Начало » Новини » Страната

Варненка разработва лечебна хранителна добавка срещу ковид

На вниманието на инвеститорите
Синор.БГ / 02.11.2021 г.
Варненка разработва лечебна хранителна добавка срещу ковид

sinor.bg

Иновативна дама от Варна разработва съвместно с Българската академия на науките БАН хранителна добавка от черен кимион, която е мощен имуностимулант и би имала лечебно действие срещу COVID-19, съобщават от Областния информационен център-Варна. Люба Николова се занимава с търговия на студено пресовани масла от семена и ядки, като купува суровините от Португалия, България, Украйна и Турция.

Тя извлича естествени масла с приложение в хранителната, фармацевтичната и козметичната промишленост. Продуктите се произвеждат от най-различни ядки и семена – сусам, лен, чия, бадеми, кайсиеви и тиквени ядки, шафран, черен кимион, бял риган, рапица и др. Маслата, извлечени от тях, имат редица лечебни свойства.

Тъй като амбицията на Люба Николова е да изгради собствен цех за производство, за да създава иновативни продукти за здравето и да развива експортна дейност, варненката се включва в програмата „Участие на жени в производството на селскостопански храни“ България 2021 (Empowering Women in Agrifood 2021 - EWA), която се реализира пилотно във Варна.

Тази програма дава възможност на жени от агрохранителния сектор да придобият знания и умения, необходими за започване на собствен бизнес. Програмата се изпълнява от Европейския институт за иновации и технологии в храните - EIT Food, а Регионалната агенция за предприемачество и иновации - Варна е съдействаща организация.

Освен варненката в програмата са включени още девет дами от цялата страна.

Подобни проекти би трябвало да бъдат финансирани чрез Плана за възстановяване

Студентката Илона Ангелова е автор на пилотен проект за ферма за компост, целящ опазване на ограничените ресурси на планетата. 31-годишната Мила Минчева от Добрич – бакалавър по биотехнологии, има идея за производство на био брашна от българска хлебна пшеница, смляна на каменна мелница. Бизнес планът на икономиста Ели Манолова е свързан с производство, пакетиране и маркетинг на био сушени домати. Силвия Костадинова иска да отглежда бадемови насаждения, а 20-годишната студентка Валери Коничева от Долни Дъбник възнамерява да създаде фабрика за преработка и пакетиране на пчелен мед.

Мечтата на главния счетоводител Силвия Иванова от Враца е да произвежда традиционни домашни плодови и зеленчукови специалитети по автентични рецепти. 28-годишната Мадлен Зашева развива концепция за споделено градско компостиране, а 50-годишната Ана Рачева от село Буково, Община Павликени, иска да разработи „Слънчева градина“ – семейна ферма за производство на зеленчуци и разсад с минимална употреба на изкуствени торове и пестициди. Идеята на Неда Кирилова е да създаде платформа за връзка между производители на фермерски продукти и потребители.

Десетте дами са участвали в майсторски клас по програмата, в който са придобили знания и умения, необходими за осъществяване на техните бизнес планове.

Най-добрите идеи ще бъдат наградени с 10 000 и 5 000 евро. Победителите ще бъдат избрани по време на онлайн събитие, което ще се проведе на 4 ноември 2021 г.

Всяка от участничките в състезанието ще разполага с 5 минути, за да убеди журито и публиката в потенциала на своето бизнес начинание и още 5 минути, за да отговори на всички зададени въпроси. 

Варненка разработва лечебна хранителна добавка срещу ковид
5466
 

Последни материали
Виж
Министър Тахов и Светлозар Патарински трябва да подадат оставки
НОКА обвини МЗХ и БАБХ в бездействие причиняващо паника и унищожение на ферми
Лесотехническият университет е съорганизатор на конференция за борба с инвазивните чужди видове
След пороите консервните фабрики ще останат без суровина за лютеници и пюрета
Обявиха датите на животновъдното изложение в Сливен за 2025 година
НАЗ иска оставката на министър Тахов, Капитанов и Петя Славчева
Декларация
Фермерски протест на 10 октомври пред сградата на ЕК в София
Свързани материали
Виж
В Интер Експо Център от 12 ноември
ИНТЕРФУД & ДРИНК 2025 разкрива новите тенденции и технологии в хранително-вкусовата индустрия
Бизнес климатът за независимите предприемачи и микрофирмите в Германия се влошава
Димитър Чолаков и приемствеността в семейния агробизнес
Агростатистика
Цели 69% е неплатената работна ръка в семейните ферми
БАБХ: Агнешкото задължително да се продава със страна на произход
В софийски литературен клуб от 18 до 20 март
Предстои третото издание на академия за иновации в агробизнеса
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини