Начало » Важно за фермера » Животновъдство
24.07.2019 г.

Подготовка на кочовете и случна кампания при овцете

Подготовка на кочовете и случна кампания при овцете

Подготовката на разплодните кочове трябва да започне  30 – 40 дни преди началото на случната кампания. Животните трябва да се прегледат като се опипват  двата семенника за евентуално възпаление или други заболявания. Особено внимание трябва да се отдели на задните крайници и копитата.

Трябва да се подобри храненето.  На коч с живо тегло 100 кг дажбата да осигурява около 2 – 2,2 кръмни единици  и  220-240 г смилаем протеин съветват експерти на Националната служба за съвети в земеделието. Половината от хранителната стойност на дажбата е от концентриран фураж, приготвен от овес, просо, ечемик, грах, слънчогледов шрот и пшенични трици. Останалата част трябва да е  доброкачествено ливадно сено 1 – 1,5 кг,  моркови – 0,5 – 1,5 кг, храни от животински произход  - бито мляко, яйца – 1-2 бр. Може да се включи и завехнала люцерна  или трева. Храненето на кочовете трябва да се извършва  три пъти на ден, като им се осигурява изобилно вода.

Овцете се подготвят за заплождане като на тях също се подобрява храненето. През този период средния им дневен прираст трябва да е около 150 - 200 г. Ако няма достатъчно паша, овцете се подхранват с сочни фуражи  - моркови, тикви, цвекло и др. Задължително им се осигурява подхранване с концентрирана смеска  от по 300-500 г на ден (ечемик  - 20%, пшеница – 35%, царевица – 30%, овес – 15 %.) Комбинирането на сочните с концентрираните фуражи е задължително. Сочните фуражи стимулират функциите на яйчниците и спомагат отделянето на  повече яйцеклетки. Концентрираните фуражи подобряват общото здравословно състояние и спомагат за износването на зародишите.

За да се стимулира едновременното разгонване на овцете, може да се приложи безсолно – солна диета препоръчват специалистите от НССЗ в гр. Велико Търново. Около 7-8 дни преди датата на заплождане овцете се оставят без сол, като  крупите се изнасят от овчарника. В деня на заплождането солта за лизане се премества отново в помещенията, като към концентрирания фураж  дневно на овца се добавят   10-15 г готварска сол. Това продължава  7-8 дни. Такава диета стимулира половите функции и всички животни се размърлят и се заплождат едновременно – за около  9-10 дни. Външните признаци на размърляност при овцете не са ясно изразени. Откриват се от кочовете, като размърляните овце при заскачане стоят неподвижно. В зависимост от големината на стадото и равнището на селекция заплождането може да се проведе по следните начини:

- Харемна случка. Този начин е подходящ за малки стада  от по 30-40 овце. Ако стадото е по голямо, се разделя на групи по 30-40 овце. За всяка група се определя по един коч, който прекарва цялата случна кампания с овцете от групата. Предимствата на тази случка са, че може да се приложи индивидуален, дори линеен подбор и произхода на агнетата е известен. Недостатъците са от организационен характер, свързани с провеждането на пашата.

- Ръчна случка. Известна още като покриване от ръка и е най-съвършен от всички останали начини за естествено покриване на овцете. По време на кампанията кочовете задължително се отглеждат отделно от овцете. Пускат се само сутрин и вечер за 1 до 1,5 часа за покриване на 4-5 размърляни овце. Затова ръчната случка може да се използва при прилагане на индивидуален подбор и при развъждане по линии. Дава възможност за водене на точна регистрация на датите на покриване. Осъществява се контрол върху степента на използване на разплодниците, като не се допуска тяхното ранно изключване от разплод.

- Изкуствено осеменяване. Чрез него може да се постигне бърз генетичен прогрес. С един коч може да се заплодят 300 - 500 овце със свежа сперма. Предотвратява се възможността за разпространяване на заразни заболявания в стадата. Изкуственото осеменяване няма да е ефективно, ако се организира за 50 - 100 овце. 

Подготовка на кочовете и случна кампания при овцете
11523
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини