Начало » Пазари » Плодове и зеленчуци
18.03.2022 г.

Стачка на шофьорите на камиони в Испания е на път да съсипе търговията с плодове

Очаква се протестът да обхване и Италия от утре и Франция от понеделник
Стачка на шофьорите на камиони в Испания е на път да съсипе търговията с плодове

Безсрочна стачка ва шофьорите на камиони в Испания заради поскъпването на горивата може да застраши цялата верига за доставки на плодове и зеленчуци в страната и извън нея, съобщи електронното издание FruitNet. Стачката бе предприета от испанската Платформа за защита на сухоземния търговски транспорт, която представлява малките компании за товарни превози и самонаетите шофьори. Тя продължава вече 5-ти ден, заплашвайки с недостиг на свежи плодове, зеленчуци, млечни продукти, риба, месо и други стоки в испанските супермаркети и местните пазари на едро. Освен това протестът е част от международно движение срещу инфлацията и повишаващите се цени на горивото, в рамките на което се планира да се присъединят и шофьорите на камиони в Италия от 19 март, а във Франция се говори за стачка от 21 март. Протести на шофьорите на камиони има и извън Европейския съюз, като в Мароко те вече стачкуват 4-то поредно денонощие.

Стачката в Испания съвпадна с приключването на зимния сезон в провинция Алмерия, която е сред най-големите производители на плодове и зеленчуци в страната, когато доставяните количества достигат една от върховите си точки през годината. От столичния пазар на едро Mercamadrid, който е най-големият в страната и основен разпределителен център за плодове и зеленчуци, съобщиха, че вчера са получили едва половината от обичайните количества. Местните търговци на едро бяха подготвени за стачката, попълвайки запасите си няколко дни преди започването ѝ, но в бъдеще недостигът е неизбежен, ако доставките не бъдат подновени. Източници от пазара на едро Mercabarna в Барселона още онзи ден обявиха, че нямат проблем с доставките, но се очаква предлаганите количества пипер, патладжани, тиквички и ягодови култури, доставяни от южните части на Испания, да намалеят към края на седмицата.

Стачката се отразява и на фермерите в Испания, тъй като са принудени да спрат прибирането на реколтата, докато не бъде разрешен проблемът с превоза. „Вече сме свидетели на натрупването на непродадени партиди продукти в оранжериите”, заяви Андрес Гонгора, секретар на испанския Координационен комитет на организациите на земеделските производители и животновъдите. От Федерацията на асоциациите на търговците с плодове и зеленчуци в Андалусия съобщиха, че 17 нейни членове вече са били принудени да прекратят дейността си. От началото на стачката фермерите в нея не са успели да продадат около 1800 тона плодове и зеленчуци, като загубите са на стойност милиони евро. „Ако не бъде вамерено бързо решение, само след няколко дни по рафтовете в магазините вече ще липсват много от плодовете и зеленчуците”, изтъкват от браншовата организация. На свой ред Луис Мигел Фернандес, мениджър в Асоциацията на организациите от сектора на плодовете и зеленчуците в провинция Алмерия (Coexphal) каза в свое интервю за местен вестник, че „дейността на много компании просто е парализирана, а тонове плодове и зеленчуци просто ще бъдат изхвърлени на бунището”.

В пристанището на Кадис в момента пък е необичайно пусто, макар доскоро много товарни кораби да чакаха да влязат. Стоки сега се товарят само на 2 терминала, а внасяните продукти се доставят само с железопътен транспорт.

Стачка на шофьорите на камиони в Испания е на път да съсипе търговията с плодове
10975
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
При това без печалба за търговеца
В Нидерландия продават испански оранжерийни череши по 75 евро килото
През тази година обаче всичко се развива благоприятно за растенията
Недостигът на вода и нарасналите разходи свиват площите с чесън в Испания
В рамките на търговски режим с ЕС без мита и квоти
Испания има интерес от внос на слънчоглед и царевица от Украйна
Във ферма за едър рогат добитък с близо 180 животни
Откриха огнище на син език в испанска автономна област за пръв път от 15 години
Силната буря през октомври се отрази зле на ягодовите култури
Площите с малини в Испания се свиват рязко заради ниските цени
Испания спечели рекордните 1 млрд. евро от износа на краставици
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини