Начало » Новини » Страната
21.07.2021 г.

Как гръцките фермери скъсяват връзката с потребителите

Гръцки фермери споделят опит с екип от Трайкийския университет
Как гръцките фермери скъсяват връзката с потребителите

Снимки на Трайкийски университет

Ректорът на Тракийския университет доц. Добри Ярков и изследователски екип по Националната научна програма „Здравословни храни за силна биоикономика и качество на живот” от Стопанския факултет са посетили Източна Македония и Тракия – силно развитият аграрен район на Гърция, където са обменили опит във важни сфери от производството. Заедно с колеги от областта Еврос с център град Александруполис, специалистите са посетили биоферми и са видяли опита на земеделците от южната ни съседка по така наречените „къси вериги на доставки”, като фокусът е бил върху ролята на науката в подобряването на условията за отглеждане на животните, биокултурите и храната, съобщиха от Тракийския университет.

Посетена е фермата за производство на биопродукти „Вира” в град Ферес, където семейството на Христос Капуцис успешно търси ниши в хранителната верига, без да ползва посредници при доставките на продуктите. Фермерите предлагат директно продукцията си на фермерските пазари. Те предлагат млечни продукти от овче и козе мляко, в което са добавени и различни пикантни подправки – люта чушка, риган, маслини. Предлагат още домашно приготвен катък и мляко с ориз. Сиренето на фамилията се отличава и с още нещо – то зрее минимум 90 дни, защото пазарът не допуска меки и незрели сирена.

Христос Вафиадис пък е потомствен биволовъд също от град Ферес. Трето поколение животновъд, той надгражда опита на своите предци, затваряйки веригата с откриването на собствен месарски магазин с продукти, произвеждани по стари рецепти. Произвежда пастърма по рецепта от Кападокия, донесена в Гърция с бежанците през 1922 година. Специфичен продукт на фамилията е и саздърмата само от биволско месо, получено в личната ферма, където на  биволите са създадени всички условия за натурално отглеждане, даже с кални „бани”, така нужни на животните в горещите дни.

Доцент Ярков е предложил на фермери, които са и студенти от Тракийския университет, да провеждат практика в техните стопанства. Така те заедно с трупането на опит и знания ще бъдат полезни на домакините.

В говедовъдното стопанство на фамилия Дзанидис в град Сапес пък представителите от Стара Загора са се запознали с опита на две поколения стопани да създадат местна гръцка месодайна порода, кръстосвайки европейски бици с крави от района, устойчиви на средиземноморския климат. За целта те са създали и сдружение, което следи селекцията.

Фермерите са споделили огорчението си, че нямат сериозна помощ и подкрепа от гръцката държава по отношение на срещите с представители на научните среди. Те с огромно удоволствие са приели съветите на българските специалисти. Ректорът ги е уверил, че идеята му за създаване на университетска мрежа може да използва потенциала на висшите училища в Стара Загора и Комотини. Създаването и одобрението й ще бъде обсъдено в най-скоро време с ръководството на Тракийския Университет „Демокрит” в Комотини.

Как гръцките фермери скъсяват връзката с потребителите
1599

Последни материали
Виж
Само през 2020 година
Щетите за фермерите в САЩ от природните стихии надхвърлят 3 милиарда долара
В количествено изражение резултатът е втори в историята
Приходите от износа на свинско от Бразилия счупиха рекорда през юни
Благодарение на изключително високите добиви
Румъния може да прибере рекордна реколта от пшеница
За последните 10 дни
ДФЗ преведе поредните близо 10 милиона лева на 24 бенефициенти по ПРСР
Обзор на Софийска стокова борса АД за периода 20-23 юли 2021 година
И търговците на царевица и слънчоглед на борсата явно са във ваканция
Идея на служебния кабинет
След 30 години отпор правят взаимоспомагателен фонд за лозаро-винарския сектор
Свързани материали
Виж
Само през 2020 година
Щетите за фермерите в САЩ от природните стихии надхвърлят 3 милиарда долара
Очаква се подкрепа по 67 схеми и мерки в областта на директните плащания
Събев: Правим актуализация на интервенционната стратегия до 2027 г.
Мисията на зам. министър Събев
Отваря се голяма пазарна ниша за планинските продукти
Припомняне
Биофермерите ще доказват до 15 юли, че насажденията им са на полето
От две години България има тази възможност
В Пернишко ще се възползват от означението „планински продукт“
Всички населени места в община Перник попадат в обхвата на термина
Предлагат на фермерите в Пернишко да обозначават продукцията си като планинска
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2021
Essential SSL

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам