. - октомври 2021 г. в пет държави от Европейския съюз са установени 121 случая на заразяване с шест различни серотипа на салмонела ентерика (Salmonella enterica) в продукти от сусам, внесени от Сирия. Това съобщиха от Центъра за оценка на риска, като поясниха, че заразата е внесена с 14 партиди, положителни за един или няколко щама на Salmonella, съответстващи на огнищните щамове. Особено опасно е, че халвата се консумира основно от деца под десетгодишна възраст. Информацията е изготвена от Европейския орган по безопасност на храните (EОБХ) и Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDC), по искане на Европейската комисия и е публикувана на 14 октомври 2021 г.

Проведените интервюта с пациенти в четири държави, разкриват консумацията на продукти на основата на сусам (халва или тахан) преди заболяването. Почти половината от случаите са уставени при деца под десет години, които също представляват над половината от хоспитализираните случаи. Не се съобщава за смъртни случаи.

Между ноември 2019 г. и юли 2021 г. са открити 12 проби - партиди от продукти на сусамова основа (халва и тахан от партида А, В, С, Е, F, G, H, K, J, N, М и О) на една и съща марка (Brand А), взети в Германия, Швеция или Норвегия, заразени с няколко серотипа Salmonella, по-специално, установено е че шест партиди от марка А (партида В,F,G,К,М и N) са положителни за повече от един огнищен щам. От една партида халва (партида М), която е положителна за S. Mbandaka и S. Orion, са взети проби от дома на пациент в Норвегия. Всичките 12 партиди от сусамови продукти от марка А, положителни за огнищните щамове, са внесени в ЕС/ЕИП от Сирия и разпределени сред бизнес оператори с храни, намиращи се във Финландия, Германия, Норвегия и Швеция.

През юли 2021 г. проби от една партида халва „шам-фъстък“ (партида Р) и една партида тахан (Партида Q) от допълнителна марка (Brand С), взети в Германия, дават положителен резулат за огнищните щамове S. Amsterdam и S. Orion, както и S. Kintambo, съответно. Тези партиди са с произход Сирия (от неизвестен производител), но не са пуснати на пазара на ЕС.

От август 2020 г. органите по безопасност на храните в Германия, Швеция, Норвегия и Финландия прилагат мерки за контрол (изтегляне, изземване и унищожаване) на съответните партиди от продукти на основата на сусам. Тези мерки обаче не са предотвратили появата на случаи при хора до септември 2021 г.

За 12-те партиди (марка А), положителни за огнищните щамове, срокът на трайност е както следва: при две от тях срокът изтича в началото на 2021 г., при други две - в средата на 2021 г., при четири - в края на 2021 г. и други четири - в началото на 2022 г. За двете положителни партиди от (марка C) срокът на трайност е до средата на 2023 г.

В оценката на експертите се посочва, че според някои проучвания Salmonella може да оцелее в продукти от сусам в продължение на няколко месеца 2. Освен това въпросните продукти имат дълъг срок на трайност и е възможно все още да се съхраняват в домовете на хората.

Последните данни от Системата за бързо оповестяване за опасни храни и фуражи RASFF Consumers portal, предоставена на 22 октомври 2021 г., засегнати партиди от продукта (халва от тахан с шам фъстък) са реализирани и до Франция и Ирландия.

Няма информация за доставка на засегнатите партиди от сусамови продукти в България.

Взрив на заболявания от салмонела, внесена в 5 европейски държави с халва от Сирия
8183
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Празници
На Сирни заговезни се иска прошка и се прощава
Обичаи
На Сирни Заговезни да поискаме прошка и да простим
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини