Начало » Новини » Страната

Варненка разработва лечебна хранителна добавка срещу ковид

На вниманието на инвеститорите
Синор.БГ / 02.11.2021 г.
Варненка разработва лечебна хранителна добавка срещу ковид

sinor.bg

Иновативна дама от Варна разработва съвместно с Българската академия на науките БАН хранителна добавка от черен кимион, която е мощен имуностимулант и би имала лечебно действие срещу COVID-19, съобщават от Областния информационен център-Варна. Люба Николова се занимава с търговия на студено пресовани масла от семена и ядки, като купува суровините от Португалия, България, Украйна и Турция.

Тя извлича естествени масла с приложение в хранителната, фармацевтичната и козметичната промишленост. Продуктите се произвеждат от най-различни ядки и семена – сусам, лен, чия, бадеми, кайсиеви и тиквени ядки, шафран, черен кимион, бял риган, рапица и др. Маслата, извлечени от тях, имат редица лечебни свойства.

Тъй като амбицията на Люба Николова е да изгради собствен цех за производство, за да създава иновативни продукти за здравето и да развива експортна дейност, варненката се включва в програмата „Участие на жени в производството на селскостопански храни“ България 2021 (Empowering Women in Agrifood 2021 - EWA), която се реализира пилотно във Варна.

Тази програма дава възможност на жени от агрохранителния сектор да придобият знания и умения, необходими за започване на собствен бизнес. Програмата се изпълнява от Европейския институт за иновации и технологии в храните - EIT Food, а Регионалната агенция за предприемачество и иновации - Варна е съдействаща организация.

Освен варненката в програмата са включени още девет дами от цялата страна.

Подобни проекти би трябвало да бъдат финансирани чрез Плана за възстановяване

Студентката Илона Ангелова е автор на пилотен проект за ферма за компост, целящ опазване на ограничените ресурси на планетата. 31-годишната Мила Минчева от Добрич – бакалавър по биотехнологии, има идея за производство на био брашна от българска хлебна пшеница, смляна на каменна мелница. Бизнес планът на икономиста Ели Манолова е свързан с производство, пакетиране и маркетинг на био сушени домати. Силвия Костадинова иска да отглежда бадемови насаждения, а 20-годишната студентка Валери Коничева от Долни Дъбник възнамерява да създаде фабрика за преработка и пакетиране на пчелен мед.

Мечтата на главния счетоводител Силвия Иванова от Враца е да произвежда традиционни домашни плодови и зеленчукови специалитети по автентични рецепти. 28-годишната Мадлен Зашева развива концепция за споделено градско компостиране, а 50-годишната Ана Рачева от село Буково, Община Павликени, иска да разработи „Слънчева градина“ – семейна ферма за производство на зеленчуци и разсад с минимална употреба на изкуствени торове и пестициди. Идеята на Неда Кирилова е да създаде платформа за връзка между производители на фермерски продукти и потребители.

Десетте дами са участвали в майсторски клас по програмата, в който са придобили знания и умения, необходими за осъществяване на техните бизнес планове.

Най-добрите идеи ще бъдат наградени с 10 000 и 5 000 евро. Победителите ще бъдат избрани по време на онлайн събитие, което ще се проведе на 4 ноември 2021 г.

Всяка от участничките в състезанието ще разполага с 5 минути, за да убеди журито и публиката в потенциала на своето бизнес начинание и още 5 минути, за да отговори на всички зададени въпроси. 

Варненка разработва лечебна хранителна добавка срещу ковид
5505
 

Последни материали
Виж
Слаб интерес
Само един проект за популяризиране на пчелния мед е подаден през 2025 г.
Бобови, зърнени, кръстоцветни
Сидерати за обогатяване на почвата в лозята
Евростат
Близо 12% от работещите у нас са в риск от бедност
FAO: Деградацията на земята намалява добивите и застрашава милиарди хора
Проектобюджет 2026 г.
При предсрочно връщане на работа парите за майчинство се вдигат от 390 лева на 675 лв.
Персоналът се топи от 65 на 60
Съкращават хора от Службата за съвети в земеделието, за да работят в МЗХ
Свързани материали
Виж
В Интер Експо Център от 12 ноември
ИНТЕРФУД & ДРИНК 2025 разкрива новите тенденции и технологии в хранително-вкусовата индустрия
Бизнес климатът за независимите предприемачи и микрофирмите в Германия се влошава
Димитър Чолаков и приемствеността в семейния агробизнес
Агростатистика
Цели 69% е неплатената работна ръка в семейните ферми
БАБХ: Агнешкото задължително да се продава със страна на произход
В софийски литературен клуб от 18 до 20 март
Предстои третото издание на академия за иновации в агробизнеса
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини