Начало » Новини » Коментари
17.08.2023 г.

С нови 51 млн. лева ще бъдат субсидирани още 65 проекта в преработвателния сектор

ПРСР 2014-2020
С нови 51 млн. лева ще бъдат субсидирани още 65 проекта в преработвателния сектор

sinor.bg

На страницата на Министерството на земеделието и храните са качени промени в насоките за кандидатстване по подмярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ от мярка 4 „Инвестиции в материални активи“ от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР 2014-2020 г.). След обсъждането с бранша, което ще продължи до 24 август, се очаква с увеличения бюджет от 50 979 648,27 лева  (ЕЗФРСР и национален бюджет) да бъдат финансирани още 65 инвестиционни проекта, съобщиха от агроминистерството.

Проведеният от 14.10.2021 г. до 31.03.2022 г. прием беше с бюджет от 426 280 028,74 лв. /217,9 млн. евро, от които 82,6 млн. евро от Инструмента на Европейския съюз за възстановяване (European Union Recovery Instrument – EURI)/. В периода на приема са постъпили 558 проектни предложения с обща стойност на заявените публични средства /БФП/ почти 330 млн. евро публични средства.

В съответствие с процедурата за оценка на проектните предложения 436 от постъпилите проекти са преминали етапа на административно съответствие и допустимост и за тях е извършена техническа и финансова оценка, като полученият минимален брой точки по последното проектно предложение е 23. След приключване на етап „Техническа и финансова оценка“ в обхвата на разполагаемия бюджет по процедурата са одобрени 354 проектни предложения, получили по критериите за оценка до 44 точки включително, по които поетапно ДФ „Земеделие“ е започнал сключване на административни договори за предоставяне на финансова помощ след извършване на проверките за съответствие на кандидатите с изискванията за бенефициент.

Промени в Стратегическия план

С писмо от фонд „Земеделие“ е доказано, че допълнително необходимите средства за финансиране на всички одобрени 65 проектни предложения, получили под 44 точки по критериите за подбор, са в размер на 50 979 648,27 лв.

След направен анализ от страна на фонда и министерството на земеделието плюс остатъчни средства от предходни периоди на приеми, като се вземе предвид натрупаната стойност от нереализирани договори за подпомагане, намаления на стойността на одобрената субсидия по договорите поради анекс или на етап обработка на заявки и искания за плащане, е установуно, че има генериран остатъчен свободен ресурс по подмярката.

Наличието на допълнителните свободни средства в бюджета на подмярката ще предостави възможност за сключването на още 65 договора по проекти от резервния списък. Целта е да се да бъдат усовени и бюджетните финансови показатели по Програмата при спазване на правилото N+3, четем в мотивите на заповедта.

С нови 51 млн. лева ще бъдат субсидирани още 65 проекта в преработвателния сектор
4570
 

Последни материали
Виж
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Без установени огнища на заболяването
В Габровско въведоха превантивни мерки срещу птичия грип
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Свързани материали
Виж
Фонд Земеделие
Общините са получили над 17 млн. лв. за ДДС по селската програма
МЗХ открива допълнителен прием по схема за ваучери за гориво
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини