През първата половина на годината производството на свинско месо в Германия е намаляло с 1,2% (31 500 тона) спрямо същия период на 2020 г. до 2,5 млн. тона, сочат предварителни данни на Германската федерална статистическа служба, цитирани от електронното издание Pig333. Важно е да се отбележи, че кланичното тегло на свиня е намаляло до 96,6 килограма през юни, след като през ноември и декември 2020 г. нарастваше неотклонно, за да достигне връх от 99 килограма през януари, но оттогава неотклонно спада. Тримесечният ръст през месеците около Коледа се дължи най-вероятно на затварянето на част от кланиците или намаляване на производствения им капацитет заради ограниченията, налагани за борба с разпространението на коронавируса, като част от прасетата останаха по-дълго от обичайното при производителите и наддадоха допълнително тегло.
Свинското държи най-голям дял сред месата в Германия, като през първата половина на 2021 г. почти две трети (65,9%) от произведеното месо в страната е било свинско, следвано от птичето с 20,2% и говеждото с 13,5%, докато овчето, козето и конското месо имат дял от едва 0,4% в цялата продукция. От гледна точка на дългосрочното развитие се наблюдава значително нарастване на производството на птиче месо в Германия от 2000 г. насам – докато за посочения период количествата свинско са нараснали с 30%, при птичето увеличението достига 109%.
През първата половина на 2021 г. през кланиците в Германия са минали общо 28,3 млн. свине, едър рогат добитък, овце, кози и коне. Като се вземе предвид и пилешкото, производството на месо в Германия е намаляло с 1,7% (64 500 тона) спрямо първите 6 месеца на 2020 г. до 3,8 млн. тона.