По повод съобщение от неправителствена организация, че на българския пазар са засечени храни с остатъчно съдържание на отровното вещество етилен оксид, от Българската агенция по безопасност на храните отхвърлят това твърдение.
От ведомството съобщават, че по европейската мрежа за предупреждение и сътрудничество през тази година са били получени 150 сигнала за несъответствия от различно естество при храните.
От тях 32 са свързани с наличие на етиленов оксид в съставки и добавки (гума локуст бийн и гума ксантан), които се влагат в минимални количества при производството на точно определени видове храни. Четири от съобщенията се отнасят за хранителни продукти, в които са вложени съставки, които съдържат етиленов оксид над определените норми.
Незабавно след получаване на съобщенията от БАБХ са извършени проверки на място във всички обекти, които са посочени в съобщенията. В нито един от случаите обаче не е доказано наличие на етиленов оксид над установените норми в готовия за консумация продукт, посочват от агенцията.
Фирмите, които съгласно законодателството носят отговорност за безопасността на предлаганите от тях храни, и Агенцията са предприели всички необходими мерки за спиране продажбата на засегнатите продукти.
Резултатите от мерките и действията на българския компетентен орган са докладвани на ЕК и са били приети.
От ведомството припомнят, че за всички случаи на потвърдена реална опасност за здравето на потребителите БАБХ публикува съобщения на електронната си страница и информира гражданите със съдействието на българските медии.
Етиленовият оксид не е разрешен за влагане в храни в Европейския съюз. В хранителната индустрия (и не само) той често се използва при дезинфекция на повърхности. При спазване на технологията на употребата му етилен оксидът следва да се изпарява от тях и да не попада в храната. Ето защо, в случаите, по които е нотифицирана и българската държава, се говори за замърсяване, а не за влагане или добавяне на етилен оксид в храната.
Оценката на риска показва, че потенциална опасност за здравето на човека съществува единствено при ежедневна и дългосрочна консумация на големи количества храна, съдържаща съставка, замърсена с етиленов оксид.