Начало » Новини » Страната
21.07.2021 г.

Как гръцките фермери скъсяват връзката с потребителите

Гръцки фермери споделят опит с екип от Трайкийския университет
Как гръцките фермери скъсяват връзката с потребителите

Снимки на Трайкийски университет

Ректорът на Тракийския университет доц. Добри Ярков и изследователски екип по Националната научна програма „Здравословни храни за силна биоикономика и качество на живот” от Стопанския факултет са посетили Източна Македония и Тракия – силно развитият аграрен район на Гърция, където са обменили опит във важни сфери от производството. Заедно с колеги от областта Еврос с център град Александруполис, специалистите са посетили биоферми и са видяли опита на земеделците от южната ни съседка по така наречените „къси вериги на доставки”, като фокусът е бил върху ролята на науката в подобряването на условията за отглеждане на животните, биокултурите и храната, съобщиха от Тракийския университет.

Посетена е фермата за производство на биопродукти „Вира” в град Ферес, където семейството на Христос Капуцис успешно търси ниши в хранителната верига, без да ползва посредници при доставките на продуктите. Фермерите предлагат директно продукцията си на фермерските пазари. Те предлагат млечни продукти от овче и козе мляко, в което са добавени и различни пикантни подправки – люта чушка, риган, маслини. Предлагат още домашно приготвен катък и мляко с ориз. Сиренето на фамилията се отличава и с още нещо – то зрее минимум 90 дни, защото пазарът не допуска меки и незрели сирена.

Христос Вафиадис пък е потомствен биволовъд също от град Ферес. Трето поколение животновъд, той надгражда опита на своите предци, затваряйки веригата с откриването на собствен месарски магазин с продукти, произвеждани по стари рецепти. Произвежда пастърма по рецепта от Кападокия, донесена в Гърция с бежанците през 1922 година. Специфичен продукт на фамилията е и саздърмата само от биволско месо, получено в личната ферма, където на  биволите са създадени всички условия за натурално отглеждане, даже с кални „бани”, така нужни на животните в горещите дни.

Доцент Ярков е предложил на фермери, които са и студенти от Тракийския университет, да провеждат практика в техните стопанства. Така те заедно с трупането на опит и знания ще бъдат полезни на домакините.

В говедовъдното стопанство на фамилия Дзанидис в град Сапес пък представителите от Стара Загора са се запознали с опита на две поколения стопани да създадат местна гръцка месодайна порода, кръстосвайки европейски бици с крави от района, устойчиви на средиземноморския климат. За целта те са създали и сдружение, което следи селекцията.

Фермерите са споделили огорчението си, че нямат сериозна помощ и подкрепа от гръцката държава по отношение на срещите с представители на научните среди. Те с огромно удоволствие са приели съветите на българските специалисти. Ректорът ги е уверил, че идеята му за създаване на университетска мрежа може да използва потенциала на висшите училища в Стара Загора и Комотини. Създаването и одобрението й ще бъде обсъдено в най-скоро време с ръководството на Тракийския Университет „Демокрит” в Комотини.

Как гръцките фермери скъсяват връзката с потребителите
8704
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Участвайте във фармфест Момчилград на 25 и на 26 май
Изгодно финансиране на групи и организации на земеделски производители
Парламентарна комисия
Без субсидии за 2023 г. остават 264 от новопоявилите се „неактивни фермери“, но за тази година ще получат подпомагане
Фермерските пазари стават традиционни с промени в нормативната уредба
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини