Начало » Новини » Страната
26.08.2021 г.

Градинарите настояват в актуализацията на бюджета да има средства и за земеделие

Според внесения в парламента проект агроминистерството няма да получи повече пари
Градинарите настояват в актуализацията на бюджета да има средства и за земеделие

sinor.bg

Производителите на плодове и зеленчуци настояват в актуализацията на бюджета да бъдат заложени средства за подпомагане на стопанствата заради ковид пандемията и неблагоприятните за реколтата климатични промени. Това каза пред Sinor.bg Мариана Милтенова, председател на Управителния съвет на Националния съюз на градинарите в България.

Припомняме, че земеделското министерство е поискало 110,5 млн. лева за компенсации за земеделците, но засега не се предвижда да ги получи, според внесения в Народното събрание проект.

На среща с представители на парламентарната земеделска комисия фермерите са отправили редица искания, като сега настояват между първо и второ четене да бъдат заложени средства за стопанствата - по думите на Милтенова „за ковид мерки и за реакция на климатичните промени, които съсипаха голяма част от зеленчуците в страната по независещи от нас причини“.

Представителката на бранша припомня, че производителите на зеленчуци и плодове са в особено тежко положение след миналогодишния срив в туристопотока и потреблението в условията на пандемия, острата липса на работна ръка, продължаващата втора година суша и поскъпналия ток. „Ние не получихме подпомагане по мерките 60:40 или 80:20, за разлика от ресторантьорите. Тях, като ги затворят, и ние не можем да реализираме продукцията“, обясни Милтенова.

Предложенията на сектора

Пред депутатите от земеделската комисия фермерите са поставили нерешени въпроси, повдигани и пред предишни правителства - за сивия сектор, за нерегламентирания внос, предложението си за намаляване на ДДС. Този данък по думите й в редица европейски страни, като Румъния и Германия, е по-нисък за зеленчуците и плодовете. Според фермерите сивият сектор ще намалее, ако при пресните продукти се въведе обратно начисляване на ДДС.

Свиване на площите

Милтенова допълва, че много прозводители, включително с модерни стопанства, обмислят да ги продадат, за да намалят натрупаните загуби на фона на високите разходи за горива и напояване. Някои вече намаляват в пъти засетите площи. Тя даде пример с производител на пипер, който е отчел загуба от 300 лева на декар и обмисля изобщо да се откаже от тази култура. „Нека на всички да е ясно защо няма да има български пипер, домати и краставици. Политиката в продължение на 20 години е в посока унищожение на нашия сектор“, коментира тя.

Позицията на картофопроизводителите е сходна

За 2020 г. агростатистиката отчита 3,5% намаление на реколтираните площи със зеленчуци. Мариана Милтенова очаква и тази година да бъде отчетено свиване, но според нея то е още по-голямо при засетите площи със зеленчуци.

Като цяло тази година тя очаква свиване на площите с пипер, краставици и домати и предполага, че част от черешите са останали необрани въпреки увеличението на площите поради липсата на работна ръка.

Схеми със субсидиите

„В същото време има хора, които не произвеждат, просто уж засяват, уж реколтират, очертават и получават субсидия без да произвеждат и да обработват“, казва председателят на Националния съюз на градинарите. Тя дава пример и с наскоро продадена черешова градина, като новият собственик няма намерение да пръска и да бере, а само да взема само субсидии. „Това не са традиционните производители, а хора извън сектора, които влизат с различни схеми, за да получават субсидия. Това разбива тотално пазара“, коментира Милтенова.

На крайните количества продукция влияе и наличието на стари градини, които не се гледат както трябва, но се очертават за субсидии.

Напояването засега остава без финансиране

След като възможността да се финансира напояването чрез Плана за възстановяване отпадна, градинарите искат в новия план да се финансират мерки на индивидуалните стопанства за сондажи, за ресурсоспестяващи методи за напояване и за резервоари за съхранение на вода там, където няма мрежа на „Напоителни системи“. Засега това предложение не среща положителен отговор.

Милтенова изчислява, че от предвидените грантове за България по Плана за възстановяване в размер над 12 млрд. лв. от евросредствата ще бъдат заделени едва 2,2% за земеделие – около 267 млн. лв.

Запитана дали градинарите ще кандидатстват с проекти за напояване по мярка 4.1 на ПРСР, тя посочи как „в момента хората се чудят дали има смисъл да кандидатстват, след като се одобряват проекти само на определени консултанти“.

По думите й миналодишното подпомагане за средните стопансва за ковид мерки е било между 3 до 5 хил. лв. за цялата година при невъзможност за реализация на продукцията. „Тази година ги няма предвидени и тези пари и ние питаме къде стои сектор "Земеделие" в политиката на правителството“, коментира тя.

„Преди да направиш каквото и да е, трябва да реши въпросът с доставка на храна за хората. Ако не си решил въпроса за изхранването на населението, абсолютно всичко друго губи смисъл – строителство, пътища, технологии, образование, здравеопазване, ако хората нямат храна и не могат да живеят“, заключава председателят на Националния съюз на градинарите.

Надежда Иванова

Градинарите настояват в актуализацията на бюджета да има средства и за земеделие
6183
 

Последни материали
Виж
Как правилно да използваме на яйчените черупки в градината?
Търсите нива под наем? Вижте в сайта на „Агрион“
Новият Quadtrac 715 на Case IH спечели поредна международна награда
Фермерските пазари стават традиционни с промени в нормативната уредба
Иска се 5% самоучастие
Банката за развитие отпуска изгоден лизинг за земеделска техника и производствено оборудване
Млади фермери от Добрич получават безвъзмездно по 48 895 лева
Свързани материали
Виж
Започна изложението за плодове и зеленчуци „Фрескон“ в Солун
По казуса с контрола върху вноса на плодове и зеленчуци
ВАС отмени връщането на частната лаборатория на Капитан Андреево
С изключение на ябълките и мандарините миналогодишната реколта е пълен провал
Производството на плодове в Хърватия се срива от година на година
Събирачите на диворастящи гъби и плодове ще имат право на пенсия
Предстоящо
Бъдещето на консервната индустрия ще се дискутира на 4 април в Старосел
Предстои да се изготвят указания за кандидатстване за помощта
ДФЗ одобри 3 млн. лева за застраховки на продукцията в сектор „Растениевъдство“
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини