Начало » Новини » Страната

Експерти успокояват, че на пазара няма храни с отровния етиленов оксид

БАБХ
Синор.БГ / 03.11.2021 г.
Експерти успокояват, че на пазара няма храни с отровния етиленов оксид

По повод съобщение от неправителствена организация, че на българския пазар са засечени храни с остатъчно съдържание на отровното вещество етилен оксид, от Българската агенция по безопасност на храните отхвърлят това твърдение.

От ведомството съобщават, че по европейската мрежа за предупреждение и сътрудничество през тази година са били получени 150 сигнала за несъответствия от различно естество при храните.

От тях 32 са свързани с наличие на етиленов оксид в съставки и добавки (гума локуст бийн и гума ксантан), които се влагат в минимални количества при производството на точно определени видове храни. Четири от съобщенията се отнасят за хранителни продукти, в които са вложени съставки,  които съдържат етиленов оксид над определените норми.

Незабавно след получаване на съобщенията от БАБХ са извършени проверки на място във всички обекти, които са посочени в съобщенията. В нито един от случаите обаче не е доказано наличие на етиленов оксид над установените норми в готовия за консумация продукт, посочват от агенцията.

Фирмите, които съгласно законодателството носят отговорност за безопасността на предлаганите от тях храни, и Агенцията са предприели всички необходими мерки за спиране продажбата на засегнатите продукти.

Резултатите от мерките и действията на българския компетентен орган са докладвани на ЕК и са били приети.

От ведомството припомнят, че за всички случаи на потвърдена реална опасност за здравето на потребителите БАБХ публикува съобщения на електронната си страница и информира гражданите със съдействието на българските медии.

Бозуков за одита в БАБХ

Етиленовият оксид не е разрешен за влагане в храни в Европейския съюз. В хранителната индустрия (и не само) той често се използва при дезинфекция на повърхности. При спазване на технологията на употребата му етилен оксидът следва да се изпарява от тях и да не попада в храната. Ето защо, в случаите, по които е нотифицирана и българската държава, се говори за замърсяване, а не за влагане или добавяне на етилен оксид в храната.

Оценката на риска показва, че потенциална опасност за здравето на човека съществува единствено при ежедневна и дългосрочна консумация на големи количества храна, съдържаща съставка, замърсена с етиленов оксид.

Експерти успокояват, че на пазара няма храни с отровния етиленов оксид
9335
 

Последни материали
Виж
Кандидатства се от 3 до 25 ноември
Започва прием по схемата за подпомагане на овощари – бюджет 10 млн. лв.
Цените се повишиха спрямо предишния внос с едно изключение
Турция закупи на търг планираните 250 000 тона фуражен ечемик
Условията за сеитба на есенното зърно ще се подобряват постепенно
Условията за сеитба на есенното зърно ще се подобряват постепенно
МЗХ отговаря на въпроси на Синор.бг
Допълнителните субсидии за отглеждане на памук са 150 лв. на декар
Насоки за кандидатстване
Проектите на иновативните групи в земеделието са със 100 процента субсидия
С днешното плащане компенсациите за измръзвания на турските фермери достигнаха 419 милиона евро
Свързани материали
Виж
Проведе се мащабно обучение за разследване на отравяния на диви животни
Отровиха пчелините в района на село Катерица
Анализ, представен от Центъра за оценка на риска
Как работата с пестициди вреди на фермерите?
Стартъп разработи микрокапсули с адсорбент за неутрализиране на вредните вещества
Учени в САЩ създадоха противоотрова за пчелите срещу пестициди
Съвети
За кокошките гнилите картофи са отрова
Отровни растения в сеното и силажа
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини