Начало » Новини » Света
06.09.2021 г.

През август цените на храните в световен мащаб отново поеха нагоре

Захарта и растителните масла са в основата на поскъпването
През август цените на храните в световен мащаб отново поеха нагоре

След като през юни и юли храните поевтиняваха в световен мащаб, през август отново се стигна до повишаване на цените им, като те вече са с 32,9% над нивото, регистрирано през същия месец на 2020 г., обявиха от Организацията за земеделие и прехрана. Индексът на цените на храните, изчисляван от агенцията към ООН и отразяващ месечните промени в цените на основни зърнени култури и растителни масла, млечни и месни продукти, както и на захарта, отчете ръст от 3,1% спрямо юли до 127,4 пункта. От организацията уточняват, че повишаването на индекса се дължи основно на поскъпването на захарта, растителните масла и зърнените култури.

През миналия месец подиндексът за зърнените култури отчете ръст от 3,4% спрямо юли до 129,8 пункта, като вече е с 31,1% над нивото си от август 2020 г. Заради влошените перспективи за реколтата в големи производителки световните цени на пшеницата се повишиха с 8,8% на месечна база. При останалите зърнени култури обаче картината бе пъстра. Понижаването на прогнозите за реколтата от ечемик най-вече в Канада и САШ, както и поскъпването на пшеницата доведоха до повишаване на международните котировки при ечемика с 9% в сравнение с юли. Цените на царевицата обаче се понижиха с 0,9%, след като подобряването на перспективите за реколтата в Аржентина, Европейския съюз и Украйна компенсира влошаването на прогнозите за производството в Бразилия и САЩ.

При растителните масла през август бе отчетен среден ръст на подиндекса от цели 6,7% до 165,7 пункта и той достигна 6-месечен връх. В основата на повишаването на подиндекса е поскъпването на палмовото и рапичното масло и слънчогледовото олио. Повишаването на цените на палмовото масло е предизвикато от запазващите се опасения за невъзможност за реализиране на пълния потенциал на производството, което би довело до спад и на запасите в Малайзия. Високото търсене в ЕС на фона на прогози за спад на световното предлагане вдигна цените на рапичното масло. Колкото до олиото, то поскъпна заради спада на предлагането за износ от Черноморския регион, където се очакваше излизането на пазара на новата реколта.

Усреднената стойност на подиндекса за млечните продуукти през август се понижи слабо спрямо юли до 116 пункта, но остава с 13,6% над нивото си от август миналата година. Запазващото се слабо търсене за незабавен внос на сухо мляко на фона на сезонното увеличаване на предлагането за износ от Океания в началото на производствения сезон там доведе до спад на котировките на продукта. Сирената обаче поскъпнаха заради нарасналото вътрешно търсене в Европа при спад на предлагането и въпреки лекото понижаване на цените в Океания заради нарасналото производство. Цените на маслото също се повишиха слабо под влияние на силното търсене за внос с кратък срок на доставка от страните в Югоизточна Азия.

При месните продукти през август бе отчетено слабо повишение на подиндекса, но е възможно крайната му стойност да се промени заради неполучени данни при изчисляването, като вместо тях са използвани прогнози. Подиндексът обаче остава с 22% над нивото си от август миналата година. Активните покупки от Китай на овче и говеждо месо и намаляването на поголовието в Океания са в основата на поскъпването им. Повишиха се цените и на пилешкото благодарение главно на стабилното търсене за внос от страните от Източна Азия и Близкия изток, както и на ограничения ръст на производството в част от големите страни-износителки, породен от високите производствени разходи дефицита на работна ръка. Цените на свинското обаче се понижиха заради продължаващия спад на покупките от Китай и слабото вътрешно търсене в Европа при известно увеличаване на животните за клане.

Подиндексът за цената на захарта скочи с 9,6% през август спрямо юли до 120,1 пункта, като след непрекъснато 5-месечно поскъпване цените на сладкия продукт достигнаха най-високото си ниво от февруари 2017 г- насам. Опасенията от щетите, нанесени на реколтата от захарна тръстика от продължилата доскоро суша и последвалите студове в Бразилия, която е най-големият износител на захар в света, са причина за поскъпването. То можеше да бъде още по-голямо, но поевтиняването на суровия петрол и обезценяването на бразилския реаал спрямо щатския долар оказаха ограничаващо въздействие. В същата посока подействаха и добрите перспективи за реколтите от захарна тръстика в Индия и захарно цвекло в ЕС.

През август цените на храните в световен мащаб отново поеха нагоре
7260
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
След споразумение между производителите и министерството на развитието
В Гърция свалиха цените на някои стоки за Великден
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
При соевия и слънчогледовия шрот е отчетен спад от 5 на сто
Потреблението на рапичен шрот в ЕС подобри рекорда през миналата година
Обзор на Софийска стокова борса за периода 9-12 април 2024 година
Липсва предлагане на зърно на борсата с изключение на хлебната пшеница
Цената се повиши леко спрямо търга преди 4 седмици
Йордания закупи планираните 60 000 тона фуражен ечемик
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини