От 16 до 18 септември европейският комисар по земеделие и развитие на селските райони Януш Войчеховски участва в срещна с министрите по земеделие на държавите от Г–20, проведена във Флоренция, на която бяха обсъдени важни въпроси, свързани с политиката в аграрния сектор. На срещата е обменен опити с представители на земеделски организации и производители, които са ключови заинтересовани страни в сектора на храните. Вчера от пресцентъра на ЕК представиха седемте основни извода, постигнати след срещата.
„Тъй като светът постепенно излиза от пандемията COVID19, бях щастлив, че успях да се срещна и да обсъдя лично с моите колеги министри на земеделието от Г-20. С много от тях това беше първата ни възможност да се срещнем след почти две години”, посочи еврокомисарят.
Вторият акцент от срещата е, че всичките министри на земеделието от водещите 20 държави в света са постигнали консенсус по темата, че устойчивостта е от ключово значение за гарантиране на жизнеспособността и конкурентоспособността на земеделието в световен мащаб.
Именно затова и в декларацията, приета от Г-20 на 18 септември, се поставя акцент върху най -важните елементи от собствения подход на Европейската Зелена сделка на Комисията към земеделието. „Устойчивите и устойчиви хранителни системи наистина са от основно значение за продоволствената сигурност и храненето, като допринасят за здравословното и балансирано хранене, премахването на бедността, устойчивото управление на природните ресурси, опазването и защитата на екосистемите и смекчаването и адаптирането към изменението на климата”, посочи още европейският комисар.
Новите политики за така нареченото "въглеродно земеделие"
И допълни, че „е щастлив да види как устойчивият подход към селското стопанство поставя акцент върху приноса, направен в сектора от семейни фермери и дребни стопани. Това е много важно развитие, тъй като разширява обхвата на бизнеса и възможностите за заетост за всички участници в селскостопанската верига на стойността. Тези фермери ще се възползват от отговорни инвестиции в селското стопанство и хранителните системи и ще ги накарат да ангажират иновативни технологии, които ще подкрепят прехода към устойчиви и устойчиви хранителни системи.
Преминаването към устойчивост също е осъзнаване, че засилената конкуренция все повече ще цени високо ориентираното към качеството производство, като същевременно гарантира, че всички производители в хранителната система ще се съгласят с тази промяна в общите усилия за осигуряване на продоволствена сигурност за нарастващото световно население.
В този смисъл срещата на Г-20 е подчертана важността на услугите за развитие на капацитет, обучение и разширяване за местните производители, дребните производители и семейните фермери, които са необходими за справяне с ключовите аспекти на устойчивостта на хранителните системи. Този подход ще се превърне в усвояване на земеделски практики и технологии, които са едновременно продуктивни и устойчиви, базирани на наука и данни, както и вкоренени в местния контекст и обстоятелства.
„Ние извлекохме уроци за бъдещата устойчивост на селското стопанство, потвърдихме отново сътрудничеството си за по-добро и по-силно възстановяване и се съгласихме, че централното предизвикателство за десетилетията напред ще бъде трансформацията на селското стопанство за постигане на икономическа, социална и екологична устойчивост”, посочи още Войчеховски.