Начало » Хоби земеделие » Малката градина
06.08.2021 г.

Холандска болест по бряста в Софийско

Лоши новини за паркове и градини
Холандска болест по бряста в Софийско

Брястът е широколистен вид, спадащ към сем. Брястови (Ulmaceae), род (Ulmus). Родът обхваща над 15 вида, от които у нас виреят полският (U. campestris или U. glabra),  планинският (U. montana) и белият ( U. effusa). Дърветата от посочените видове при подходящи условия израстват до 40 м. Диаметърът на стъблото може да достигне 1,20 м. Дървесните корони са добре облистени. Листата са асиметрични и са наредени в две редици. Преди тяхното развитие се появяват съцветията като кичури.

Посочените ботанически особености привличат любителите на дървесните видове. Поради това брястове могат да бъдат срещнати не само в парковете, но и в по-големи дворове, най-често във вилните зони. Тези величествени дървета, обаче, от десетилетия са застрашени от унищожаване поради нападението на болестотворна гъба. Тя причинява болест, която е почти нелечима и най-често болните дървета умират в период от няколко години.

Резитбата като хирургическа практика

Болестта е проучена за първи път преди век в Нидерландия (Холандия). Десетилетия по-късно вече носи името холандска болест.

Външните признаци се явяват по листата и клоните. Листата повяхват, листната петура издребнява, сивее, жълтее, съхне. Част от листата падат далече преди края на вегетацията. Леторастите съхнат, съхнат цели клони. Кората на клонките се напуква и отделя по характерен начин като люспи.

Отслабналото дърво става обект на вторично нападение от гъби, хранещи се с мъртва тъкан, известни в науката като сапрофити. Болните дървета могат да оцелеят до края на вегетацията, но посрещат зимата незапасени с хранителни вещества и загиват. Болестта може да протече и бързо (остро, акутно). Загиват млади жизнени и бързорастящи дървета.

За предотвратяването на холандската болест специалистите препоръчват борба с насекомите, които нападат дървесното лико и така спомагат за заразяването на дърветата от патогенната гъба. Проучванията показват относителна устойчивост на видовете Ulmus pumila L. и Ulmus parvifolia Jacq.

Необходимо е редовно и внимателно обследване на градините, където растат брястове, за да бъдат открити навреме признаците на болестта. Желателно е диагнозата да бъде поставена след изследване от специалист и на вътрешните признаци в проводящата система.

Изсъхналите клони на болните дървета, както и загиналите дървета в парковете и дворовете подлежат на унищожаване. Мъртвата дървесина трябва да бъде изгорена. Засаждането на брястове трябва да става на благоприятни за вида природни условия, защото по-високите температури, сушите и спадането на подпочвените води отслабват жизнеността на дърветата.

Доц. д-р Антоний Стоев

ИПАЗР „Никола Пушкаров”

София

 

Холандска болест по бряста в Софийско
14865
 

Последни материали
Виж
Приеми за над 100 млн. лв. ще бъдат отворени по ПМДРА до края на 2024 г.
ДФЗ
Изплатени са близо 80,5 млн. лв. по еко схемата за разнообразяване на културите
ДФЗ
Преведени са над 30,5 млн. лева за биологично растениевъдство за 2023 - ето ставките!
Предстоящо
На 29 юни в Козлодуй ще се проведе Фестивалът на рибата
Министерство на иновациите и растежа
Меморандум за сътрудничество в областта на зеления водород
Наръчник Кампания 2024
Срокове и дейности, приложими през 2024 г. за екосхемата Еко-БРЕИ
Свързани материали
Виж
Стратегия
Компания за търговия с млечни продукти увеличава запасите в Гърция
Кухня
Холандски кулинарни изкушения ще бъдат демонстрирани в София
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини