Начало » Новини » Страната
21.07.2021 г.

Как гръцките фермери скъсяват връзката с потребителите

Гръцки фермери споделят опит с екип от Трайкийския университет
Как гръцките фермери скъсяват връзката с потребителите

Снимки на Трайкийски университет

Ректорът на Тракийския университет доц. Добри Ярков и изследователски екип по Националната научна програма „Здравословни храни за силна биоикономика и качество на живот” от Стопанския факултет са посетили Източна Македония и Тракия – силно развитият аграрен район на Гърция, където са обменили опит във важни сфери от производството. Заедно с колеги от областта Еврос с център град Александруполис, специалистите са посетили биоферми и са видяли опита на земеделците от южната ни съседка по така наречените „къси вериги на доставки”, като фокусът е бил върху ролята на науката в подобряването на условията за отглеждане на животните, биокултурите и храната, съобщиха от Тракийския университет.

Посетена е фермата за производство на биопродукти „Вира” в град Ферес, където семейството на Христос Капуцис успешно търси ниши в хранителната верига, без да ползва посредници при доставките на продуктите. Фермерите предлагат директно продукцията си на фермерските пазари. Те предлагат млечни продукти от овче и козе мляко, в което са добавени и различни пикантни подправки – люта чушка, риган, маслини. Предлагат още домашно приготвен катък и мляко с ориз. Сиренето на фамилията се отличава и с още нещо – то зрее минимум 90 дни, защото пазарът не допуска меки и незрели сирена.

Христос Вафиадис пък е потомствен биволовъд също от град Ферес. Трето поколение животновъд, той надгражда опита на своите предци, затваряйки веригата с откриването на собствен месарски магазин с продукти, произвеждани по стари рецепти. Произвежда пастърма по рецепта от Кападокия, донесена в Гърция с бежанците през 1922 година. Специфичен продукт на фамилията е и саздърмата само от биволско месо, получено в личната ферма, където на  биволите са създадени всички условия за натурално отглеждане, даже с кални „бани”, така нужни на животните в горещите дни.

Доцент Ярков е предложил на фермери, които са и студенти от Тракийския университет, да провеждат практика в техните стопанства. Така те заедно с трупането на опит и знания ще бъдат полезни на домакините.

В говедовъдното стопанство на фамилия Дзанидис в град Сапес пък представителите от Стара Загора са се запознали с опита на две поколения стопани да създадат местна гръцка месодайна порода, кръстосвайки европейски бици с крави от района, устойчиви на средиземноморския климат. За целта те са създали и сдружение, което следи селекцията.

Фермерите са споделили огорчението си, че нямат сериозна помощ и подкрепа от гръцката държава по отношение на срещите с представители на научните среди. Те с огромно удоволствие са приели съветите на българските специалисти. Ректорът ги е уверил, че идеята му за създаване на университетска мрежа може да използва потенциала на висшите училища в Стара Загора и Комотини. Създаването и одобрението й ще бъде обсъдено в най-скоро време с ръководството на Тракийския Университет „Демокрит” в Комотини.

Как гръцките фермери скъсяват връзката с потребителите
10935
 

Последни материали
Виж
Бюджетът от над 70 млн. лв. за 2024 г. ще бъде разпределен между над 8000 тютюнопроизводители
Съветът по тютюна гласува ставките по преходната национална помощ
Зърнената мафия в Украйна изнудва при издаване на фитосанитарни сертификати*
Министерство на иновациите и растежа
Начало на информационната кампания за иновации в малките и средни предприятия
Турският президент Реджеп Ердоган се обяви за възобновяване на „зърнената сделка“
Министърът на енергетика Жечо Станков
Приоритет на държавата са инвестициите в солари за домакинствата
Българска роза отчете ръст на продажбите на гюлово масло
Свързани материали
Виж
Гръцките фермери изкараха протестно тракторите на пътищата
Фермерите в Гърция стягат редиците за масови протести
График за срещи с фермери по места на Националната служба за съвети в земеделието
USDA подкрепя героите на Америка да станат фермери
Община Ловеч организира регулярен пазар за фермери и занаятчии
Евробарометър
Близо 88 на сто от потребителите в ЕС одобряват субсидиите за фермерите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини