Начало » Новини » Страната
31.08.2021 г.

На 2 септември фермери излизат в предупредителна стачка заради бюджета

Последиците от управелението на ГЕРБ
На 2 септември фермери излизат в предупредителна стачка заради бюджета

sinor.bg

За четирите месеца от управлението на служебния кабинет земеделският бранш отнесе два неочаквани шамара от властта, без да са ясни точните причини. Първият бе с неочакваното премахване на проекта за реконструкция на напоителните системи от Плана за възстановяване и развитие на България, където бяха заложени над 800 млн. лв., но впоследствие бяха орязани и прехвърлени по други пера. А вторият шамар се случи с актуализацията на бюджета за 2021 г., когато секторът беше изцяло отрязан от допълнително подпомагане. И то в момент, когато фонд „Земеделие” беше на нула по отношение на възможните компенсации заради ковид кризата. 

Дали причината за това отношение към агросектора е в огромното източване на национален и европейски ресурс, допуснат в земеделието от предишното управление на ГЕРБ, защото ефект от тези субсидии няма, или защото през последните десет години останалите сектори на икономиката бяха доста ощетени откъм подпомагане - засега никой от бранша не може да си обясни.

Голяма част от земеделските организации обаче са готови да протестират - и това беше изразено на вчерашната среща във Велико Търново, където се събраха представители на животновъдни асоциации и производители на плодове и зеленчуци. Всички те са сред силно засегнатите от сушата браншове, които страдат и от скъпите горива, и от новите цени на суровините. Основното искане на земеделците е при гласуването на новите текстове в Закона за бюджет 2021 г. бизнесът с храни да бъде равнопоставен с останалите подотрасли на икономиката, като се заложат антиковид мерки със съответния финансов ресурс. И ако политиците не се ангажират, на 2 септември от 11 до 16 часа те ще протестират, блокирайки пътя София – Варна при великотърновското село Шереметя.

В интервю за Синор.бг Божидар Петков, председател на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните, изрично подчерта, че „протестът е само предупредителен, като земеделците в никакъв случай не смятат да извиват ръце или да поставят неаргументирани искания”. Защото поскъпването на фуражите тази година ще влоши състоянието на редица важни подсектори – особено в областта на животновъдството.

Какво каза земеделският министър по повод подпомагането

Неслучайно птицевъди и свиневъди коренно загърбиха земеделското министерство и потърсиха за съдействие министъра на икономиката Кирил Петков, в чието лице бизнесът вижда модерен държавник и финансист, който би могъл да прозре пропуските, допуснати в сегашното управление на агросектора.

Трета част от земеделците – картофопроизводители, животновъди и други, започнаха серия от преговори с новите партии в парламента, защото те също биха могли да променят досегашната корумпирана система за развадане на пари, през която изтичаха немалка част от бюджетите, предназначени за земеделците.

Днес сутринта представители на животновъдите, решили да стачкуват на 2 септември, имаха поредица от срещи с председателя на комисията по земеделие в парламента Пламен Абровски. Целта е депутатите от 46-я парламент да защитят бранша. Защото, ако комисиите не включат 110 млн. лв. допълнителна подкрепа в бюджета на фонд „Земеделие”, цялата земеделска общност ще излезе на протест.

Екатерина Стоилова

На 2 септември фермери излизат в предупредителна стачка заради бюджета
12466
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Транспортни стачки сковаха Германия и Италия
Инициативен комитет
Фермерските протести са насрочени за 18 и 19 септември - на възлови места из страната и в София
Очаква се протестът да обхване и Италия от утре и Франция от понеделник
Стачка на шофьорите на камиони в Испания е на път да съсипе търговията с плодове
Мнението на бранша
Милтенова: На 16 март вдигаме национална стачка – без опити за политизация!
Днес всички засегнати от сушата асоциации се събират в старата столица
На извънредна среща в Търново браншът решава дали да има стачка
Призовават към стачка
Синдикатите настояват горските да бъдат приравнени със статута на полицаи и пожарникари
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини