Начало » Новини » Страната
03.11.2021 г.

Експерти успокояват, че на пазара няма храни с отровния етиленов оксид

БАБХ
Експерти успокояват, че на пазара няма храни с отровния етиленов оксид

По повод съобщение от неправителствена организация, че на българския пазар са засечени храни с остатъчно съдържание на отровното вещество етилен оксид, от Българската агенция по безопасност на храните отхвърлят това твърдение.

От ведомството съобщават, че по европейската мрежа за предупреждение и сътрудничество през тази година са били получени 150 сигнала за несъответствия от различно естество при храните.

От тях 32 са свързани с наличие на етиленов оксид в съставки и добавки (гума локуст бийн и гума ксантан), които се влагат в минимални количества при производството на точно определени видове храни. Четири от съобщенията се отнасят за хранителни продукти, в които са вложени съставки,  които съдържат етиленов оксид над определените норми.

Незабавно след получаване на съобщенията от БАБХ са извършени проверки на място във всички обекти, които са посочени в съобщенията. В нито един от случаите обаче не е доказано наличие на етиленов оксид над установените норми в готовия за консумация продукт, посочват от агенцията.

Фирмите, които съгласно законодателството носят отговорност за безопасността на предлаганите от тях храни, и Агенцията са предприели всички необходими мерки за спиране продажбата на засегнатите продукти.

Резултатите от мерките и действията на българския компетентен орган са докладвани на ЕК и са били приети.

От ведомството припомнят, че за всички случаи на потвърдена реална опасност за здравето на потребителите БАБХ публикува съобщения на електронната си страница и информира гражданите със съдействието на българските медии.

Бозуков за одита в БАБХ

Етиленовият оксид не е разрешен за влагане в храни в Европейския съюз. В хранителната индустрия (и не само) той често се използва при дезинфекция на повърхности. При спазване на технологията на употребата му етилен оксидът следва да се изпарява от тях и да не попада в храната. Ето защо, в случаите, по които е нотифицирана и българската държава, се говори за замърсяване, а не за влагане или добавяне на етилен оксид в храната.

Оценката на риска показва, че потенциална опасност за здравето на човека съществува единствено при ежедневна и дългосрочна консумация на големи количества храна, съдържаща съставка, замърсена с етиленов оксид.

Експерти успокояват, че на пазара няма храни с отровния етиленов оксид
7900
 

Последни материали
Виж
Старите сортове
Въпроси към МЗХ къде е националната генна банка на България
Проверки
Проверка на БАБХ опровергава сигнал за вредни шоколади на пазара
Пукнатини в кората на дърветата – причини и мерки
Сдружаване
БФС учреди Северозападен аграрен съюз във Враца
Леща по индийски
Слънчогледът ще поскъпва в Украйна
Свързани материали
Виж
Проведе се мащабно обучение за разследване на отравяния на диви животни
Отровиха пчелините в района на село Катерица
Анализ, представен от Центъра за оценка на риска
Как работата с пестициди вреди на фермерите?
Стартъп разработи микрокапсули с адсорбент за неутрализиране на вредните вещества
Учени в САЩ създадоха противоотрова за пчелите срещу пестициди
Съвети
За кокошките гнилите картофи са отрова
Отровни растения в сеното и силажа
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини