Вместо в четири поредни дни в началото на ноември по изключение тази година заради ковид-пандемията изложенията за храни МЕСОМАНИЯ, БУЛПЕК, СВЕТЪТ НА МЛЯКОТО, САЛОН НА ВИНОТО, ИНТЕРФУД & ДРИНК и COPIS ще се проведат от 29 септември до 2 октомври, съобщиха от Интер експо център.
МЕСОМАНИЯ, БУЛПЕК, СВЕТЪТ НА МЛЯКОТО САЛОН НА ВИНОТО и ИНТЕРФУД & ДРИНК са най-големите изложения за бранша, доказали в годините ефективност като работеща платформа за бранша от хранително-вкусовата промишленост. COPIS е единственото специализирано изложение за печатни и рекламни комуникации в България, което отскоро върви с есенните представяния на бизнеса с храните.
В дните на изложенията в различни точки на залите и на открити площи ще се организират много допълнителни събития, свързани с бранша.
Залите са съобразени с мерките за безопасност установени от Министерство на здравеопазването по отношение провеждане на специализирани изложения.
На 30 септември например, ще се проведе семинар „От фермата до трапезата“, чиято основна тема е бъдещата Обща селскостопанска политика със зеленото земеделие, дигиталната трансформация и късите вериги на доставки.
Събитието се провежда като част от проекта CAP Green Zone, като целта е да събере на едно място експерти от земеделския сектор и хранително-вкусовата промишленост.
Събитието ще започне с презентация на Таня Георгиева от Националната селска мрежа за реформата за ОСП 2023-2027. Акценти ще бъдат инициативите на ЕС за трансформация на хранителната система и как ПРСР ще насърчава хоризонталното и вертикално сътрудничество между участниците във веригата на доставки. Ще бъдат представени и европейски примери за подкрепа на иновативните къси вериги за доставка.
Стоилко Апостолов от Фондация „Биоселена“ ще обърне специално внимание на „Преработка във фермата и директни продажби на краен потребител“. От неговата презентация ще разберем какви са законовите възможности за регистрация на обект за преработка на храни във фермата. Експертът ще постави фокус върху историята на създаването на Наредба 26, ще даде примери от практиката за организацията на фермерски пазари и директни доставки по домовете.
Гергана Кабаиванова от Фондация “Localfood.bg” ще изнесе доклад на тема „Малките производители като основа на българското земеделие“ – с продажбите на домашно приготвени храни и хъбове за местни храни. Експертът ще хвърли светлина и върху възможностите за публично-частни партньорства за регионално развитие на малките производители.
В края на семинарната програма е предвидено представяне на добрите примери от практиката.
„Как се управлява затворен цикъл 3 в 1: Ферма, преработвателно предприятие и хотел?“ – уникалната история на „Катарино Фуудс“ ще бъде представена от инж. Цветан Илиев – главен технолог на винарната.
“Как фермерите да стигнат до големите магазини и потребителите в града. Опит от практиката при работата с фермери на верига магазини Parkmart” – по темата ще говори Диана Попова, маркетинг-директор на компанията.