Късно вчера от министерството на земеделието съобщиха, че временно спират приема на проекти за преработка на селскостопанска продукция по подмярка 4.2., поради „необходимост от прецизиране на текстове в методиката за кандидатстване, възникнала в хода на преговорния процес с Европейската комисия”. По тази причина ще бъде актуализиран текстът, свързан с допустимостта на кандидатите и изискването за 36-месечна история на обектите за преработка на селскостопански продукти, в които е извършвана дейност по преработка.
От прессъобщението не става ясно дали Еврокомисията смята този текст за дискриминационен спрямо новосъздадените фирми и дали той ще продължи да се прилага.
От министерството обаче обещават, че всичките промени за кандидатстване по тази подмярка, включително всички приложими документи, ще бъдат качени за обществено обсъждане със заинтересованите страни в началото на месец октомври.
Очаква се новата процедура за прием на проектни предложения по подмярка 4.2 да стартира около 15 октомври 2021 г., като срокът за кандидатстване ще бъде не по-кратък от 4 месеца.
Очертава се тежка зима 2021 - 2022 г.
Бюджетът се запазва в размер на близо 390 млн. лева. Отново се припомня, че по този прием се подпомагат инвестиции за подобряване на цялостната дейност, икономическата ефективност и конкурентоспособността на предприятия от хранително-преработвателната промишленост - консервни предприятия, мандри, фирми от месопреработката и др.
Чрез подмярката ще се стимулира по-добро използване на факторите за производство, въвеждане на нови продукти и подобряване на качеството и безопасността на храните, и тяхната проследяемост.