Начало » Важно за фермера » Животновъдство
14.07.2021 г.

Подготовка и случна кампания при овцете

Подготовка и случна кампания при овцете

Подготовката на разплодните кочове трябва да започне  30 – 40 дни преди началото на случната кампания. Трябва да се направи цялостна оценка на екстериора, конституцията и здравословното състояние, напомнят на стопаните от националната служба за съвети в земеделието. Стопанина трябва да опипа двата семенника за евентуално възпаление или други заболявания. Особено внимание трябва да се отдели на задните крайници и копитата. В зависимост от телесното им състояние се определя дажбата, с която ще се хранят, така че по време на случната кампания да са в разплодна кондиция.

Мъжкото животно се храни обилно. На коч с живо тегло 100 кг дажбата да осигурява около 2 – 2,2 кръмни единици  и  220-240 г смилаем протеин. Половината от хранителната стойност на дажбата е от концентриран фураж, приготвен от овес, просо, ечемик, грах, слънчогледов шрот и пшенични трици. Останалата част трябва да е  доброкачествено ливадно сено 1 – 1,5 кг,  моркови – 0,5 – 1,5 кг, храни от животински произход  - бито мляко, яйца – 1-2 бр. Може да се включи и завехнала люцерна  или трева. Храненето на кочовете трябва да се извършва  три пъти на ден, като им се осигурява вода на воля.

През същото време и овцете се подготвят за заплождане, защото плодовитостта им зависи освен от породата и от телесното състояние. През този период средния им дневен прираст трябва да е около 150 - 200 г, да се увеличи теглото им 7-9 кг. За целта трябва да се подобри храненето. Ако няма достатъчно паша, овцете се подхранват с някои сочни фуражи  - моркови, тикви, цвекло и др. Задължително им се осигурява подхранване с концентрирана смеска  от по 300-500 г на ден – ечемик  - 20%, пшеница – 35%, царевица – 30%, овес – 15 %. Комбинирането на сочните с концентрираните фуражи е задължително, тъй като сочните фуражи стимулират функциите на яйчниците и спомагат отделянето на  повече яйцеклетки. Концентрираните фуражи  подобряват общото здравословно състояние и спомагат за износването на зародишите.

За да се стимулира едновременното разгонване на овцете, може да се приложи безсолно – солна диета. Около 7-8 дни преди датата на заплождане овцете се оставят без сол, като  крупите се изнасят от овчарника. В деня на заплождането  солта за лизане се премества отново в помещенията, като към концентрирания фураж  дневно на овца се добавят   10-15 г готварска сол. Това продължава  7-8 дни. Такава диета стимулира половите функции и всички животни се размърлят и се заплождат едновременно – за около  9-10 дни. Външните признаци на размърляност при овцете не са ясно изразени. Откриват се от кочовете, като размърляните овце при заскачане стоят неподвижно.

Подготовка и случна кампания при овцете
12733
 

Последни материали
Виж
Горят вековни букови гори
Гори резерват „Стенето“ в Национален парк „Централен Балкан“
Практика
Какво да засадим след чесъна – няколко успешни варианта
ЮЗДП
Само в Югозападна България са избухнали 60 пожара от началото на годината
Предстоящо
На 21 юли в София ще сe проведе фермерски пазар с благотворителен концерт на Филип Синапов
Защита на българските месопреработватели
Производители на деликатеси питат Великобпитания защо от 1 юли е наложена забрана за внос на родни продукти
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 юли 2024 година
Търговията със зърно и слънчоглед на борсата замря
Свързани материали
Виж
Единственото стадо от Североизточната българска тънкорунна порода премина успешно бонитировка
Подходяща като подложка за месодайните породи и застрашена от изчезване
Добруджанският институт се представи с тънкорунна порода на събора на овцевъдите
Размърляните овце се откриват сутрин рано
Началната цена за животно в търга ще е 800 лева.
Аукцион на елитни кочове порода Асаф
Подготовка на кочовете и случна кампания при овцете
Традиция
Съборът на овцевъдите отново събра фермери от цялата страна
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини