Начало » Новини » Коментари
31.08.2021 г.

Кирил Петков ще съдейства на свиневъди и птицевъди за справяне с COVID-кризата

Когато единият министър е безпомощен при взимането на решенията
Кирил Петков ще съдейства на свиневъди и птицевъди за справяне с COVID-кризата

sinor.bg

Представители на три от асоциациите в птицевъдството и свиневъдството спешно са провели на 30 август среща с министъра на икономиката Кирил Петков за разрешаване на поредната криза, обхванала бранша това лято. Фактът, че вчера те са потърсили помощ от колегата на земеделския министър Христо Бозуков, определено говори за невъзможност на последния да стегне редиците на администрацията в повереното му ведомство и да се реагира адекватно на проблемите. Ще припомним, че преди седмица животновъдите се обърнаха към Бозуков с искане за спешна помощ във връзка с високите цени на фуражите, горивата и липсата на реализация на готовата продукция.

В писмо до медиите председателите на асоциациите на промишленото птицевъдство, на индустриалното свиневъдство и на свиневъдите в България припомнят, че няколкократно досега са алармирали за кризата, но поради липса на мерки за разрешаване на сложната ситуацията, те са потърсили среща с министъра на икономиката Кирил Петков.

„И двата сектора са изправени срещу сериозни затруднения и финансова криза, предизвикана  както от огнищата на болести като АЧС и инфлуенца по птиците в страната, така и влошеното състояние на пазара и намалената консумация на животински продукти в следствие на разпространението на пандемията от COVID-19”, посочват фермерите.

Освен резкия скок на фуражите, който варира между 30 и 70% през последните години, животновъдите страдат също от продажби на гоовата продукция под себестойност и навременно държавно подпомагане.

Заетите в сектора настояват за актуализиране на бюджета и нотифициране на нови схеми за държавно подпомагане в рамките на 2021 година и за нови предложения, с които сектор „Земеделие“ да бъде подкрепен в Националния план за възстановяване и устойчивост. Свиневъдите и птицевъдите настояват за увеличение на средствата по мярката за хуманно отношение към животните, а също и за актуализиране на списъка с кода за икономически дейности (КИД).

При срещата си с Бозуков представителите на Асоциацията на индустриалното свиневъдство в България, Асоциация на свиневъдите в България и Асоциация на промишленото птицевъдство са настояли за достъп до нисколихвени или безлихвени кредити, но „за съжаление не срещнахме разбиране и бърза реакция за справяне с кризата в двата сектора”, се посочва в писмото на браншовиците.

Миналата седмица браншът е алармирал агроведомството и за съмнения за лоши практики и недобронамереност при прилагането на подмерки 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ и 5.1 „Подкрепа за инвестиции в превантивни мерки, насочени към ограничаване на последствията от вероятни природни бедствия, неблагоприятни климатични явления и катастрофични събития“ на ПРСР 2014 -2020 г. Определено тези практики са проведени от предишния кабинет, но те са очаквали разрешаването им от служебния.

В сигнала, адресиран към отговорните лица и институции, се споменава за липса на единен подход при оценяване на проектите и неравнопоставено третиране на бенефициентите. В продължение на 14 месеца фермерите очакваха одобрение на представените от тях проекти за биосигурност, които сами по себе си не носят добавена стойност. Тези инвестиции бяха направени още през изминалото лято, най-вече със заеми от банки, когато болестите бяха в разгара си. От тогава до момента, единственото, което става ясно е, че проектите са орязани в някои случаи повече от 80%. Все още договори за финансиране няма, се посочва в писмото на браншовиците до министрите и медиите.

"Ако държавата не се намеси, редица животновъди от двата сектора ще бъдат изправени пред фалити и невъзможност да продължат дейността си", посочват животновъдите. Заетите в сектора изразяват и готовност за протести, докато не бъдат предприети необходимите мерки за разрешаване на сложната картина в сектора, както и да сезират европейските институции.

При срещата си с фермерите министър Петков е изразил готовност за съдействие по въпросите, обвързани с неговата компетенция. На първо място, ще бъдат предприети действия  за актуализиране на списъка с КИД, за да могат свиневъди и птицевъди да участват по мерките, свързани с преодоляване на последствията от кризата с COVID-19 и през следващия програмен период.

Петков е одобрил и предложението им, свързано със списъците за обществени поръчки при доставки на месо за държавните институции. Той е одобрил искането на бранша продуктите от месо да бъдат включени в търговията на Софийската стокова борса, така че държавните институции да правят покупните си през нея при съответните критерии. Ако това стане, свиневъдният и птичевъден бранш ще имат гарантирано потребление от училища, министерства и други ведомства.

Браншът и министърът са постигнали съгласие и по искането им самите асоциации да сигнализират държавните институции за незаконен внос или измамни схеми, свързани с незаконен внос.

В срещата са участвали и представители на Българска банка за развитие (ББР), които са поели ангажимент да бъдат разглеждани приоритетно кредити за оборотни средства, при благоприятни за бизнеса условия.

Кирил Петков ще съдейства на свиневъди и птицевъди за справяне с COVID-кризата
13813
 

Последни материали
Виж
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Европейска асоциация за вълна
Бъдещи разговори в МЗХ
Отрязаните от украинската помощ производители на овес, ръж и тритикале очакват обезщетения
Румъния: Държавен служител е заподозрян в земеделска измама на стойност 561 000 евро
МЗХ
Обследват пораженията от падналата градушка в Централна България
Новият сорт показва желаният баланс от добив, устойчивост и качество на реколтата
Отлични отзиви от Виго за ранната реколта краставици в Петрич
Свързани материали
Виж
Федерална програма
Германия задели един милиард евро за реорганизация на свиневъдството
Първата помощ е за оранжеристи, лозари, свиневъди и птицевъди
От днес фонд „Земеделие” разполага с държавна помощ от 444,7 млн. лв. за фермерите
Фонд „Земеделие”
Кандидатстването за извънредна помощ става от 29 юли, плащането – до 30 септември
Ново!
Проект на Наредба за предоставяне на извънредна финансова помощ на земеделските стопани пострадали от войната между Русия и Украйна
Правителството на страната планира да изплати до 290 000 евро на ферма
ЕК утвърди помощта от 175 милиона евро за френските свиневъди
Войчеховски отговори на исканията на евродепутати за спешни мерки в сектора
Защо ЕК се противопоставя на подпомагането на свиневъдите на ниво ЕС
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини