В последната си краткосрочна прогноза Европейската комисия посочва, че свинското месо ще бъде единственото, чието производство до края на годината ще нарасне с 1,7%, или 394 хил. тона, докато при всички останали видове меса се очертава спад. За говеждото месо той се оценява на 1,3% (92 хил. тона) заради свиването на сектора на общественото хранене вследствие на ограниченията, налагани в държавите-членки за борба с пандемията от коронавирус. Производството на птиче месо се прогнозира да намалее с 0,9% (121 хил. тона), макар че с подновяването на работата на заведенията вътрешното потребление се очаква да нарасне, като запасите от замразено месо ще покрият част от това увеличение. Оценката за производството на овче и козе месо е за запазване на количествата наминалогодишното ниво с евентуален минимален ръст от 0,1% (688 тона).
Колкото до износа на месо от ЕС, от ЕК прогнозират, че при свинското месо той ще нарасне с 5% въпреки препятствията пред търговията (забраната за износ за част от държавите в Източна Азия заради АЧС и проблемите с контейнерите, както и напускането на Великобритания). При говеждото платежоспособните пазари като Канада и Япония би трябвало също да осигурят ръст благодарение и на влезлите наскоро в сила търговски споразумения между тях и ЕС.